Varicela sau vărsatul de vânt: simptome, complicaţii, prevenţie şi tratament

Varicela sau vărsatul de vânt: simptome, complicaţii, prevenţie şi tratament

Varicela este o boală infecţioasă şi contagioasă, specific umană, determinată de virusul varicelo-zosterian. Se manifestă prin erupţie generalizată şi febră (facultativă).

„Contagiozitatea este foarte mare (95-100%). Rezervorul de virus este exclusiv uman, prin bolnavii cu varicelă în orice formă clinică sau herpes Zoster. Contagiozitatea se întinde din ultimele 3-5 zile ale fazei de incubaţie până la faza de cruste (cam 14-21 zile)”,  precizează medicul pediatru Cristina Mihăilă pentru Ce se întâmplă, doctore?

Transmiterea este aerogenă (în mod direct) sau prin obiecte contaminate cu secreţii sau din pustule (indirect).

„Receptivitatea este generală, excepţie fac sugarii mici (4-6 luni), protejaţi prin anticorpii materni. Chiar şi adulţii de orice vârstă sau în condiţii de imunitate scazută pot face varicelă. Dacă au făcut varicelă când erau copii, pot face Zona Zoster“, adaugă medicul pediatru Cristina Mihăilă.

Simptomele de varicelă

Varicela provoacă o alterare a stării generale generale de sănătate, „cu sau fără febră, inapetenţă, apariţia unor pete mici, care formează un halou roşiatic, apoi lichid şi sunt generalizate (chiar şi pe mucoase: gura, genital) şi pe scalp.

Veziculele sunt pruriginoase. Erupţia apare în câteva valuri, 3-5 în decurs de 7-10 zile. Fiecare puseu poate fi însoţit de ascensiune termică’, susţine specialistul Cristina Mihăilă.

Complicaţiile varicelei

În general, adolescenţii şi adulţii fac forme mai severe, dar nici copiii nu sunt scutiţi de complicaţii. „Deşi este una dintre cele mai banale boli ale copilăriei, varicela nu este lipsită de riscuri. Ca orice altă boală, poate dezvolta complicaţii. Cea mai cunoscută complicaţie este: suprainfecţia bacteriană, care poate apărea pe leziunile apărute în urma scărpinatului, acestea permiţând pătrunderea bacteriilor de la nivelul pielii sau a celor de sub unghie în veziculele determinate de varicelă.

Infecţiile cutanate nu sunt grave, însă necesită îngrijiri medicale de specialitate, pentru că, netratate, se pot agrava. Infecţia poate apărea şi la nivelul crustelor’’, adaugă medicul pediatru Flavia Hrubaru pentru CSID.

Mai rar, poate da complicaţii respiratorii (bronşite, bronhopneumonii, PAI) sau nervoase (encefalita).

Varicela la femeile însărcinate

La gravide poate determina avortul, moartea fătului sau malformaţii. „Dacă este contactată în primele 3 luni de sarcină, varicela determină greutate mică la naştere sau, în cel mai rău caz, malformaţii!

Dacă fătul a fost infectat în ultimul trimestru, prezintă ulceraţii tegumentare ce se vindecă ulterior.

Virusul care determină varicela infectează fătul în 25% dintre cazuri. Uneori, infecţia determină un anume pattern al defectelor de naştere, cunoscut sub numele de embriopatie variceloasă. Aceste defecte congenitale includ cicatrici, probleme ale ochilor, creştere insuficientă, nedezvoltarea membrelor, circumferinţă craniană mică, întarziere în dezvoltare sau întârziere mentală.

Copiii pot avea doar una dintre aceste probleme sau le pot avea pe toate’’, mai spune medicul Flavia Hrubaru.

Tratamentul pentru varicelă

Tratamentul este igieno-dietetic. „Se respectă o igienă riguroasă pentru a preveni suprainfecţia şi o dietă uşoară. La nevoie se dau antitermice. În cazul imunodeprimaţilor se recomandă spitalizare şi administrare de gamaglobuline sau tratament antiviral”, adaugă medicul pediatru Cristina Mihăilă.

Reguli de respectat în tratament

  • pentru prurit se aplică talc mentolat sau alcool mentolat
  • baia este permisă după căderea crustelor
  • sunt indicate alimentele semisolide, la temperatura camerei, nu fierbinţi, asta pentru a nu crea neplăceri la nivelul elementelor din cavitatea bucală
  • sunt necesare multe lichide
  • unghiile trebuie tăiate scurt
  • mâinile sunt tot timpul curate, asta pentru a evita suprainfecţia
  • nu lăsaţi copilul să se scarpine!

Prevenţie şi vaccinare

Varicela poate fi prevenită prin vaccinare: VarilRix în două doze care imunizează complet. În cazul imunizării cu o singură doză de vaccin, copiii pot dezvolta o formă uşoară a bolii.

„Varicela la adulţi nu diferă cu mult de cea la copii, dar nu trebuie  confundată cu Zona Zoster!  manifestă prin febră moderată, cefalee, lipsa apetitului, senzaţie de oboseală.

O parte dintre adulţii care au murit din cauza complicaţiilor au luat virusul de la copiii lor nevaccinaţi, conform statisticilor CDC!’’, susţine medicul Flavia Hrubaru, care are convingerea că boala poate fi depăşită mult mai uşor dacă sunt luate o serie de măsuri.

Iată care ar fi, în opinia specialistului, regulile de la care bolnavii nu trebuie să se abată:

  • Nu rupeţi veziculele, erupţia se va extinde şi mai mult!
  • Păstraţi igiena, faceţi duş în fiecare zi, după ce au căzut crustele . Gelul trebuie aplicat direct, nu cu buretele.
  • Nu este nevoie de regim alimentar!
  • O persoană devine contagioasă cu o zi sau două înainte ca erupţia să îi apară pe piele şi până ce dispare ultima veziculă de lichid.
  • Contagiozitatea durează doar atâta vreme cât există vezicule pe piele. Crustele nu sunt contagioase.
  • Izolarea trebuie să aibă loc pe perioada contagiozităţii, în primul rând pentru a evita îmbolnăvirea celorlalţi, dar şi pentru a evita complicaţiile.
  • După varicelă, organismul se găseşte într-o perioadă în care imunitatea este mult scăzută, aşa că se recomandă evitarea unor posibile alte îmbolnăviri!

Când trebuie mers la medic

Vizita la medic se impune dacă părintele suspectează că este vorba despre altă afecțiune sau dacă micuțul se simte foarte rău.

Surse: www.nhs.uk, www.cdc.gov

Articol revizuit în 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Vezi Articole în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?