Probioticele pot fi de ajutor în cancerul colorectal

Ştiinţa este într-un continuu progres atunci când vine vorba despre cancer. Evoluţia este din ce în ce mai rapidă şi tehnologia din ce în ce mai avansată. Un studiu recent spune că este posibil să se fi descoperit un nou tip de probiotic cu abilităţi de a lupta cu celulele cancerigene.

Studiul realizat de Dr. Chun-Loong Ho a fost recent publicat în revista Nature Biomedical Engineering şi are ca elementul principal o formă prelucrată a bacteriei E. coli Nissle (o specie bacteriană inofensivă găsită în intestin) ce poate lupta cu cancerul, în principal cu cel colorectal (Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, iar incidenţa acestuia se preconizează că va creşte în următorii câţiva ani.)

Bacteriile au fost concepute genetic sub forma unui probiotic care se leagă de suprafaţa celulelor cancerului colorectal şi secretă o enzimă.  La rândul său, această enzimă transformă substanţele găsite în legume crucifere, cum ar fi broccoli, într-un agent anticancerigen puternic. Cercetarea urmărea să distrugă celulele canceroase din intestin, permiţându-le să preia acest agent anticanceros. Deoarece celulele normale nu pot face această conversie şi nu sunt afectate de toxină, sistemul este de aşteptat să vizeze numai celulele cancerului colorectal. Mai mult de 95% din celulele cancerului colorectal testate au fost ucise de amestecul de probiotice realizate de specialişti plecând de la bacteria E. coli Nissle în combinaţie cu brocoli sau alte crucifere. E de reţinut faptul că amestecul nu a arătat niciun impact asupra altor tipuri de celule canceroase, cum ar fi cancerul de sân sau cancerul de stomac.

 

Conform studiului, combinaţia de probiotice-vegetale a scăzut numărul tumorilor cu 75% la şoarecii care sufereau de cancer colorectal. De asemenea, în comparaţie cu şoarecii de control cărora nu le-a fost furnizat amestecul, tumorile găsite la ei au fost de trei ori mai mici. Echipa sugerează că aceste probiotice ar putea servi în scopuri duble: prevenirea şi curăţarea celulelor canceroase reziduale după operaţie sau chimioradioterapie. Se doreşte ca pacienţii cu cancer colorectal să ajungă să poată beneficia de probiotice ca supliment alimentar împreună cu consumul de broccoli pentru a preveni cancerul colorectal sau pentru a reduce ratele de recidivă după intervenţia chirurgicală. Un aspect interesant al strategiei este faptul că oamenii nu fac decât să îşi valorifice stilul de viaţă, transformând dieta normală într-un regim terapeutic durabil şi ieftin.

Citește și:
5 informaţii esenţiale care pot fi hotărâtoare în tratarea şi vindecarea unui cancer
5 factori de risc pentru o a doua formă de cancer
Biopsia lichidă, testul care ne poate ajuta în viitor să vedem dacă putem dezvolta cancer
Exclusiv Online - 24.01.2018
Taguri: cancer, probiotice

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.