Presiune arteriala (presiune sangvină)

[presiune sangvină]

Presiune pulsantă rezultată din contracţia regulată a inimii care creează un sistem de forţe ce propulsează sângele în toate arterele corpului (numită impropriu tensiune arterială).

Cifrele normale ale presiunii arteriale se situează între 10 şi 14 centimetri de mercur pentru maximă şi între 6 şi 9 centimetri pentru minimă, aceste cifre nu trebuie să depăşească valoarea 16 pentru presiunea sistolică şi valoarea 9 pentru presiunea diastolică.

Presiunea diastolică este egală cu jumătate din presiunea sistolică la care se adaugă cifra 1, diferenţa între maxi­mă şi minimă (presiunea diferenţială) poate fi modificată în anumite condiţii patologice.

Micsorarea sau marirea diferentei se pot produce astfel : o micsorare apare dacă forţa contractilă a ventriculului stâng scade iar o marire atunci când o anomalie a valvulei aortice provoacă un reflux sangvin din aortă în ventriculul stâng (insuficienţă aortică).

Este un lucru normal să se constate o creştere progresivă a presiunii arteriale cu vârsta şi se admite ca normală o presiune sistolică reprezentată prin cifra 10 la care se adauga numărul de decenii ale subiectului astfel :  pentru o persoană de 40 de ani, se obţine 10 + 4 = 14 pentru presiunea sistolică, iar pentru un subiect de 20 de ani, 10 + 2 = 12 pentru presiunea sistolică.

Presiunea sistolică poate să crească in mod normal cu 4 până la 6 centimetri de mercur în cursul unui efort puţin important.

Presiunea arterială se mă­soară cu ajutorul unui sfingmomanometru sau tensiometru. Măsurarea trebuie să fie făcută pe un subiect aflat la orizontală după 5-10 minute de odihnă.

Uneori subiectului poarta un aparat de măsu­rare a presiunii arteriale care înregistrează pe durata a 24 de ore variaţiile de presiune şi permite stabilirea unei mai bune estimări a metodelor ce trebuiesc adoptate .

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?