Care este diferenţa dintre colagen şi acid hialuronic?

“Există proceduri minim-invazive care cu ajutorul substanţelor de umplere pot da volum acolo unde acesta lipseşte, pot modifica conturul feţei, al buzelor şi al pomeţilor şi pot umple ridurile, netezindu-le.
  • Publicat:
Care este diferenţa dintre colagen şi acid hialuronic?

Ai observat că faţa, gâtul şi mâinile nu mai au rotunjimile şi elasticitatea de altă dată? Au început să apară linii adânci în jurul gurii sau ochilor? Te supără urmele lăsate de acne sau imperfecţiunile ca urmare a unor răni, cicatrici? 

“Există proceduri minim-invazive care cu ajutorul substanţelor de umplere pot da volum acolo unde acesta lipseşte, pot modifica conturul feţei, al buzelor şi al pomeţilor şi pot umple ridurile, netezindu-le”, ne spune chirurgul estetician Vangelis Vasalos, medic în cadrul Medicover Hospital.

Substanţele de umplere (fillerele) cel mai des utilizate sunt cele temporare (bazate pe colagen şi acid hialuronic,) semi-permanente şi permanente (au în compoziţie colagen şi polimetilmetacrilat). Avantajele folosirii lor sunt rezultatele imediate, riscurile limitate şi timpul redus de recuperare. 

Care este diferenţa dintre colagen şi acid hialuronic?

Principala cauza internă a pierderii elasticităţii şi fermităţii pielii este scăderea nivelului de colagen din piele, care descreşte după 20 de ani. Această proteină naturală oferă vitalitate, fermitate şi un aspect sănătos pielii.

“Pe lângă scăderea nivelului de colagen propriu pielii, pe măsură ce trece timpul, se reduce şi capacitatea acesteia de a reţine apă, ceea ce duce la o piele mai uscată, mai sensibilă şi la acutizarea ridurilor, lucru care se poate rezolva cu o simplă injectare de acid hialuronic”, declară chirurgul estetician Vangelis Vasalos.
Între colagen şi acid hialuronic nu există diferenţe majore, pentru că ambele sunt substanţe care se găsesc în organism şi sunt folosite pentru a da volum, colagenul fiind însă primul apărut pe piaţă.

Ce sunt substanţele de umplere permanente?

Substanţele de umplere permanente sunt făcute din polimetilmetacrilat (PMMA) alcătuit din microsfere care nu sunt absorbite de corp. Substanţele conţin şi colagen şi se recomanda folosirea lor pentru zone unde pielea este mai groasă (pliurile nasolabiale). Nu este recomandată folosirea lor în jurul ochilor sau a buzelor.

Indicaţii înainte de intervenţie şi recuperarea

“Chiar dacă nu e o procedură estetică complicată, e necesar totuşi ca cel puţin şase săptămâni înainte de procedură să renunţi la fumat pentru a te recupera mai bine şi mai repede. De asemenea, hidratează-te cât mai mult atât înainte, cât şi după procedură şi evită medicamentele anti-inflamatorii sau aspirina deoarece pot creşte riscul sângerării”, declară chirugul estetician Vangelis Vasalos.

Cel mai important însă, atât înainte de intervenţie, cât şi după, este să respecţi recomandările medicului pe care l-ai ales astfel încât să reduci cât mai mult posibilele riscuri şi să facilitezi vindecarea completă şi sigură.
După intervenţie există riscul de învineţire minimă şi înroşire a zonei injectate, precum şi posibilitatea de a dezvoltă mici ridicături în jurul zonelor injectate sau durere acută în proximitatea locului.

Cât durează rezultatele?

Chiar dacă rezultatele sunt vizibile imediat, în funcţie de tipul de substanţă folosită efectele procedurii pot dura între 2 luni şi 5 ani. De exemplu, cele bazate pe colagen între 2-4 luni, cele bazate pe acid hialuronic între 6 luni şi 1 an, în timp ce substanţele de umplere semi-permanente rezistă între 1 an şi 1 an şi jumătate, iar cele permanente sunt încă vizibile după 5-6 ani. Costul unor astfel de intervenţii porneşte de la 250 euro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cadouri de 8 Martie
Cadouri de 8 Martie
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”