Dinte

Organ mineralizat implantat în maxilar cu rol in masticaţie (prima fază a digestiei) si in pronunţarea sunetelor.

Dinţii de lapte (temporari) apar între vârsta de 6 luni şi cea de 30 de luni şi sunt în număr de 20.

Dinţilor permanenţi apar începand de la vârsta de 6 ani şi se termină la 12 ani,  erupţia celor 4 masele  de minte poate să se producă începând cu vârsta de aproximativ 18 ani (uneori nu se produce) .

Dintele prezinta in partea centrala pulpa (ţesut viu inervat de nervi şi irigat de vase sangvine) imbracata la exterior de un ţesut calcificat, dentina. Zona vizibilă a dintelui (coroana) este acoperită de smalţ iar rădăcina dintelui constitue partea implantată în maxilar. Radacina dintelui este înconjurată de cement care asigură articularea cu osul prin intermediul filamentelor fine care formează ligamentul alveolodentar.

Dinţii din faţă cuprind incisivii şi caninii iar dinţii posteriori premolarii şi molarii.

Incisivii sunt în număr de 8, au o formă de lopată şi permit taierea alimentelor.

Caninii (cei mai lungi dinti) în număr de 4 sunt ascuţiţi şi robuşti si permit sfasierea (ruperea) alimentelor.

Primi dinţii posteriori (premolarii) sunt in numar de 8 si participă la mărunţirea alimentelor. Au una sau două rădăcini şi prezintă două cuspide (protuberante situate la suprafaţa de masticaţie).

Molarii sunt în număr de 12 (4 sunt molarii de minte) si participă la mărunţirea alimentelor. Au 2 sau 3 rădăcini şi 4 sau 5 cuspide.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă