Cancerul endometrial: simptome, tratament

Cancerul endometrial: simptome, tratament

Ce este cancerul endometrial

Cancerul endometrial sau de endometru reprezinta o crestere rapida si haotica a celulelor endometriale care invelesc uterul. Detectat intr-o forma de inceput a bolii, cand afecteaza doar uterul, cancerul de endometru poate fi vindecat. Anual, peste 38o de mii de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu acest tip de cancer.

Cauze si factori de risc in cancerul de endometru

Din pacate, nu se stie exact cauza aparitiei cancerului de endometru. Dar exista anumiti factori de risc care cresc riscul de a face aceasta boala.

Factori de risc

Primul factor de risc care creste riscul de a dezvolta acest tip de cancer este varsta. Cu cat femeia inainteaza in etate, cu atat creste riscul de aparitie a cancerului endometrial. Cele mai multe cazuri au fost constatate dupa implinirea varstei de 50 de ani.

Un alt factor de risc este dezechilibrul intre nivelurile de estrogen si progesteron din organism, determinand ingrosarea peretilor uterului.

Obezitatea si supraponderabilitatea reprezinta un alt factor de risc al aparitiei acestui tip de cancer. Estrogenul se produce in testul adipos. Cu cat acesta din urma creste, cu atat creste si nivelul de estrogen din organism. Astfel, femeile care au o greutate mare sunt mult mai predispuse la cancerul de endometru fata de femeile cu greutate normala.

Un alt factor de risc il reprezinta diabetul, femeile diabetice fiind de doua ori mai expuse riscului de a face cancer de endometru (crescand nivelul de insulina, creste si nivelul de estrogen).

Femeile care nu au copii prezinta un alt factor de risc al dobandirii acestei boli. Pe perioada celor noua luni de sarcina, femeia prezint a niveluri mari de progesteron si mai scazute de estrogen.

Hiperplazia endometrială, dezvoltarea in exces a mucoasei uterine, ingrosand uterul, este un factor de risc de a dezvolta cancerul endometrial.

Printre alti factori de a dezvolta aceasta boala se numara menarha inainte de varsta de 12 ani sau menopauza dupa varsta de 55 de ani, sindromul ovarelor polichistice, tratament cu tamoxifen (terapia hormonala in prevenirea sau tratarea cancerului de san), radioterapie la nivelul pelvisului, istoricul familial.

Cancerul endometrial: simptome

Cele mai importante simptome ale cancerului de endometru sunt: sangerare vaginala anormala, care la inceput poate fi o simpla pata pe lenjerie, ajungand sa fie sangerare abundenta. De asemenea, sangerarea dupa instalarea menopauzei este anormala!

Alt simptom mai poate fi durerea resimtita in timpul actului sexual sau la urinare si, nu in ultimul rand, durere continua in zona pelvina (si care nu poate fi asociata perioadei de ciclu menstrual). Simptomele cancerului de endometru pot fi confundate cu cele ale endometriozei.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Principalele investigatii radioimagistice pentru diagnosticarea cancerului endometrial includ: ecografia transvaginală (poate scoate la iveala eventuale anomalii ale uterului), histeroscopia (care ajuta la examinarea uterului si endometrului), biopsia endometriala (se recolteaza o mica parte din mucoasa uterina).

In cazul in care diagnosticul se confirma, este necesar sa faceti si alte teste: radiografie pulmonara, o examinare la computerul tomograf sau un examen de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a vedea daca celulele canceroase s-au extins in tot corpul.

Diagnosticul de cancer de endometru

Imediat ce apar sangerari vaginale anormale, trebuie mers la medicul specialist. Examinarea pacientei va cuprinde observarea partilor exterioare a organelor genitale, apoi uterul si ovarelor (prin tuseu bimanual).

Cu ajutorul unui specul, medicul specialist va vizualiza vaginul si colul uterin si eventualele modificari. Apoi, va cere efectuarea unor teste de sange pentru a identifica eventuale anemii, valori anormale pentru hemoleucograma, precum si testul pentru identificarea antigenului canceros, CA 125.
Rezultatele investigatiilor imagistice vor ajuta la punerea diagnosticului corect.

Cancerul endometrial: tratament

Depistat intr-o faza de inceput a bolii, cancerul de endometru poate fi vindecat in totalitate. Tratamentul principal il constituie indepartarea prin interventie chirurgicala a uterului, colului, ovarelor si trompelor uterine.

Procedura se numeste histerectomie cu salpingo-ovarectomie bilaterala. Se poate ajunge la extirparea ganglionilor limfatici pelvieni si aortici. Daca diagnosticul este de metastaza, pacienta va fi supusa radioterapiei, terapiei hormonale si chimioterapiei pentru a distruge celula canceroasa.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Odata diagnosticat, medicul specialist va determina pe baza investigatiilor radioimagistice si dupa interventia chirurgicala, care este gradul de evolutie al cancerului endometrial. Acesta poate prezenta patru faze:

Stadiul I – cancerul este prezent la nivelul uterului
Stadiul II – cancerul este prezent la nivelul uterului si colului
Stadiul III – cancerul s-a extins mai departe de uter, dar fara a afecta vezica urinara si rectul
Stadiul IV – cancerul s-a extins in organism

Tratamentul pentru cancer endometrial are efecte secundare. Histerectomia inseamna ca pacienta nu mai poate avea copii (daca se afla la varsta fertila), poate avea dificultati la urinare sau de tranzit intestinal, poate fi afectata capacitatea de a avea raporturi sexuale. In cazul chimioterapiei, pot aparea grata si voma, pierderea parului.

Recomandari medicale

Fiecare pacienta tratata de cancer endometrial trebuie sa se prezinte la medic, la control, la 3 sau 4 luni in primii doi ani premergatori diagnosticarii.
Verificarile includ examinarile pelvisului, teste de sange si urina, radiografii toracice, efectuarea testului Papanicolau. Cancerul endometrial poate sa reapara in 90% dintre cazuri in primii cinci ani de la momentul diagnosticului, tocmai de aceea controalele regulate sunt obligatorii.

Surse: www.nhs.uk, www.cdc.gov.

Articol revizuit in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?