Abces dentar: tratament

Abces dentar: tratament

Ce este un abces dentar

Urgenţa cea mai frecventă pentru care pacientul caută medicul stomatolog este un abces dentar care reprezintă o durere continua, pulsatilă în dreptul unui grup de 2,3 dinţi, acompaniată de o umflătură mai mult sau mai puţin impresionantă.

Abcesul dentar este o infecţie  la baza dintelui, manifestată printr-o tumefacţie (umflătură) care  deformează regiunea în care este localizat. Ţesutul care acoperă porţiunea inflamată – de regulă stratul extern al gingiei- este roşu, congestionat şi tensionat.

Cauze

Frecvent, din resturile de hrană se formează bacterii care există în placa dentară. Aceste resturi, în combinaţie cu saliva, se lipesc pe dinţi şi îi atacă.

Dacă placa dentară nu este îndepărtată în mod regulat şi corect prin perierea dinţilor şi folosirea aţei dentare, bacteriile se înmulţesc şi pătrund prin ţesutul moale din interiorul dintelui sau a gingiei, cauzând abcesul dentar.

Tipuri de abces dentar

Există 3 tipuri de abces dentar:

  • Abces gingival: – abcesul este doar in tesutul gingiei si nu afecteaza dintele sau ligamentul periodontal.
  • Abcesul periodontal: acest abces porneste din structura de suport a osului dintelui.
  • Abcesul periapical: acest abces este localizat in pulpa moale a dintelui

Pe măsură ce infecţia se răspândeşte, pulpa dentară este distrusă şi osul maxilar începe sa fie afectat. Pe perioada in care infectia se instaleaza la nivelul maxilarului este posibil ca durerile sa scada in intensitate, insa situatia se agraveaza, nu se amelioreaza. Diminuarea durerii se explica prin faptul ca, odata cu dizolvarea maxilarului, se produce si o deteriorare a nervului din regiunea aferenta, deteriorare care poate duce la moartea nervului. Distrugerea treptata a maxilarului impiedica mentinerea fixa a dintelui in alveola dentara, cauzand pierderea acestuia.

Daca nu este tratata, infectia se poate raspandi si in alte zone ale organismului, punand in pericol viata pacientului.

Simptome de abces dentar

Primele simptome ale unui abces sunt senzatia de disconfort in timpul vorbirii si al masticatiei si durerile pulsatile la nivelul zonei infectate, accentuate atunci cand regiunea este palpata.

În tot acest timp, cât infecţia creşte şi abcesul se formează, pacientul simte o durere pulsatilă, în special în timpul masticaţiei (mestecării) sau la atingerea dintelui, un gust neplăcut în gură, gingia este roşie, tumefiată în dreptul unui dinte sau a unui grup de dinţi, ce se transformă într-o umflatură asemănătoare unui coş, pe partea gingiei dinspre obraz sau dinspre limbă, dintele îşi poate schimba culoarea, iar toate acestea sunt acompaniate de febra insotita de frisoane, respiratie urat mirositoare, oboseala fizica, dureri de cap pana la  modificarea formei obrazului sau a zonei corespunzatoare dintelui afectat si scurgerea de sange si puroi din abces.

Tratamentul abcesului dentar

Oricine experimentează simptomele mai sus amintite trebuie să meargă de urgenţă la cabinetul medicului dentist sau direct la departamentul de urgenţă la cel mai apropiat spital. Dacă este o durere suportabilă, mergeţi la medicul de familie, care într-adevăr nu vă poate trata durerea, însă vă poate prescrie anumite medicamente care vă pot scăpa temporar de durerea cauzată de abcesul dentar.

În cazul în care ajungeţi la dentist, acesta va recomanda în prealabil antibiotic, pentru a reduce din infecţie, după care va perfora puţin zona tumefiata astfel incat infectia sa poata fi drenata si puroiul eliminat.

Daca infectia este intr-o stare mai avansata, poate fi nevoie de o incizie la nivelul zonei tumefiate. In  cazul in care a fost afectata zona interioara a dintelui, medicul stomatolog va fi nevoit sa trateze canalul dintelui pentru a scoate  tesutul infectat. In situatiile in care infectia a distrus foarte mult pulpa dentara, dintele trebuie extras.

Pentru a reduce durerile si a preveni tumefierea fetei se recomanda aplicarea unor comprese reci (cu gheata) la nivelul obrazului si evitarea caldurii.

Prevenţia

Prevenirea apariţiei abcesului dentar se poate face aplicând aceleaşi reguli de bază în îngrijirea orală, respectiv: alimentaţia sănătoasă, cu foarte puţine grăsimi, sare sau zaharuri (deoarece favorizează apariţia cariilor care, netratate, duc la formarea abcesului dentar), periajul dentar corect, schimbarea periuţei de dinţi la interval de 3-4 luni, folosirea aţei dentare şi a apei de gură, precum şi controlul periodic la cabinetul medicului stomatolog.

 

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă