Hemoragia intracerebrala asociata consumului de droguri

Desi este considerata o problema a lumii moderne, folosirea de droguri pentru efectele lor psihoactive este foarte veche, cel putin in ceea ce priveste folosirea celor derivate din plante.

Drogurile pot determina aparitia de accidente vasculare cerebrale (AVC), fie prin afectarea directa a vaselor cerebrale, fie indirect prin afectarea altor organe – ficat, inima etc. cu implicatii ulterioare asupra circulatiei cerebrale.

Printre substantele a caror utilizare poate duce la aparitia AVC se numara alcoolul, cocaina, amfetaminele, heroina, fenciclidina, LSD.
Consumul cronic de cantitati mari de alcool poate duce la aparitia unui AVC hemoragic prin afectarea ficatului cu afectare ulterioara a coagularii.

Stimulantele – cocaina, amfetaminele si derivatii pot determina aparitia unui AVC in doua moduri:
– determina cresterea marcata a tensiunii arteriale, putand duce astfel la ruperea unui vas de sange la nivel cerebral, cu aparitia hemoragiei intracerebrale
– determina vasoconstrictie importanta cu diminuarea aportului sanguin cerebral, predispunand la aparitia unui eveniment cerebral ischemic.

Sunt mai predispusi la aparitia unui accident vascular cei care prezinta factori de risc vasculari, respectiv: hipertensiune arteriala, dislipidemie, obezitate, ateromatoza , trombofilie, istoric familial de evenimente cardiovasculare. Fumatul si consumul de alcool reprezinta de asemenea factori de risc.

Un studiu american efectuat in perioada 2000- 2003 a aratat ca o persoana tanara care consuma amfetamine are un risc de a face AVC de 5 ori mai mare fata de o persoana de aceeasi varsta care nu utilizeaza droguri. In ceea ce priveste riscul adus de consumul de cocaina, acesta este de doua ori mai mare fata de cel al unei persoane de aceeasi varsta neconsumatoare.

Accidentul vascular cerebral poate surveni fie in minutele / orele imediat urmatoare consumului, fie la distanta ca urmare a efectelor pe termen lung pe care le poate avea consumul de droguri – vasculita, endocardita cu aparitia de embolii septice.

Manifestarea clinica a unui AVC hemoragic variaza in functie de localizarea hemoragiei si de marimea acesteia, mergand de la cefalee, greata, varsaturi, deficite neurologice focale pana la coma si deces. Alaturi de manifestarile legate de afectarea neurologica se regasesc cele determinate de drogul respectiv.

Accidentul vascular cerebral reprezinta o urgenta medicala. Este util ca pacientul sa ajunga in cel mai scurt timp de la debutul manifestarilor clinice intr-o unitate medicala. Tratamentul se face in sectia de neurologie, de multe ori intr-un departament special – unitate de stroke si cuprinde atat masuri generale cat si specifice, adaptate fiecarui pacient in parte.

Evolutia si prognosticul depind foarte mult de localizarea hemoragiei, de marimea acesteia, de promptitudinea instaurarii tratamentului, cat si de bolile asociate. Mortalitatea in cadrul  hemorgiilor cerebrale, este foarte mare iar pentru cei care supravietuiesc, recuperarea este dificila si de durata, implicand sechele ce influenteaza negativ calitatea vietii.

Preventia are un rol important , daca tinem cont de anumiti factori: hipertensiune, fumat, obezitate, consumul de droguri, putand fi influentati favorabil prin modificarea stilului de viata si prin masuri terapeutice.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Neagu Oana-Camelia - medic neurolog
Dr. Neagu Oana-Camelia este medic primar neurolog. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București, iar in prezent lucreaza in reteaua clinicilor Medlife. Pentru consultatii verificati programul aici: https://www.medlife.ro/medic-neagu-oana-camelia
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal