Părul: cum să ai grijă de el, ca să rămână veşnic sănătos!

Părul are nevoie din când în când să fie lubrifiat, asemenea altor părţi ale corpului. Dar când vine vorba de păr, multe dinte noi îi facem mai mult rău, în încercarea de a-l ajuta să fie mai sănătos.
  • Publicat:
Părul: cum să ai grijă de el, ca să rămână veşnic sănătos!

Părul are nevoie din când în când să fie lubrifiat, asemenea altor părţi ale corpului. Dar când vine vorba de păr, multe dinte noi îi facem mai mult rău, în încercarea de a-l ajuta să fie mai sănătos.

Sunt multe persoane pentru care şamponul este un produs ce trebuie folosit la fel de des ca şi pasta de dinţi: au nevoie de el zilnic! Ei bine, lucrurile nu ar trebui să stea chiar aşa.

Sunt şi persoane care constată că podoaba lor capilară are la fel de mult volum şi străluceşte la fel de tare chiar dacă nu se spală pe cap în fiecare zi (aceste persoane apreciază faptul că nu sunt nevoite să aplice zilnic pe păr un produs plin de chimicale).

Pe de altă parte, dacă faci parte dintre cele pentru care spălatul pe cap este o experienţă extrem de relaxantă şi plăcută, atunci poate că beneficiile acestui spălat se văd mai mult în dispoziţia ta generală decât în curăţatul părului, aşa că nu o să insist să renunţi la această plăcere zilnică. Totuşi, îţi voi recomanda ca din când în când să renunţi la şampon atunci când îţi uzi părul şi să foloseşti doar balsam.

Lumea crede în general că tot ce poate să facă pentru a-şi proteja părul este să se spele bine pe cap şi să stea departe de foarfecele răuvoitoare.

Realitatea este că există multe lucruri pe care le poţi învăţa pentru a te asigura că faci cam tot ce trebuie pentru părul pe care îl ai şi ca să îl ai în continuare.

Menţine o bună igienă a părului

Aproape tot ce îi faci părului tău riscă să îl distrugă: îl ataci cu aer fierbinte, îl decolorezi şi îl vopseşti. Temperatura ridicată a uscătoarelor de păr fac ca apa din cuticule (stratul exterior al firului de păr) să formeze bule de aer care, sub tensiune, rup firul de păr. Vârfurile se despicâ atât de dezagreabil, încât pe termen lung vei ajunge să ai nevoie de tratamente de reparare a părului în fiecare săptămână.

De aceea, cel mai bine ar fi să absorbi apa din păr cu un prosop uscat, iar dacă vei neapărat să foloseşti un uscător, alege cea mai joasă temperatură. Părul este extrem de vulnerabil când este ud şi ar trebui tratat cu aceeaşi grijă cu care te porţi cu o bluză de mătase: nu-l întinde cu placa de îndreptat şi nu-l supune unor temperaturi extreme.

De asemenea, o idee bună ar fi să foloseşti o perie cu păr moale sau cu dinţi rotunjiţi, care masează pielea scalpului, fără să facă rău firului de păr.

Şi, cu riscul de a te plictisi, când e vorba de vopsit, decolorat şi şuviţe roz-aprins, e valabilă o frază pe care ai auzit-o de foarte multe ori până acum: eşti bine aşa cum eşti!

Examinează-ţi şamponul

Rutina ta de zi cu zi la duş? Te uzi, îţi şamponezi părul, îl clăteşti, adaugi balsam, te speli pe corp, clăteşti balsamul şi pielea apoi te usuci. Din păcate, nu este tocmai corect.

La întrebarea “cât de des te speli pe cap?” nu există un singur răspuns corect. În funcţie de activităţile pe care le ai peste zi, de cât de des foloseşti produse pentru coafat şi de tipul tău de păr, te speli pe cap mai des sau mai rar. Dacă ţi se usucă prea tare părul atunci când îl speli zilnic, încearcă să te speli o data la două sau chiar la trei zile. Dar dacă ai părul foarte gras e posibil să fii nevoită să te speli chiar şi de două ori pe zi.

De aceea, şamponul tău nu poate să fie un produs plin de substanţe nocive podoabei capilare. Dacă îl foloseşti des, acesta trebuie să aibă un pH neutru, care nu este agresiv şi, de preferinţă, să conţină substanţe naturale, benefice tipului tău de păr (citeşte mereu etichetele!).

Rămâi pură

Nu numai apa pe care o bei ar trebui să fie lipsită de toxine. Şi apa de la duş ar fi bine să fie microbiologic pură. Nu e cazul să te speli cu Evian, dar ai putea să instalezi un filtru special care să reţină clorul din apă.

Clorul nu se găseşte numai în apa de la piscină, ci şi în apa de la robinet şi usucă părul (şi pielea) extrem de tare.  Mai mult decât atât, clorul nu numai că-ţi usucă podoaba capilară, dar se transformă într-o toxină mult mai toxică, triclormetan (cloroform).

Supravegheaţă-ţi dieta

Nu o să-ţi recomand să îţi masezi scalpel cu somon, dar acizii graşi Omega-3 care se găsesc în peşte, uleiurile de peşte sau suplimentele DHA din alge sunt principala componentă nutritivă care face părul strălucitor.

Alte alimente recomandate? Nuci, seminţe de in, avocado, sardine, ouă, lapte (degresat) şi ceai verde!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
4 mituri despre celulită DEMONTATE
4 mituri despre celulită DEMONTATE
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân