Dietă pentru păr şi unghii frumoase!

Sfaturi cu privire la sănătatea părului şi a unghiilor.
  • Publicat:
Dietă pentru păr şi unghii frumoase!

La fel ca şi pielea, starea părului şi a unghiilor tale reprezintă un indicator relevant al stării generale a organismului.

Pe lângă regulile de îngrijire, dieta joacă un rol extrem de important în ce priveşte sănătatea părului şi a unghiilor.

Femeie fiind, trebuie să ai mereu grijă de aceste detalii şi trebuie să fii conştientă că sunt aspecte care nu trec neobservate şi care pot să-ţi transforme radical înfăţişarea, atât în bine, cât şi în rău dacă nu sunt îngrijite corespunzător.

Iată, deci, câteva sfaturi cu privire la sănătatea părului şi a unghiilor.

Un păr sănătos

De vreme ce părul este alcătuit în principal din proteina numită cheratină, trebuie să-i asigurăm cantităţi mari de proteine.

Acestea pot fi obţinute prin consumul de fasole, seminţe, cereale, tofu şi peşte. Pentru sănătatea părului, sunt necesare şi minerale. Cea mai bogată sursă de minerale din regatul plantelor o reprezintă algele marine: de exemplu, nori, hijiki, arame şi wakame, pentru conţinutul lor ridicat de calciu, iar alga dulse, pentru conţinutul de fier.

Pune cantităţi mici din aceste plante (aproximativ 10-15 g de subtanţă uscată) la supe, salate şi ghiveciuri, de trei sau patru ori pe săptămână.

Siliciul, care intră în componenţa substanţelor ce dau forţă părului, se găseşte în cele mai des folosite legume, precum ceapa, usturoiul, zarzavaturile, morcovii, castraveţii şi ardeii graşi, dar şi în majoritatea seminţelor germinate.

Dar în final, viteza de creştere a părului depinde de funcţionarea rinichilor. Dacă ai rinichi puternici, atunci şi părul tău va fi viguros. Nişte rinichi sănătoşi determină creşterea rapidă a unui păr sănătos.

În concluzie, ai grijă de rinichii tăi bând cantităţi suficiente de apă, evitând sarea şi alimentele nesănătoase şi consumând alimente care intensifică sănătatea rinichilor, cum ar fi somonul, orezul dulce, quinoa, algele marine, afinele sau fasolea.

Plan pentru unghii sănătoase

Unghiile sănătoase sunt tari, flexibile, de culoare roz şi lipsite de pete. Orice modificare a suprafeţei unghiilor reprezintă un indiciu sigur al unui dezechilibru. Între semnele obişnuite ale unor deficienţe nutriţionale se numără:

  • Unghii subţiri şi fragile
  • Exfoliere
  • Unghii tari/groase
  • Decojire
  • Creştere lentă
  • Culoare extrem de pală şi transparenţă
  • Pete albe
  • Striaţii verticale
  • Striaţii orizontale
  • Pieliţe
  • Micoze

Suplimente nutritive

Unghiile pot fi afectate de numeroşi factori, cel mai important fiind dieta. Structura unghiilor este alcătuită şi ea, în cea mai mare parte, din proteina numită cheratină şi un amestec de minerale care include calciu, sulf, potasiu, seleniu şi alte elemente, în cantităţi mai mici.

Ca urmare, sănătatea unghiilor depinde de aportul suficient din aceste minerale esenţiale.

Pentru o excelentă îngrijire a unghiilor, asigură-te că incluzi în dieta ta zilnică cantităţi suficiente de proteine.

Dr. Gillian McKeith, în cartea „Eşti ceea ce mănânci”, recomandă spirulina şi algele verzi ca sursă eficientă de proteine digerabile. Capacitatea de digerabilitate a acestor proteine este de 85%, în comparaţie cu cea a proteinelor din carne, de 20%. De asemenea, acestea mai conţin şi o combinaţie de minerale, beta-caroten şi acizi graşi esenţiali.

Adaugă la dieta ta şi lăptişor de matcă, bogat în vitamine B şi acizi graşi esenţiali. Poţi suplimenta şi zincul (15-30mg pe zi), în special în cazul în care ai pete albe pe unghii sau dungi. Siliciul, un mineral care măreşte absorbţia calciului, este esenţial şi el pentru sănătatea unghiilor.

Planta coada-calului conţine cantităţi semnificative de siliciu şi calciu şi poate fi consumată sub formă de ceai, de trei ori pe zi. Mai sunt benefice complexul de vitamine B (50mg pe zi), uleiul de limba-mielului, o sursă bogată de acid gama-linoleic şi alga kelp.

În sfârşit, există o legătură puternică între ficat şi sănătatea unghiilor. Dacă sângele care circulă prin ficat este sănătos, atunci şi unghiile vor fi puternice. Unghiile reflectă perfect starea de sănătate a ficatului. Dacă sunt slăbite şi manifestă semne de anormalitate, ar putea însemna că ai probleme cu acest organ vital – ficatul.

Pentru a-l tonifica, adoptă o dietă săracă în grăsimi, evită alcoolul şi bea sucuri proaspete, care ajută la purificarea ficatului, inclusiv aloe vera, sfeclă, castravete, morcov şi măr.

Ţine minte: un păr strălucitor şi unghii tari reprezintîă acum un scop uşor de atins!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Liftingul facial la 25 de ani: da sau nu?
Liftingul facial la 25 de ani: da sau nu?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”