Gonoreea: simptome, semne şi tratament la femei și bărbați

Gonoreea: simptome, semne şi tratament la femei și bărbați

În general, afectează uretra, gâtul şi rectul, dar şi colul uterin la femei. Gonoreea se poate transmite şi la nou născut în timpul naşterii vaginale şi poate determina anumite complicaţii la ochi.În multe cazuri, pesoanele infectate nu prezintă niciun simptom şi nu ştiu că sunt infectate. Pentru a afla mai multe despre evoluţia acestei boli, am apelat la medicul ginecolog Erna Stoian. 

 

Gonoreea: semne la nivel genital

La bărbaţi:

  • Disurie – durere la urinare;
  • Secreţie purulentă exteriorizată prin uretră;
  • Inflamarea sau durerea testiculelor;

La femei:

  • Disurie – durere la urinare;
  • Secreţie vaginală abundentă;
  • Sângerare vaginală între menstre sau la contactul sexual;
  • Durere la contactul sexual;
  • Dureri abdominale sau pelvine;

Simptome în alte părţi ale corpului:

La nivelul rectului: se manifestă prin mâncărimi şi secreţii purulente, sângerare şi durere la defecaţie.

La nivelul ochilor: cauzează durere, sensibilitate la lumină şi secreţii purulente.

La nivelul gâtului: apar dureri şi se produce o  inflamare a ganglionilor cervicali.

Dacă una sau mai multe articulaţii sunt infectate, pacienţii vor prezenta roşeaţă, inflamare, iar durerile vor fi din ce în ce mai apăsătoare.

Cauze şi factori de risc

Gonoreea este cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Transmiterea are loc cel mai frecvent prin contact sexual vaginal, anal şi oral.

Factorii care cresc riscul de infectare sunt:

  • Vârsta tânară;
  • Un partener sexual nou;
  • Parteneri sexuali multipli;
  • Alte boli cu transmitere sexuală;

Complicaţii ce pot surveni la pacienții cu gonoree

Netratată, gonoreea poate duce la complicaţii serioase ca:

Infertilitate, atât la femei, cât şi la bărbaţi. La femei se poate răspândi la uter şi trompe şi poate duce la apariţia bolii inflamatorii pelvine şi blocajul tubar, ceea ce duce la apariţia infertilităţii şi a complicaţiilor în sarcină. La bărbati, netratată, duce la epididimită si

Infectarea articulaţiilor şi a altor zone din corp.

Risc crescut de infectare cu HIV/SIDA.

Complicaţii la bebeluşii nou născuţi. Infectarea de la mamă la făt se poate produce în timpul travaliului Pot apărea probleme oculare care pot duce până la orbire, leziuni la nivelul scalpului şi infecţii.

Prevenţia apariţiei bolilor sexuale, printre care şi gonoree, constă în abstinenţă, relaţie monogamă, folosirea prezervativului. De asemenea, dacă aveţi un nou partener sexual trebuie să îl rugaţi să se testeze pentru boli cu transmitere sexuală. Dacă partenerul are simptome neobişnuite, ca disurie, leziuni la nivelul organelor sexuale, este indicat să nu aveţi contact sexual. Dacă nu sunteţi într-o relaţie monogamă, testarea pentru boli cu transmitere sexuală trebuie făcută periodic, asta pentru a depista orice boală poate apărea şi a evita complicaţiile.

Pentru a preveni reinfectarea, evitaţi contactul sexual pe durata tratamentului şi cel puţin o săptămână de la  finalizarea medicaţiei.

Diagnosticul se pune după colectarea unei probe de urină sau prin culturi din secreţiile vaginale sau uretrale. Gonoreea creşte riscul de contactare şi a altor infecţii cu transmitere sexuală. De aceea, medicul vă poate recomanda şi testarea pentru alte boli cu transmitere sexuală.

Gonoreea: tratament

În cazul adulţilor, tratamentul constă în administrarea de antibiotic .Dacă este tratat doar unul dintre parteneri

Tratamentul în cazul partenerilor infectaţi constă tot în administrarea de antibiotic. Este indicat ca tratamenmtul să fie urmat de ambii parteneri, chiar şi în lipsa simptomelor, asta pentru a evita transmiterea şi retrasmiterea de la unul la celălalt.

În cazul bebeluşilor infectaţi se recomandă admnistrarea de picături intraoculare imediat după naştere. Dacă apare infecţia oculară, tratamentul cu antibiotice este necesar.

Actualizat: 2022

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?