Pneumotorax: cauze, simptome, tratament si

Pneumotorax: cauze, simptome, tratament si

Pneumotorax: generalitati si tipuri

Un pneumotorax apare din cauza patrunderii aerului in cavitatea pleurala urmata de colabarea partiala sau totala a plamanului. In mod fiziologic, cavitatea pleurala este un spatiu virtual insa in momentul in care patrunde aer, aceasta devine o cavitate reala, care impinge si colabeaza plamanul.

Cavitatea pleurala este formata din: foita (pleura) viscerala care acopera plamanii si foita parietala care acopera peretele toracic, diafragmul si mediastinul.

Pneumotoraxul poate fi de mai multe tipuri:

  • spontan: primar (idiopatic) si secundar
  • posttraumatic
  • iatrogen

Pneumotoraxul: cauze

In cazul unui pneumotorax spontan primar, cea mai frecventa cauza este ruperea unor mici bule de aer existente sub pleura, in timpul unui acces de tuse, stranut, in cursul unui efort fizic sau chiar spontan. Apare in general la pacienti de sex masculin, tineri, inalti, fumatori.

Pneumotoraxul spontan secundar apare ca o complicatie a unor afectiuni pulmonare preexistente: boli infectioase pulmonare, neoplasm pulmonar, boli pulmonare obstructive cronice.

Pneumotoraxul posttraumatic este consecinta unor plagi sau contuzii la nivelul toracelui cu patrunderea aerului in cavitatea pleurala.

Pneumotoraxul iatrogen reprezinta  o complicatie a unor manevre medicale (ex. punctia pleurala).

Pneumotorax: simptome

Existenta si gravitatea manifestarilor clinice sunt direct proportionale cu marimea pneumotoraxului. Astfel, sunt cazuri in care pacientul este asimptomatic, insa in general apare: junghi toracic, lipsa de aer (dispnee) si tuse seaca.

Diagnostic/ investigatii imagistice si de laborator

Anamneza si examenul clinic pot ridica suspiciunea de pneumotorax. Radiografia toracica standard este investigatia care confirma diagnosticul.

Pneumotorax: tratament

Tratamentul poate fi nonchirurgical sau chirurgical, atitudinea terapeutica fiind stabilita in functie de marimea pneumotoraxului. In cazul unui pneumotorax mic- moderat poate fi suficienta tinerea in observatie a pacientului cu resorbtia spontana a aerului si expansionarea plamanului. Alteori este necesara efectuarea unei punctii aspirative sau introducerea unui tub de dren in cavitatea pleurala, printr-o mica incizie, pentru evacuarea aerului.

In cazul in care apar recidive, poate fi necesara efectuarea unei pleurodeze (lipirea foitelor pleurale) cu talc sau tetraciclina. In cazul unui pneumotorax spontan secundar, tratamentul se refera atat la boala de baza cat si la la complicatia ei- pneumotoraxul.

Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor complicate- pneumotorax cronic, ireductibil.

Evolutie/ complicatiile pneumotoraxului

Evolutia pneumotoraxului depinde de marimea acestuia. Astfel poate evolua favorabil, catre vindecare, sau pot aparea complicatii: cronicizare, pneumotorax bilateral, revarsat pleural (patrunderea de lichid in cavitatea pleurala), hemotorax, recidiva sau pneumotorax hipertensiv care reprezinta o urgenta medico-chirurgicala.

Profilaxie

Este importanta tratarea corecta si prompta a afectiunilor pulmonare si realizarea cat mai atenta si corecta a manevrelor medicale care ar putea avea drept complicatie aparitia unui pneumotorax.

Pneumotoraxul este o afectiune care necesita de cele mai multe ori o abordare interdisciplinara pneumolog-chirurg toracic.

Articol actualizat in 2022

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Alina Stanca
Dr. Alina Stanca este medic primar pneumolog in cadrul Hyperclinicilor Medlife Unirii si Medlife Grivita, cu competenta in somnologie si apnee de somn.
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal