Cum alegi un produs cosmetic de calitate?

Nu exista produs cosmetic fara conservanti. Ar insemna ca se deterioreaza la scurt timp dupa ce este fabricat. E adevarat insa ca un produs cosmetic de calitate are putine ingrediente, dar si conservanti naturali.
Cum alegi un produs cosmetic de calitate?
Cum alegi un produs cosmetic de calitate?

Mai intai sa desfiintam un mit. Nu exista produs cosmetic fara conservanti. Ar insemna ca se deterioreaza la scurt timp dupa ce este fabricat. E adevarat insa ca un produs cosmetic de calitate are putine ingrediente, dar si conservanti naturali. Spre exemplu, unul dintre cei mai cunoscuti conservanti din industria alimentara, dar si cosmetica este chiar vitamina C!

Cat mai multi conservanti de origine naturala – iata tendinta actuala in privinta produselor cosmetice de calitate. Ce puteti citi pe eticheta? Uleiuri esentiale, propolis, extract din samburi de grepfrut, vitamina E, vitamina C.

Aceste substante active naturale protejeaza produsul cosmetic pe o perioada mare de timp impotriva modificarilor cauzate de dezvoltarea microorganismelor. Sunt blande cu pielea, foarte bine tolerate, dar suficient de puternice sa inhibe dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor. Intr-un produs cosmetic de calitate mai exista insa un factor important: concentratia corespunzatoare de substanta activa naturala pentru conservarea produsului.

De asemenea, tehnologia fabricarii trebuie sa fie de calitate. Cu alte cuvinte, aceste produse „fara conservanti”, care in realitate contin conservanti naturali, au cateva caracteristici demne de luat in seama. In primul rand, au o foarte buna tolerabilitate cutanata si asigura o buna eliberare a principiilor active. Din acest motiv, pielea e protejata.

De asemenea, folosirea produselor cosmetice care au conservanti naturali are efecte pozitive de durata. De aceea, cand va alegeti un produs cosmetic, uitati-va pe eticheta sa aiba acesti conservanti naturali, cat mai putine substante care dau un miros frumos (pot fi alergene pentru o piele sensibila), iar numarul ingredientelor sa nu ocupe… toata eticheta.

Cat de periculosi sunt parabenii?

Din pacate insa, in industria cosmetica mondiala predomina conservantii de sinteza si nu cei naturali. De altfel, cei de sinteza sunt mult mai ieftini. Sunt listati 56 de conservanti activi dintre care se folosesc frecvent aproximativ 15 dintre ei. Principalele clase sunt parabenii, derivatii de uree, izotiazolinonele, derivati organici halogenati, acizii organici.


Parabenii sunt folositi din 1920 in industria farmaceutica si alimentara. |n prezent, se face o adevarata  campanie media impotriva folosirii lor. Din 2005, sunt tinuti sub observatie stricta de catre EU si s-au realizat nenumarate studii de toxicitate. Unele studii arata ca ar favoriza aparitia cancerului, dar, in lipsa unor dovezi clare, legislatia internationala nu interzice utilizarea lor.

Ei devin periculosi peste o anumita concentratie si, in general, orice produs controlat si aprobat respecta procentajul impus de legislatie. Insa daca toate produsele cosmetice pe care le folositi contin parabeni, concentatia acestora creste proportional. 

 
De ce se folosesc conservanti? 
 
Conservantii sunt substante naturale sau sintetice care inhiba cresterea si dezvoltarea microorganismelor (bacterii gram pozitive si gram negative, fungi si ciuperci). Au rolul de a proteja produsul cosmetic impotriva modificarilor care apar din cauza dezvoltarii microorganismelor si produsilor lor de metabolism, contribuind si la protectia consumatorilor impotriva unei eventuale contaminari.

Cu alte cuvinte, produsele cosmetice nu sunt sterile, limita incarcarii microbiene a unui produs fiind strict reglementata. Aceasta limita microbiana de siguranta depinde de tipul de produs cosmetic. De exemplu, limita e mai mai mica la produsele pentru copii sau pentru produsele care se aplica in jurul ochilor.

 
 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Elena Nistor - Redactor colaborator
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân