Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza - descriere generala

Intoleranta la lactoza este cea mai frecventa forma de deficit enzimatic intestinal, afectand toate categoriile de varsta. Enzima deficitara este lactaza, care in mod normal, la nivelul marginii in perie din intestin, produce hidroliza lactozei din lapte.

Lactoza care nu este digerata pana la galactoza si glucoza in intestinul subtire, trece in colon unde este fermentata sub influenta bacteriilor de la acest nivel. Se pare ca aproximativ 70% din populatia adulta este deficienta in lactaza, ceea ce a sugerat ca aceasta este starea normala.

Variatii: Exista deficite congenitale (rare) de lactaza, ce se manifesta in perioada de nou nascut. Intoleranta la lactoza poate fi secundara unor infectii virale sau bacteriene intestinale sau altor boli care lezeaza epiteliul intestinal (boala Crohn,boala celiaca). Cea mai frecventa forma este cea datorata hipolactaziei (reducerea activitatii lactazei dupa intarcare).

Cauze: Deficitul de lactaza, care poate fi primar (genetic) sau secundar (altor afectiuni ale intestinului subtire).

Factori de risc: Malabsorbtia lactozei este mai frecventa la anumite populatii (asiatici, sudamericani, africani). Intoleranta la lactoza apare de obicei dupa intarcare, incidenta este scazuta la copii sub 6 ani, apoi incidenta creste, avand un varf intre 10-16 ani.

Cai de trasmitere: Genetica (pentru deficitul primar de lactoza).

Cuprins
Intoleranta la lactoza - descriere generala
Simptomele intolerantei la lactoza
Investigatii radioimagistice si de laborator
Diagnosticul de intoleranta la lactoza
Tratamentul pentru intoleranta la lactoza
Evolutie, Complicatii, Profilaxie
Recomandari Medicale
sus

Simptomele intolerantei la lactoza

- diaree,
- dureri abdominale,
- flatulenta,
- balonare

Simptomele apar din cauza lactozei nedigerate ce ramane in intestin si actioneaza osmotic,atragand apa in intestin si este fermentata de bacteriile intestinale,generand diferiti acizi organici si gaze precum bioxid de carbon si hidrogen.

sus

Investigatii radioimagistice si de laborator

- determinarea nivelului de H2 in aerul expirat la 60-90 minute dupa ingestia de lactoza
- testul de toleranta la lactoza
- biopsia de mucoasa intestinala

sus

Diagnosticul de intoleranta la lactoza

Diagnosticul se stabileste pe baza urmatoarelor teste:
- istoric de simptome, aparute dupa ingestie de lapte
- niveluri crescute de H2 in aerul expirat. Testul evidentiaza valori crescute de H2 in aerul expirat la 60-90 minute dupa ingestia de lactoza
- testul de toleranta la lactoza anormal. In timpul testului, se ingera o doza de lactoza si daca pacientul are o cantitate adecvata de lactaza, glicemia va creste, intrucat lactoza este hidrolizata in galactoza si glucoza de catre enzima intestinala numita lactaza. In cazul unui pacient cu intoleranta la lactoza, glicemia nu va creste, deoarece lactoza nu este absorbita si este eliminata in colon si poate produce simptomele amintite.
- biopsia de mucoasa intestinala.

sus

Tratamentul pentru intoleranta la lactoza

Se refera in principal  la modificarea alimentatiei. Simptomele sunt ameliorate prin reducerea consumului de alimente bogate in lactoza. O dieta complet fara lactoza nu este obligatorie.

Majoritatea pacientilor cu intoleranta la lactoza pot consuma cantitati mici de lactoza (<12 g lactoza, reprezentand aprox 240 ml lapte) fara simptome majore, mai ales asociata unei mese sau in produse lactate fermentate (branza maturata) sau iaurt (toleranta iaurtului este data de galactozidaza microbiana din culturile bacteriene, ce faciliteaza digestia lactozei in intestin).

Iaurtul congelat nu este bine tolerat din cauza ca enzimele microbiene sunt inactivate la temperaturi scazute.

Lactoza poate fi prezenta in multe alimente,precum :
- Lapte si produse lactate inclusiv inghetata
- Painea si alte produse de patiserie
- Cereale procesate pentru micul dejun
- Cartofi instant, supe si bauturi
- Margarina, unt
- Carne preparata
- Sosuri de salata
-Bomboane si alte gustari
- Amestecuri pentru cozonac, biscuiti si prajituri

Exista si produse lactate tratate cu lactaza sau se poate administra enzima ca atare inaintea unei mese ce contine lactoza.

sus

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Complicatiile pot aparea secundar aportului inadecvat de calciu si vitamina D. Pacientii care evita lactatele s-ar putea sa aiba nevoie de suplimente de calciu si vitamina D sau sa includa in dieta surse fara lactoza de astfel de nutrienti.

Surse de calciu : vegetale cu frunze verzi, broccoli, alune, pesti mici (sardine), fructe de mare, tofu precipitat pe baza de calciu, seminte de floarea soarelui. Alimentele bogate in vitamina D: lapte de soia, de orez, de migdale fortificat cu vitamina D.

Profilaxie: Se refera la preventia infectiilor virale sau bacteriene intestinale.

 

sus

Recomandari Medicale

Pacientii se vor adresa medicului pediatru, gastroenterolog, nutritionist.

Se administreaza preparate cu lactaza, cate o capsula exact inainte de masa ce contine lactoza.

Exclusiv Online - 19.02.2015

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.