Sindromul nefrotic

Sindromul nefrotic

Descriere generala

Sindromul nefrotic este o boala renala ce apare în cursul evolutiei diverselor leziuni morfologice din cadrul unor nefropatii glomerulare primitive sau secundare, fiind definit prin: proteinurie mai mare de 3,5 g/24 de ore/ 1,73 m2 suprafata corporala, proteine serice totale mai mici de 6 g/dl, albumina serica mai mica de 3 g/dl, alfa 2 globuline mai mari de 12%, lipemie mai mare de 1000 mg/dl, colesterol seric total mai mare de 300 mg/dl, edeme.

Formele clinice ale sindromului nefrotic sunt: sindrom nefrotic pur si sindrom nefrotic impur. Sindromul nefrotic impur este caracterizat prin sindrom nefrotic asociat cu unul sau mai multe din urmatoarele elemente: hematurie, hipertensiune arteriala, insuficienta renala organica.

Sindromul nefrotic afecteaza rinichiul si poate cauza insuficienta renala cronica.

Sindromul nefrotic: cauze

Sindromul nefrotic primitiv  este cauzat de prezenta unor nefropatii glomerulare primitive.

Sindromul nefrotic secundar are cauze multiple:

– medicamentoase: penicilina, probenecid, bismut, captopril
– substante toxice: mercur, aur, argint, insecticide
– alergeni: venin de sarpe, intepatura de albine, polenuri, toxine (difterie, tuse convulsiva, tetanos)
– infectii bacteriene: glomerulonefrita acuta poststreptococica, endocardita infectioasa,sifilis, tuberculoza
– infectii virale: hepatita B, mononucleoza infectioasa, herpes zoster, virus citomegalic
– infectii cu protozoare ca toxoplasmoza, malaria sau helminti: schistosomiaza, tripanosomiaza
– neoplazii: tumori solide (colon, plamân, stomac, sân, rinichi, tiroida, ovar, piele)                                                                                                  – –    -leucemii si limfoame
– boli de sistem: lupus eritematos sistemic, artrita reumatoida, colita ulceroasa
– boli metabolice: diabet zaharat, hipertiroidism
– alte cauze: sarcina (preeclampsia), sferocitoza, boli cardiace congenitale, insuficienta cardiaca

Sindromul nefrotic: simptome

Edeme, urina spumoasa, simptome digestive (greturi, varsaturi, diaree,dureri abdominale), simptome ale complicatiilor.
In cazul sindromului nefrotic secundar pot apare simptome ale bolii de baza.

Examenul clinic releva: edeme periferice, tegumente uscate, palide, unghii friabile, par fragil,posibil hipertensiune arteriala.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Probele de laborator necesare sunt: examenul sumar de urina, proteine serice, electroforeza proteinelor serice, colesterol, trigliceride, creatinina serica, uree, acid uric, VSH, fibrinogen,CRP, hemoleucograma.

In plus se va efectua o ecografie renala si o ecografie doppler renala.
In cazul pacientilor adulti cu sindrom nefrotic primitiv se va efectua o punctie-biopsie renala cu examen anatomopatologic.

Diagnostic

Se face pe baza simptomatologiei, a examenului clinic si a investigatiilor paraclinice: proteinurie peste 3,5 g/24 de ore/ 1,73 m2 suprafata corporala+ edeme+ hipoproteinemie+ dislipidemie.

Sindromul nefrotic: tratament

Regim igieno-dietetic: repaus la pat, dieta hipoproteica, hipolipidica, hiposodata.

Tratament medicamentos:
– antiproteinuric: inhibitori ai enzimei de conversie, antagonisti ai receptorilor angiotensinei,antiinflamatoare nesteroidiene
– diuretic: diuretice de ansa, tiazidice, antialdosteronice
– hipolipemiant: statine
– antitrombotic
– antihipertensiv

Evolutie

Atat evolutia si prognosticul sindromului nefrotic sunt dependente de cauza afectiunii. Sindromul nefrotic poate evolua spre remisiune completa si vindecare, spre remisiune incompleta cu recaderi sau spre cronicizare cu evolutie spre insuficienta renala cronica.

Tulburari de crestere si dezvoltare la copil, depresie imuna, tromboembolism, crize dureroase abdominale, sau cauzate de tratament (diuretice, corticoizi, imunosupresoare).

Recomandari Medicale, Adresabilitate catre specialist

nefrologie, medicina interna

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Pacurari Alina Cornelia
Competenţe: Ultrasonografie generală (2009), Ultrasonografia cu contrast (CEUS) (2010), Ultrasonografia glandei mamare (2012) Educaţie: 2009- Doctor în ştiinţe medicale, 2009- Medic specialist medicină internă, 2003-2009- medic rezident medicină internă   Experienţă: 2010 pâna ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?