Otoplastia (remodelarea urechilor) operaţia estetică ce se poate efectua din copilărie

Cunoaştem cu toţii cel puţin o persoană care este complexata din cauza mărimii, a formei urechilor sale ori, în cele mai multe cazuri, de faptul că sunt mult prea depărtate de cap.
  • Publicat:
Otoplastia (remodelarea urechilor) operaţia estetică ce se poate efectua din copilărie

Cunoaştem cu toţii cel puţin o persoană care este complexata din cauza mărimii, a formei urechilor sale ori, în cele mai multe cazuri, de faptul că sunt mult prea depărtate de cap.

Urechile clăpăuge aduc numeroase complexe, mai ales în cazul copiilor care pot fi umiliţi de către colegi din această cauză.

Subiectul a atras de-a lungul timpului şi mituri precum faptul că oamenii care au urechi „clăpăuge” au fost urecheaţi foarte des în copilărie.

Cu toate acestea, remarcile pe seama aspectului urechilor îi pot influenţa în mod negativ pe copii. Aceştia pot deveni introverti, anti-sociali şi neîncrezători în propria persoană. Cel mai important rol în această situaţie îl joacă părinţii, care trebuie să fie bine informaţi cu privire la sentimentele copilului, dar şi la măsurile pe care le pot lua pentru a-i asigura celui mic o viaţă normală.

„Urechile sunt complet dezvoltate în jurul vârstei de 9 ani şi rămân aşa toată viaţa, astfel încât de la această vârstă se poate face intervenţia de corecţie. Vârsta pacientului nu afectează modul în care va decurge operaţia sau recuperarea, iar ce este important de ştiut este faptul că rezultatul intervenţiei este definitiv,  nu se mai produc schimbări în timp. Este o operaţie care se face cu anestezie locală sau generală la nevoie şi durează în jur de 1 oră, în funcţie de complexitate”, explica Dr. chirurg estetician Calin Doboş.

Ce trebuie să ştiţi despre otoplastie

În cazul urechilor care sunt mult prea depărtate de cap, intervenţia presupune realizarea unei incizii în spatele urechii, în pliul natural dintre ureche şi pielea capului. Chirurgul îndepărtează apoi cantitatea necesară de cartilaj şi piele, pentru a obţine efectul dorit.

În unele cazuri, cartilajul va fi remodelat pentru a căpăta o formă mai plăcută, iar apoi fixat prin şuturi, ce îi consolidează nouă poziţie. În alte situaţii, esteticianul poate remodela urechile fără a elimina din cartilaj, realizând manecre ce stabilizează cartilajul permanent. După sculptarea cartilajului, pielea va fi cusută pentru a ţine urechea în poziţia dorită până ce vindecarea este completă.

Un aspect important de luat în calcul este faptul că intervenţia nu afectează în niciun fel capacitatea de auz. În ceea ce priveşte recuperarea, durerile sunt minime şi cedează foarte uşor la calmante. Urechile vor fi uşor umflate şi vinete în primele zile de după operaţie, iar firele se îndepărtează după 12 zile. Timp de câteva săptămâni, este necesară purtarea unei bentiţe care menţine urechile apropiate de cap şi ajuta vindecarea.

Este recomandat cu două săptămâni înainte de operaţie să se renunţe la medicamentele ce pot influenţa coagularea sângelui, dar şi la fumat şi alcool. O altă recomandare priveşte expunerea la soare, care nu este indicată după operaţie timp de 6 săptămâni.

Riscuri şi complicaţii

Sunt minore şi uşor de rezolvat. Învineţirea urechilor sau umflarea pavilionului auricular cedează în câteva zile. Aceste inconveniente sunt minore şi uşor de tratat, iar foarte important este faptul că nu influenţează rezultatul final al intervenţiei. Cicatricile sunt situate în spatele urechilor, iar în timp devin practic invizibile. Preţul unei operaţii estetice de corectare a urechilor este de 800 de euro, iar mai multe detalii despre această aflaţi pe www.drdoboscalin.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”