Galactoreea: simptome si tratament

Galactoreea: simptome si tratament

Descriere generala

Galactoreea reprezinta fenomenul de scurgere a unui lichid laptos prin mamelon, in afara perioadei de alaptare a copilului.

Cauzele galactoreei

Galactoreea se manifesta atat la femei, cat si la barbati sau copii. La femei, aceasta poate fi determinata de stimularea excesiva a glandelor mamare, poate aparea ca urmare a efectelor secundare in urma unui tratament medicamentos, a unor tulburari ale hipotalamusului sau ale glandei pituitare.

La barbati, galactoreea se asociaza cu disfunctia erectila si scaderea libidoului cauzate dedeficienta de testosteron.

Galactoreea: simptome

Principalul semn este reprezentat de scurgerea de la nivelul mameloanelor a unui lichid laptos ca si consistenta. Galactoreea afecteaza cel mai mult femeile cu varste cuprinse intre 20-35 de ani, care au avut cel putin o sarcina.

Analize medicale in caz de galactoree

Pe langa evaluarea fizica, se vor face si teste de sange care vor evidentia nivelurile hormonale. De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea unui RMN sau a unei tomografii computerizate cerebrale, care poate depista o eventuala tumora la nivelul hipofizei.

Galactoreea: diagnostic

La primele semne, pacienta trebuie sa se prezinte la medic care va efectua, intr-o prima faza, un examen al sanului pentru a depista prezenta vreunui nodul. Daca se semnaleaza prezenta unui nodul, se impune fie o ecografie mamara, fie o mamografie.
De asemenea, medicul poate preleva o mostra din secretia mamara pentru a fi examinata in laborator. Daca aceasta secretie de lichid laptos este asociata cu amenoree sau sterilitate, este necesara o dozare a prolactinei din sange. Un nivel ridicat de prolactina poate duce la efectuarea unui RMN, care pune in evidenta sau nu o eventuala tumora sau o anomalie a hipofizei.

Galactoreea: tratament

De cele mai multe ori, galactoreea la femei se remite fara a fi necesar vreun tratament. Daca scurgerea este foarte abundenta, suparatoare, se pot prescrie medicamente care sa o stopeze.
Daca in urma investigatiilor imagistice reiese faptul ca scurgerea este cauzata de o tumora a glandei pituitare, este necesara interventia chirurgicala sau radioterapia.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Pentru a preveni reaparitia galactoreei, se recomanda a nu se stimula sau irita sanii prin stoarcerea, compresia mameloanelor.

Se recomanda purtarea bustierelor sau sutienelor pe corp, din material organic, care vor impiedica stimularea sau frecarea mameloanelor de alte haine si, nu in ultimul rand, prezentarea la medic daca apar manifestari neplacute, suparatoare.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?