Lentilele de contact – tipuri, avantaje, indicații și contraindicații, igiena lor

Lentilele de contact - tipuri, avantaje, indicații și contraindicații, igiena lor

Descriere

Lentilele de contact sunt mici meniscuri din material plastic, biocompatibil cu tesuturile oculare, cu diametrul in jur de 14mm. Ele sunt aplicate pe cornee, de care sunt separate de o pelicula foarte fina de lacrimi.

Exista mai multe variante de lentile de contact. Aceste dispozitive ale corectiei vederii sunt utilizate de peste un secol, timp in care propietatile si design-ul lor au fost in permanenta imbunatatite. Astfel, lentilele de contact de ultima generatie pot avea:

-rol optic: corecteaza viciile de refractive (miopie, hipermetropie, astigmatism)

-rol estetic: permitand schimbarea culorii irisului sau mascarea unor cicatrici (leucoame) corneene.

-rol terapeutic: fiind folosite in vederea netezirii unor defecte de forma ale corneei sau pentru favorizarea vindecarii unor defecte epiteliale persistente, unor eroziuni corneene recurente, etc.

Lentilele de contact: tipuri

In functie de materialul din care sunt confectionate, se poate face o clasificare a lentilelor de contact:

a) Lentile de contact dure (rigide permeabile): au ca indicatii astigmatismul neregulat sau cu valori mari si keratoconusul, etc.
Acestea au avantaje obtinerea unei acuitati vizuale bune, stabile, au o durabilitate mare (durata de viata lunga) si pot fi folosite si in cazul unor tulburari de secretie lacrimala.

Dintre dezavantaje, putem enumera: o mobilitate mai mare a lentilelor de contact dure pe suprafata corneei comparative cu celemoi; o instabilitate la clipire, un protocol de adaptare mai dificil si o hidrofilie scazuta.

b) Lentilele de contact moi (fabricate din silicon sau silicon hidrogel). Principalele avantaje ale acestor lentile de contact sunt: permeabilitate mai mare la oxigen (in special cele de silicon-hidrogel), sunt usor de purtat, comfortabile si cu un grad mai mare de hidratare decat cele dure. Unele dintre ele pot fi purtate si in timpul noptii (port prelungit), fiind indicate in special pentru sportivi, copii.

Datorita faptului ca fiecarui pacienti se potriveste un anumit tip de lentile, este indicat un consult de specialitate inainte de a comanda si purta lentilele, cat si controale periodice, la indicatia medicului specialist ( la inceput mai des, si apoi mai rar, la 6 luni)

De ce preferam lentilele de contact in locul ochelarilor?

-Lentilele de contact ne confera un comfort sporit si nu se aburesc la schimbarile de temperatura.

-Pot fi purtate in timpul activitatilor sportive (sau de catre persoanele active)

-Putem purta ochelari de soare peste lentilele de contact

-Se poate corecta un viciu de refractive diferit la cei doi ochi. In cazul ochelarilor, diferenta de dioptrii dintre cei doi ochi nu poate fi mai mare de 3, restrictive ce nu mai este valabila pentru lentilele de contact.

-Obiectele private prin lentilele de contact au aceeasi marime.

-Purtatorii lentilelor de contact nu resimt greutatea ochelarilor pe nas si au un camp vizual mai larg comparativ cu cei ce poarta ochelari (marginea ramei ochelarilor e vazuta de catre pacienti si limiteaza campul vizual).

IMPORTANT

In cazul in care nu sunt respectate regulile de igiena sau daca lentilele de contact nu sunt folosite corespunzator, acestea pot provoca probleme ochiului, in special afectiuni infectioase sau inflamatorii.

De aceea, lentilele de contact, chiar si cele cosmetice, trebuie comandate dupa un control oftalmologic amanuntit, din care sa reiasa caracteristicile lentilei: diametrul, raza si tipul acesteia.

Cine poate utiliza lentilele de contact?

Anumite afectiuni contraindica portul lentilelor de contact. De exemplu: afectiunile inflamatorii, infectioase sau alergii oculare, anumite tipuri de glaucom, tulburarile secretiei lacrimale, etc.

In situatii de urgenta: daca ochiul devine dureros, rosu sau pacientul simte disconfort ocular, acesta se va prezenta la control, de preferat la medicul ce il urmareste.

Investigatii (analize)

Consultul oftalmologic initial va cuprinde obligatoriu masurarea  acuitatii vizuale, dupa efectuarea refractometriei (uneori cicloplegia), evaluarea fluxului lacrimal (Test Schrimer), biomicroscopia polului anterior si bineinteles proba cu lentile de contact.

Trebuie explicat in amanunt pacientului modul de utilizare, aplicare si intretinere a lentilelor de contact; este chiar indicat ca pacientul sa-si aplice si sa isi scoata singur lentilele, de fata cu medicul.

Igiena lentilelor de contact

Igiena este conditia esentiala pentru mentinerea lentilelor de contact si folosirii lor cat mai indelungate. Mainile vor fi riguros spalate inaintea manipularii lentilelor, iar ochiul curatat cu atentie.

Unghiile lungi pot deteriora lentilele si este recomandat ca machiajul sa fie mai putin abundent (acesta va fi aplicat dupa insertia lentilelor si se va indeparta inainte de scoaterea lor).

Pentru spalarea lentilelor se vor utiliza doar solutiile speciale de intretinere, iar pastrarea lentilelor se va face in recipiente anume confectionate.

Complicatii – prevenirea afectiunilor infectioase

Pentru a utiliza fara probleme lentilele de contact, pacientul trebuie sa urmeze regulile urmatoare:

-sa poarte lentilele doar atata timp cat ii este indicat de catre medic (lentilele de contact nu trebuie sa fie purtate peste perioada prescrisa, chiar daca pacientul se simte confortabil cu ele)

-sa mearga periodic la consultul oftalmologic

-sa schimbe zilnic solutia de intretinere a lentilelor

-sa nu foloseasca alte substante pentru curatare si conservare in afara solutiilor speciale (sunt interzise de exemplu: apa de la robinet, spray-ul pentru curatarea lentilelor de la ochelari, saliva, etc)

-recipientul in care sunt pastrate lentilele trebuie clatit doar cu substanta destinata pentru lentilele de contact si nu cu alt tip de solutii, detergenti sau apa.

-sa nu foloseasca make-up pe marginea interioara a pleoapelor

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Diana Stanescu
Dna. Diana Stanescu este medic primar oftalmolog si face parte din echipa de medici West Eye Hospital inca din 2011. Dna. Dr. Stanescu se ocupa cu efectuarea consultatiilor oftalmologice generale, consultatii complete pentru chirurgia refractiva, investigatii, interventii cu laser YAG (capsulotomii, ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă