Tipuri de aparate dentare: ţie care ţi se potriveşte?

Alegerea aparatului dentar potrivit va depinde de diverşi factori, cum ar fi vârsta, situaţia financiară, precum şi gravitatea problemei care trebuie tratată.
  • Publicat:
Tipuri de aparate dentare: ţie care ţi se potriveşte?

Puţini sunt norocoşii care se nasc un o dantură perfect aliniată şi sănătoasă, însă cu ajutorul ortodonţiei oricine poate obţine un zâmbet frumos şi sănătos indiferent de vârstă. Odată luată decizia de a începe tratamentul ortodontic, poate fi destul de grea încercarea de a alege un tip de aparat dentar dintr-o paletă numeroasă de opţiuni, ce cuprinde braketuri care au costuri diferite, nevoi de întreţinere diferite, diferite niveluri de vizibilitate, precum şi viteze diferite la care lucrează. 

Cum alegem, aşadar, aparatul dentar cel mai potrivit pentru propriile nevoi?

Alegerea aparatului dentar potrivit va depinde de diverşi factori, cum ar fi vârsta, situaţia financiară, precum şi gravitatea problemei care trebuie tratată.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, recomandă ca alegerea să fie luată numai împreună cu medicul specialist, după stabilirea diagnosticului corect şi a celui mai potrivit plan de tratament. Bineînţeles, cunoaşterea opţiunilor disponibile şi a avantajelor şi dezavantajelor fiecăreia reprezintă un pas important spre o alegere bună.

Tipuri de aparate dentare

Aparatele linguale

Acest tip de aparate, aplicate pe interiorul dinţilor, sunt invizibile, însă au dezavantajul că sunt costisitoare, incomode şi produc frecvent leziuni ale limbii în timpul vorbirii şi a masticaţiei. În plus, periajul dentar este mai dificil de realizat din cauza spaţiului restrâns din interiorul gurii.

Aparatul dentar fix vestibular

Aparatul dentar fix vestibular aplicat pe exteriorul dinţilor este cel mai frecvent întâlnit. Bracketurile pot fi metalice, ceramice sau de safir.

„Există mitul că cele metalice ar fi mai eficiente deoarece sârma metalică alunecă mai uşor pe bracketurile de metal bine lustruite, ceea ce ar presupune ca deplasarea dinţilor să se producă mai rapid. Bracketurile ceramice, însă, şi mai ales cele sticloase, de safir, sunt şi ele foarte bine lustruite, alunecoase, ceea ce reduce fricţiunea şi favorizează deplasarea dinţilor de-a lungul sârmei, în cazurile cu extracţie dentară, când dinţii trebuie deplasaţi stânga-dreapta. În multe situaţii, pe de altă parte, dinţii trebuie deplasaţi doar înainte-înapoi sau mai sus-mai jos, aşadar fricţiunea este foarte puţin importantă”, explică specialistul ortodont.

Avantajul acestor aparate este că sunt cele mai accesibile ca preţ, dar presupun evitarea alimentelor dure pentru a nu dezlipi bracketurile, precum şi o atenţie suplimentară la igienizare, deoarece între bracketuri pot rămâne resturi de mâncare.

Aparatul dentar de tip autoligaturant (tip Damon)

Acest tip de aparat dentar, adecvat atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, se bucură în prezent de popularitate în rândul medicilor ortodonţi, deoarece oferă un tratament mai blând şi necesită mai puţine vizite ale pacientului la cabinet.

„Tratamentul funcţionează prin auto-ligatură şi foloseşte un mecanism glisant în loc de elastice pentru a conecta arcurile. Acest lucru micşorează nivelul de frecare şi presiune exercitat asupra dinţilor, deci este mai puţin dureros pentru pacient. Un avantaj este că arcurile pot fi curăţate mai uşor, iar mai puţine vizite la cabinet înseamnă că întreg procesul costă mai puţin timp şi resurse financioare”, spune specialistul ortodont.

Aparatul dentar invizibil

Aparatul dentar invizibil, cum ar fi Invisalign, costă mai mult decât orice alt tip de braketuri deoarece este practic invizibil.

„Acest tip de aparat dentar este reprezentat de o serie de gutiere, între 6 şi 40, în funcţie de dificultatea cazului, care se poartă câte 2 săptămâni fiecare, timp de 22 ore pe zi şi realizează mişcări din aproape în aproape ale dinţilor. Evident, avantajul este că e aproape invizibil, nu necesită modificarea dietei, nu este purtat în timpul mesei, ceea ce permite o igienizare dentară foarte bună, însă este costisitor şi nu poate fi aplicat în cazurile mai dificile”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Un medic cu experienţă va fi capabil să lucreze eficient cu orice tip de aparat dentar, să aplice forţele în aşa fel încât să conducă tratamentul în direcţia dorită, nu să lase bracketurile să lucreze în locul lui. Aşadar, având sprijinul unui bun specialist, orice persoană îşi poate alege aparatul dentar dorit, fără teama că durata tratamentului va creşte sau că rezultatele finale nu vor fi mulţumitoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân