Ce probleme şi riscuri apar vara pentru dantura ta şi cum să le eviţi

Odata cu venirea verii, schimbarea temperaturii exterioare face ca problemele dentare existente şi durerile asociate să fie exacerbate de băuturile reci, îngheţată, aerul condiţionat, etc. Tot vara este şi anotimpul concediilor, iar anumite neplăceri legate de durerile dentare pot să apară exact înainte sau în timpul concediului, ceea ce face ca un control de rutină să fie de neocolit înaintea plecării.
  • Publicat:
Ce probleme şi riscuri apar vara pentru dantura ta şi cum să le eviţi

Odată cu venirea verii, schimbarea temperaturii exterioare face ca problemele dentare existente şi durerile asociate să fie exacerbate de băuturile reci, îngheţată, aerul condiţionat etc. Tot vara este şi anotimpul concediilor, iar anumite neplăceri legate de durerile dentare pot să apară exact înainte sau în timpul concediului, ceea ce face ca un control de rutină să fie de neocolit înaintea plecării.

Deci, ce putem face vara înainte de orice planuri? Simplu! Pentru început, o igienizare profesională şi un control de rutină în care vi se vor explica alimentele de evitat şi paşii pentru igienizarea de acasă.

Unul dintre alimentele preferate în timpul verii, îngheţata, poate provoca dureri dentare de scurtă durată, dar foarte intense din cauza temperaturii scăzute mai ales pe dinţii cu carii sau cu o demineralizare a smalţului şi leziuni ale smalţului cu descoperirea dentinei.

Alte preferate ale sezonului, fresh-urile de fructe, cocktailurile de fructe şi alcool, la fel ca orice aliment colorat, inclusiv îngheţata colorată, pot cauza şi coloraţii superficiale, temporare ale dinţilor, acestea fiind uşor de îndepărtat prin periaj.

Băuturile reci amestecate cu gheaţă sunt un alt factor determinant al durerii, mai ales vara, mecanismul fiind identic cu cel dat de îngheţată, diferenţa fiind că se poate evita contactul cu dinţii prin ingerarea băuturilor foarte reci cu paiul. Totodată, consumul băuturilor dulci carbogazoase cu ajutorul paiului poate ajuta la prevenirea apariţiei demineralizărilor dentare.

În cazul hipersensibilităţii dentare, se poate ameliora simptomatologia prin aplicarea de lacuri şi geluri protectoare cu fluor şi prin folosirea de paste de dinţi speciale pentru dinţi sensibili sau a apelor de gură. 

Durerile dentare mai pot fi declanşate şi de aerul condiţionat, sub forma unor nevralgii de trigemen, dureri ale zonelor dentare aferente ramurei trigeminale, ce sunt tratate sub forma lor uşoară cu antiinflamatoare.

Ce trebuie să facem mai ales vara, dar cu atenţie şi în restul sezoanelor, este să evităm consumul exagerat de alimente reci şi dulci, să igienizăm corespunzător mai ales cu paste ce protejează smalţul şi periuţe moi sau medii ca duritate şi să mergem mai des pentru un consult la medicul stomatolog în momentul când sesizăm o problemă, pentru a preveni apariţia altora mai complicate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”