Mamoreducţia, operaţia de micşorare a sânilor

Mamoreducţia, operaţia de micşorare a  sânilor

Sânii perfecţi sunt un ideal dificil de atins. Deşi există mai multe doamne şi domnişoare care îşi doresc sâni mai mari şi apelează la augmentare mamară, sunt, însă, şi cazuri în care unele femei sunt nevoite să îşi micşoreze sânii nu numai din raţiuni estetice. Doamna Dr. Carmen Giuglea, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă ne-a explicat pe larg ce înseamnă mamoreducţia.

Mamoreductia: definiţie şi cui se adresează
Mamoreductia constă în micşorarea volumului unor sâni prea mari şi prea lăsaţi, care determină, de regulă, atât un discomfort estetic, cât şi unul funcţional de multe ori (dureri de spate, cifoză). Există femei care au sâni mari, la care micşorarea este o opţiune, dar există şi femei cu sâni foarte mari, care sunt o povară pentru acestea din urmă şi pentru care reducţia devine o necesitate. 
Transformarea unor sâni mari în nişte sâni cu dimensiuni normale, printr-o operaţie de mamoreductie, poate transforma viaţa unei femei chinuite într-o viaţă normală. Mărturiile femeilor care au făcut acest pas susţin această afirmaţie. Eliberarea de povara greutăţii sânilor are un efect favorabil şi asupra coloanei vertebrale şi a activităţilor de zi cu zi, fapt deloc de neglijat.

Desfăşurarea intervenţiei chirurgicale
Remodelarea constă în ajustarea atât a conţinutului, cât şi a învelişului tegumentar, cu repoziţionarea areolei la o distanţă optimă, care să centreze sânul micşorat. Există nişte repere relativ standardizate pe care majoritatea chirurgilor esteticieni le folosesc pentru efectuarea desenului preoperator. Există de asemenea diferite tehnici chirurgicale, alegerea acesteia depinzând de forma şanului şi de experienţă chirurgului. Important în chirurgia şanului este realizarea unei forme frumoase şi durabile în timp, cu mutarea areolei într-o poziţie corespunzătoare, cu cicatrici cât mai discrete şi fără pierderea sensibilităţii acesteia. Greutatea şanului se poate diminua pornind de la câteva sute de grame până chiar la un kilogram în cazul gigantomastiei.

Recuperarea după procedură
În general după o asemenea intervenţie, recuperarea completă durează 3-4 săptămâni, în funcţie de amploarea intervenţiei, uneori prelungindu-se dacă apar mici probleme de vindecare (suferinţă a areolei în cazul sânilor foarte mari). Activitatea curentă poate fi reluată după 7-10 zile, cu condiţia evitării eforturilor fizice. Vor fi efectuate pansamente până la vindecarea completă, iar sânii vor fi protejaţi prin purtarea unei bustiere speciale circa 6-8 săptămâni.

Riscurile intervenţiei chirurgicale sunt atât cele legate de anestezia generală, cât şi de intervenţia chirurgicală propriu zisă, de fapt de dimensiunea sânilor. Cu cât aceştia sunt mai mari şi mai lăsăţi, cu atât riscul de suferinţă al areolei este mai mare, iar riscul pierderii sensibilităţii ei şi a apariţiei unor dehiscenţe creşte. Hematomul, infecţia, uleiomul, dehiscenţa sunt complicaţii posibile, dar rare. Apariţia unor complicaţii îngreunează procesul de vindecare şi afectează calitatea lui, de aceea pacienta trebuie informată corect de la început, fiind necesar să înţeleagă şi să accepte. Oricum, intervenţia chirurgicală este singura capabilă să rezolve asemenea problema.

 

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Carmen Giuglea - Medic Primar Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică
Dr Carmen Giuglea este doctor în Științe Medicale, Medic Primar Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructiv și are o experiență acumulată în 16 ani de practică estetică și 18 ani de chirurgie plastică. Încă din anul 2002, Dr. Carmen Giuglea și-a început activitatea ...
citește mai mult
Vezi Articole în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”