Xerozis

Keratinizare a conjunctivei oculare, este favorizat de o uscăciune oculară cauzata de alergie, unele boli îndeosebi reumatologice, administrarea anumitor medicamente (antidepresoare, atropinice). Poate intra şi în cadrul unui simptom Gougerot-Sjogren (uscarea mucoaselor ochilor, gurii şi căilor genitale – boala autoimuna ) sau poate insemna demararea unei xeroftalmii (uscare a conjunctivei şi a corneei, data de lipsa vitaminei A).  Absenţa secreţiei lacrimale creeaza senzaţia de corp străin în ochi, conjunctiva ia un aspect palid şi mat. Depistarea se face prin examen microscopic al corneei si test Schirmer in cazul sindrom al lui Gougerot-Sjogren. Tratamentul consta in inlaturarea cauzelor ce pot provoca Xerozis si aplicarea locală de colire sau de pomezi destinate protejării corneei.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?