Ortodonţia, ideală pentru un zâmbet perfect

Ortodonţia sau ortopedia dento-facială reprezintă acea specialitate a medicinei dentare prin care sunt tratate anomaliile dento-maxilare (lipsa de aliniere a dintilor, malocluziile, rotaţiile dentare, incongruenţa celor doua arcade dentare, etc.).
  • Publicat:
Ortodonţia, ideală pentru un zâmbet perfect

Ortodonţia sau ortopedia dento-facială reprezintă acea specialitate a medicinei dentare prin care sunt tratate anomaliile dento-maxilare (lipsa de aliniere a dintilor, malocluziile, rotaţiile dentare, incongruenţa celor doua arcade dentare, etc.).

Pe lângă aspectul inestetic, dinţii strâmbi sunt mai greu de îngrijit, pot fi pierduţi mai devreme din cauza carierii şi parodontopatiei. În plus, obligă muşchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncţia articulaţiei temporo-mandibulare şi dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui.

Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor. În concluzie, prin ortodonţie corectăm anomalia dentară, se păstrează sănătatea structurilor dentare şi se asigură stabilitatea în timp a tratamentului.

Cui se adresează ortodonţia? 

Ortodonţia nu se adresează însă doar copiilor. Datorită tehnicilor moderne apărute, dinţii pot fi îndreptaţi la orice vârstă. De altfel, există aparate ortodontice invizibile care pot fi purtate şi de persoane care nu îşi doresc să se vadă acest lucru.

Pe lângă aspectul fizionomic pe care îl conferă tratamentele ortodontice (uneori schimbarile de fizionomie sunt drastic îmbunătăţite), ele asigură şi o stare de sănătate a aparatului dentomaxilar.

Aparatele dentare se împart în trei categorii: mobile, fixe şi ortopedice, fiecare cu indicaţiile lor.  Dar odata cu instalarea unui astfel de aparat apare responsabilitatea curatarii lui. Iar pentru o curatare in zonele greu accesibile din cauza braketilor se poate folosi irigatorul Oral-B Oxyjet, primul irigator din lume cu tehnologia unica cu micro-bule de aer ce ajută la o curăţarea în profunzime. 

Cauzele care stau la baza anomaliilor dentare sunt multiple: ereditatea, diferite sindroame, obiceiuri vicioase ca suptul degetului, a limbii, a buzei sau a altor obiecte, etc. În cazul adulţilor, cel mai probabil scenariu este cel al unui accident, al unei răniri sau netratarea la timp a dinţilor strâmbi. 

Aparatele ortodontice invizibile sunt la mare căutare în ţara noastră în ultimii ani. Oricât de estetice ar fi aparatele ortodontice fixe transparente, sunt pacienţi care nu doresc să li se vadă absolut deloc aparatele ortodontice pentru că au o viaţă socială foarte activă sau sunt persoane publice, dar îşi doresc un zâmbet frumos.

Pentru această categorie, există aparatele ortodontice invizibile, cele mai reprezentative fiind Incognito (aparat ortodontic fix aplicat pe interiorul dinţilor) şi Invisalign (aparat ortodontic mobil format din nişte gutiere transparente). 

Medicul ortodont este cel care poate pune un diagnostic şi recomanda un trament individualizat. Tot el alege şi tipul de aparat ortodontic ce va fi folosit de pacient.

Când se recomandă tratamentul ortodontic?

În general, tratamentul ortodontic trebuie început din copilărie, în jurul vârstei de şapte ani, sau când copilul mai are între 4 şi 6 dinţi de lapte. În această fază a dezvoltării, medicul poate observa deja eventualele probleme de creştere a maxilarului şi a dinţilor permanenţi.

Unele probleme ortodontice sunt mai uşor de corectat dacă sunt descoperite din timp. Pentru a preîntâmpina aceste probleme învaţă-ţi copilul că periatul dinţilor este ca o joacă. Îi va face plăcere să se spele pe dinţi cu periuţa electrică pentru copii de la Oral-B Stages, cu diferite personaje din desene animate pentru băieţi şi fetiţe.

Durata tratamentului depinde de severitatea problemei şi poate dura de la câteva luni până la trei ani. Majoritatea pacienţilor sunt trataţi pe parcursul a doi ani.

În acest timp, sunt necesare vizitele la medic, la fiecare 2 – 6 săptămâni. După îndepărtarea aparatelor ortodontice, de cele mai multe ori este necesară purtarea unor aparate de retenţie, pentru a ajuta păstrarea noii poziţii a dintilor. Uneori se impune şi extracţia anumitor dinţi de pe arcada pentru a face loc celorlalţi dinţi să se alinieze corect. 

Succesul tratamentului depinde de înţelegerea şi cooperarea pacientului, care trebuie să înţeleagă avantajele acestuia şi să urmărească întocmai sfaturile medicului alături de o igienă foarte bună a dinţilor. 

Şi pentru că dantura nu poate fi perfectă fără un zâmbet strălucitor îţi recomandăm Blend-a-Med 3D White ce ajuta la albirea suprafetei dintilor, fără a afecta smalţul acestora.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Totul despre implantul dentar
Totul despre implantul dentar
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”