Spa cu struguri à la francaise

O experienţă în mijlocul unei podgorii franţuzeşti în plin sezon al culesului poate fi deosebită pentru amatorii licorilor bahice de calitate, din Bordeaux. Însă dacă degustarea unor vinuri speciale este dublată de cea a unui răsfăţ spa în mijlocul naturii, cu extracte de struguri, atunci totul devine memorabil.
  • Publicat:
Spa cu struguri à la francaise
Cuprins
  1.  
  2.  

O experienţă în mijlocul unei podgorii franţuzeşti în plin sezon al culesului poate fi deosebită pentru amatorii licorilor bahice de calitate, din Bordeaux. Însă dacă degustarea unor vinuri speciale este dublată de cea a unui răsfăţ spa în mijlocul naturii, cu extracte de struguri, atunci totul devine memorabil.

Am decolat într-o dimineaţă senină de septembrie spre Paris, cu “promisiunea” unor ploi dezagreabile la sosire. Destinaţia finală era însă Bordeaux, celebru în toată lumea pentru vinurile sale.

Dacă Parisul s-a arătat a fi destul de neprietenos din punct de vedere climatic, nu acelaşi lucru se poate spune despre Bordeaux, mai precis despre superba zonă a podgoriilor Smith Haut Lafitte, locul în care resveratrolul, antioxidant cunoscut din struguri, şi-a făcut intrarea pe piaţa mondială a produselor cosmetice.

La doar 20 km de capitala regiunii Aquitaine, după jumătate de zi de zbor cu două avioane, am ajuns în podgoria ale cărei comori se traduc prin vinuri de calitate, terapii corporale cu extracte de struguri şi viţă de vie şi o poveste incitantă a unui domeniu cu tradiţie în Franţa.

De la schi la vinuri şi cosmetice

Deşi nu i-am cunoscut pe proprietarii viilor, Florence şi Daniel Cathiard, le-am degustat povestea dintr-o carte cu interviuri şi am aflat că pasiunea a fost numitorul comun pentru tot ceea ce au realizat în viaţă.

În anii ’60, au concurat pentru Franţa la campionatele mondiale de schi, au dezvoltat apoi un lanţ de magazine pe care l-au vândut, ulterior, au preluat domeniul Smith Haut Lafitte, s-au iniţiat în tainele producţiei viticole pentru a fi la înălţime într-o zonă unde concurenţa este acerbă, au redescoperit metodele tradiţionale naturale de cultivare a viţei de vie şi de obţinere a vinului şi au transmis celor două fiice pasiunea pentru lucrurile de calitate, bine făcute, din comorile zonei.

Astfel, fiica cea mare a familie, Mathilde Thomas împreună cu soţul ei au fost primii care au utilizat resveratrolul, extras din sâmburii de struguri albi în produse cosmetice naturale.

Antioxidanţii vin din patria vinului     
Paradoxul francez este mândria naţională a celor care-l trăiesc aproape în fiecare zi, de care toţi cercetătorii au fost fascinaţi de-a lungul timpului. Ei şi-au pus întrebări asupra stării impecabile de sănătate a francezilor şi au corelat-o cu consumul de vin, băutură bogată în antioxidanţi. În anii ’90, profesorul francez Joseph Vercauteren era printre acele minţi luminate atrase de minunile naturii, bogate în elemente valoroase, precum strugurii. Iar întâlnirea cu Mathilde Thomas, ai cărei părinţi produceau deja vinuri albe şi roşii, a fost hotărâtoare.

Profesorul a fost atras de o bogăţie a naturii la care producătorii de vinuri renunţau la vremea respectivă: sâmburii de la strugurii albi care conţin polifenoli şi ramurile de la viţa de vie, bogată în resveratrol. Pentru a valorifica la maximum potenţialul viticol, Mathilde Thomas şi soţul său, Bertrand, au pus bazele brandului de cosmetice Caudalie (se traduce ca fiind unitatea de măsură pentru durata aromei vinului pe papilele gustative, iar pentru fiecare secundă, vinul primeşte o “caudalie”). Iar de atunci, nici un alt antioxidant nu s-a mai bucurat de o astfel de atenţie a experţilor în antiaging precum a făcut-o resveratrolul.

Spa în toate colţurile lumii
Dacă vinurile nu mai au nevoie de nici o prezentare, iar în portofoliul cunoscătorilor se regăsesc degustări care nu ocolesc zona Bordeaux, nu acelaşi lucru se poate spune despre terapiile spa cu struguri, mai puţin cunoscute, dar din ce în ce mai populare pentru amatorii de relaxare à la campagne.

Aşadar, dacă soţul vrea să-şi încânte papiele gustative cu un vin Smith Haut Lafitte de colecţie (unele datează din anii ’50), soţia poate încerca un gomaj cu crushed cabernet, miere şi zahăr brun în spa-ul Les Sources de Caudalie. Iar între două reprize de înfrumuseţare exclusiv cu produse pe bază de extracte de strugure, relaxarea poate fi desăvârşită în hammam sau în piscina cu hidromasaj.

O cură cu antioxidanţi din cosmeticele naturale pe bază de struguri este astăzi preferata multor francezi care aleg să-şi petreacă week-end-ul în mijlocul podgoriei Smith Haut Lafitte. Şi ştiu franţuzoaicele ce ştiu: antioxidanţii din struguri pot fi un remediu excelent antiaging, iar moleculele de ultimă oră descoperite de profesorul Vercauteren şi-a dovedit eficienţa în stoparea deteriorării colagenului, afectat de prezenţa zahărului din sânge.

Şi testele cosmetice de laborator efectuate la spitalul Mount Sinai din New York au dovedit reducerea ridurilor şi redefinirea conturului feţei după aplicarea susţinută a produselor care înglobează extractele de struguri şi viţă de vie. Ca o concluzie, pot să vă spun că deliciul unui strugure parfumat aplicat pe piele trebuie înscris în lista procedurilor “must do”.

Citeşte şi: Din binefacerile spa: Aromasajul

Terapii răcoroase anti-celulită

Masaj cu scoici fierbinţi

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”