Cele mai eficiente tratamente pentru căderea părului

Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii de dermatologie Hebra, recomandă consultarea unui medic dermatolog odată observată căderea în exces a părului, pentru a determina cauzele care au dus la apariţia acestei probleme şi a urma tratamentul adecvat pentru tratarea ei.
  • Publicat:
Cele mai eficiente tratamente pentru căderea părului

Căderea părului, experimentată aproape de fiecare dintre noi la un moment dat în viaţă, poate fi un fenomen frustrant pentru femei şi bărbaţi deopotrivă. Există diferite cauze posibile ale acestei probleme, inclusiv afecţiuni medicale, genetice, unele medicamente, tratamente dure cu scalpul sau părul, precum şi stresul sau modificările hormonale.

Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii de dermatologie Hebra, recomandă consultarea unui medic dermatolog odată observată căderea în exces a părului, pentru a determina cauzele care au dus la apariţia acestei probleme şi a urma tratamentul adecvat pentru tratarea ei.

În cazul în care pierderea părului este cauzată de o boală, tratamentul pentru boala respectivă este foarte probabil să restabilească şi sănătatea capilară. Dacă, în schimb, un anumit medicament provoacă pierderea părului, este foarte probabil ca medicul specialist să recomande ca acesta să nu mai fie utilizat timp de cel puţin trei luni. Tratamentele topice se pot dovedi eficiente în unele cazuri, dar în altele, în funcţie de cauza care a stat la baza căderii părului, intervenţii medicale şi chirurgicale ar putea fi necesare pentru a restabili creşterea părului.

Corticosteroizii

Corticosteroizii reprezintă derivaţi hormonali sintetici folosiţi frecvent sub formă de loţiuni şi soluţii în alopecii inflamatorii, cum ar fi cele din dermatitele alergice, iritative, atopice, psoriazis, alopecia areată, lupus.

„Cu toate că nu schimbă cursul bolii, corticosteroizii reduc local inflamaţia şi permit reluarea ciclului normal de creştere al părului în zonele afectate după remiterea puşeului de boală. Sunt unele dintre cele mai eficiente tratamente, respectând condiţia ca diagnosticul să fie bine stabilit. În cazul alopeciei areate se poate opta pentru injectare intradermică a corticosteroizilor în zonele fără păr, repetată la intervale de 4 săptămâni cu rezultate foarte satisfăcătoare în multe cazuri.

Atenţie: administrarea pe termen lung, nesupravegheată de dermatolog, poate duce la subţierea pielii şi infecţii locale”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău, medic specialist dermatolog.

Şampoanele antifungice

Şampoanele antifungice sunt utile atunci când pierderea părului este determinată sau agravată de infecţii cu ciuperci ale scalpului sau în cazul dermatitei seboreice şi psoriazisului.

Sunt folosite substanţe fungicide sau fungistatice, precum ketoconazol, ciclopirox, zinc pyrithione, sulfură de seleniu, care şi-au dovedit eficienţa în tratarea acestei probleme.

Minoxidilul

Minoxidilul este o substanţă care a fost iniţial folosită pentru tratarea hipertensiunii arteriale, observându-se astfel că unul dintre efectele adverse este creşterea excesivă a părului, din păcate nu numai la nivelul scalpului.

„Minoxidilul este folosit sub formă de soluţii, loţiuni sau pentru a stimula creşterea părului în efluviul telogen sau alopecia androgenetică, cu rezultate variabile. Tratamentul se aplică pe scalp de două ori pe zi şi poate fi utilizat de către bărbaţi şi femei. Efectul maxim se obţine după 16 săptămâni de tratament şi aplicarea medicaţiei trebuie continuată pentru a păstra efectele”, explică specialistul dermatolog.

Mezoterapia

Mezoterapia este o tehnică nouă pentru tratamentul căderilor difuze ale părului precum efluviul telogen şi constă în injectarea multiplă a zonelor afectate cu substanţe stimulante, cum ar fi bepanthenol, cafeină, pentoxifilina, minoxidil etc. Eficacitatea acestei proceduri nu este încă complet elucidată deoarece lipsesc dovezi clare că influenţează creşterea firului de păr în studii semnificative.

Implantul de păr

Implantul de păr rămâne un tratament extrem de eficient pentru alopecia androgenetică, dar nu şi pentru alte tipuri de alopecii, în special cele inflamatorii sau autoimune.

„Alegerea unui tratament potrivit pentru căderea părului este recomandat să se facă numai sub îndrumarea unui medic specialist, fiind cunoscut faptul că atunci când este decis în situaţii nepotrivite implantul de păr poate implica recăderi şi rezultate dezastruoase. În plus, acest tratament este costisitor şi poate fi sortit eşecului dacă medicii nu au experienţa marcată în această zonă foarte specializată, astfel că este foarte important ca pacientul să se informeze cu privire la referinţele chirurgului şi anii de experienţă în domeniu”, recomandă domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Finasterida

Acest tratament anti hormonal stopează evoluţia alopeciei androgenetice atâta timp cât este administrat prin stoparea acţiunii hormonilor asupra firului de păr. Nu este indicat la femei, iar la bărbaţi poate duce la subfertilitate.

Tratamentul pentru căderea părului are la bază, aşadar, identificarea corectă a cauzei care a dus la apariţia problemei. Din fericire, aceasta afecţiune frecventă la bărbaţii şi femeile de orice vârstă este adesea reversibilă dacă sunt administrate tratamentele potrivite şi dacă terapia este urmată sub supravegherea unui medic specialist cu experienţă în domeniu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”