Conjunctivita cu agenti iritanti: cauze, simptome, tratament, preventie

Conjunctivita cu agenti iritanti: cauze, simptome, tratament, preventie

Conjunctivita cu agenti iritanti: descriere

Conjunctivita reprezinta inflamatia membranei conjunctive care captuseste globul ocular si pleoapele.

Cauzele conjunctivitei cu agenti iritanti

Acestea pot fi clorul, fumul de tigara, noxe industriale, sampoane sau alte produse cosmetice, detergenti, agenti termici.

Dintre agentii iritanti foarte nocivi, amintim: colorantul de anilina care produce inflamatii conjunctivale, ulceratii locale sau chiar necroza.

Simptome de conjunctivita cu agenti iritanti

Acestea sunt senzatie de arsura, de corp strain, lacrimare, uneori prurit. -la examinare: congestia, uneori intensa a mucoasei conjunctivale; in general fara secretie conjunctivala.

In cazul expunerii la radiatii U.V (ex: iarna radiatiile U.V se reflecta in zapada), poate aparea „oftalmia zapezii”.

De aceea, e necesar sa ne protejam ochii cu ochelari adecvati.

Pacientii pot prezenta fotofobie, senzatie de corp strain, blefarospasm, conjunctiva poate fi congestionata sau edematiata iar corneea poate avea dezepitelizari punctiforme (Keratita punctata superficiala)

Tratament

In cazul contactului ochilor cu agenti iritanti chimici (ex: colorantul de anilina, pudra de calomel, nitrat de argint, tinctura de iod) este necesara indepartarea rapida cu ajutorul unor spalaturi oculare si instilarea de anestezice oculare.

Tratamentul ulterior se face in functie de cauza, cu antibiotice (colir), antiinflamatoare, epitelizante (lacrimi artificiale, geluri).

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Diana Atanasiu
Dna. Doctor Diana Atanasiu este medic primar oftalmolog si face parte din echipa de medici West Eye Hospital din 2011. Este specializata in consultatii de oftalmologie generala, consultatii de chirurgie refractiva, prescrie lentile de contact si realizeaza diverse investigatii precum topografie corneana, ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?