Fertilizare in vitro cu ICSI

Fertilizare in vitro cu ICSI

ICSI: multa vreme s-a crezut ca problemele de infertilitate apartin partii feminine a cuplului. Studiile din ultima vreme au aratat ca, atunci cand este vorba despre infertilitate in cuplu, cauzele pot apartine in egala masura atat femeii, cat si barbatului.

Problemele lichidului seminal sunt din ce in ce mai des intalinite si se pot stabili in urma unei analize simple si neinvazive, numite spermograma. Aceasta ar trebui sa fie una din primele analize recomandate cuplului care nu reuseste sa obtina o sarcina pe cale naturala dupa o perioada de 1 an de zile.

Atunci cand vorbim despre probleme ale spermei care privesc fie numarul de spermatozoizi, fie mobilitatea lor, fie pe amandoua, o solutie in procesul de fertilizare in vitro este injectia intracitoplasmatica cu sperma, ICSI. Este o terapie complementara FIV, care ofera o sansa in plus de a avea copii cupurilor unde exista probleme de infertilitate masculina.

Ce inseamna, de fapt, ICSI?

Dupa ce, in urma stimularii ovariene, sunt colectate prin punctie ovulele rezultate, in ele este injectata direct sperma. Sunt evitate in felul acesta problemele care pot aparea la fecundarea in laborator din pricina unor defecte pe care le au spermatozoizii.

Sub ghidaj microscopic si dupa tratarea spermei, pentru a obtine cei mai buni spermatozoizi, unul singur este ales pentru a fecunda ovulul. Cu ajutorul unei micropipete si dupa ce invelisul ovulului a fost indepartat temporar, spermatozoidul este introdus in citoplasma ovulului. Fireste, ovulul ramane si in aceste conditii sub examinare, pentru a se putea observa, mai ales a doua zi dupa ICSI, daca fecundarea a avut loc corect.

Cui este recomandata procedura?

La ICSI recurg cuplurile care au probleme de infertilitate masculina. Cand spermatozoizii au probleme de calitate si nu pot penetra ovulul sau cand nu exista in cantitate suficienta ori sufera de tot felul de anomalii. Atunci cand pacientul sufera de azoospermie (lipsa spermatozoizilor), se poate efectua o punctie testiculara, prin intermediul careia este extras un numar mic de spermatozoizi, tratati si implantati in ovul apoi cu ajutorul metodei ICSI.

Cu ajutorul acestei proceduri, s-a constatat ca rata de fecundare corecta a crescut la 75%, daca vorbim numai despre probleme de fertilitate masculina. Exista cazuri in care ambii parteneri au probleme de fertilitate si atunci, in acest proces, conteaza foarte mult si care este calitatea ovocitelor.

Cum spuneam, metoda ICSI ajuta mult la fecundarea corecta a ovulului, dar ea nu imbunatateste ulterior rata de reusita a unei proceduri FIV, pentru ca dupa fecundare, embrionii sunt transferati in uter si de aici intervin alti factori de care tine reusita fertilizarii in vitro (calitatea emdometrului, cat de curat este uterul, probleme de coagulare pe care le poate avea femeia).
Procedura nu este una scumpa din punct de vedere financiar, asa ca poate fi recomandata chiar de la prima fertilizare in vitro, pentru a evita in felul acesta eventualele probleme de fecundare.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă