8 beneficii ale practicii yoga

După o lună de stat într-un ashram izolat unde am făcut yoga de două ori pe zi plus meditaţie, tehnici de respiraţie, relaxare şi terapii energetice, afirm şi susţin cu tărie: yoga este cea mai bună investiţie pe care o poţi face pentru tine şi starea ta de bine.
  • Publicat:
8 beneficii ale practicii yoga

Dacă ar trebui să alegi un singur lucru – doar unul – pentru tine, cred că yoga ar fi cel mai potrivit. Ar fi cea mai bună investiţie pe care ai putea-o face! Cu câteva luni în urmă nu aş fi rostit o astfel de afirmaţie. Iar dacă aş fi avut nevoie de răsfăţ, de ceva doar pentru mine, aş fi ales o zi la SPA, o raită prin magazine sau o manichiură french.
Însă după o lună de stat într-un ashram izolat unde am făcut yoga de două ori pe zi plus meditaţie, tehnici de respiraţie, relaxare şi terapii energetice, afirm şi susţin cu tărie: yoga este cea mai bună investiţie pe care o poţi face pentru tine şi starea ta de bine.

Sunt la începutul drumului de yoga addict, fascinată de descoperirea propriului corp ca instrument în atingerea echilibrului interior, ca medicament universal pentru orice problemă de sănătate. Şi încep să mă bucur, pe zi ce trece, de ceea ce a spus atât de frumos profesorul de yoga al lui Yehudi Menuhin, B.K.S.Iyengar: “Yoga este ca muzica: ritmul corpului, melodia minţii şi armonia sufletului creează simfonia vieţii.”

Şi pentru că yoga înseamnă mai mult decât acele posturi fizice (asane), ci, mai degrabă atingerea echilibrului interior, o stare de bine şi eliberarea de frici, temeri, gânduri, iată 8 motive pentru care ar trebui să încerci şi tu să explorezi yoga.

Vei învăţa să îţi asculţi corpul

Dacă ne-am opri puţin să ascultăm nevoile organismului nostru, dacă n-am trage atât de mult de noi, dacă l-am onora mai des cu odihnă, sport şi timp de reflectat, nu am ajunge să cunoaştem limitările şi durerea aduse de boală. Şi, odată ce devenim conştienţi de acest mecanism incredibil care este corpul nostru, vom putea să ne oferim pauze atunci când acesta o cere.

Este posibil să te trezeşti că te întinzi într-un anumit fel în mijlocul unei asane, doar pentru că aşa ai simţit în acel moment. Ca, ulterior, să descoperi că ceea ce ai făcut instinctiv vom acţiona mai instinctiv era tot o asana. Pentru că, de fapt, corpul te ghidează să faci ceea ce este potrivit pentru tine. Doar să ai răbdare să îl asculţi şi auto-vindecarea începe să se producă.

Nu vei slăbi, vei atinge greutatea optima

Atunci când începi să faci yoga, vei observa că începi să pierzi câteva kilograme, încet, până ajungi la greutatea potrivită pentru tine. Şi apoi vei stagna la acel număr de kilograme, chiar dacă îţi vei intensifica exerciţiile. Pentru că yoga îţi ajută corpul să descopere ce e potrivit pentru tine. Pierderea de greutate este doar o consecinţă a stării de bine şi a echilibrului atins prin yoga.

Te vei accepta aşa cum eşti

Practica exerciţiilor de yoga te vor face conştient de unicitatea ta ca fiinţă umană, de ceea ce te diferenţiază de alţii, te ajută să vezi mai clar ce ai de făcut, ce e important pentru tine. Nu te va mai interesa ce “spune lumea”, care le sunt opiniile sau regulile cu care nu rezonezi. Devii, în timp, mai responsabil pentru viaţa pe care ţi-o creezi singur. Acceptarea este o altă consecinţă a practicii regulate de yoga.

Înveţi să fii răbdător

Fiecare asana presupune efort şi timp pentru a o face corect, ca orice alt lucru din viaţa ta. Vei vedea rezultatele pe măsură ce devii mai flexibil, ce respiri mai profund, în timp ce bătăile inimii tale devin mai liniştite, ai mai puţine fire de păr alb, mai puţine riduri şi o talie mai definită. Vei conduce mai încet şi te vei bucura mai mult de muzică.

Stăpâneşti autocontrolul

Începi să ai un stil de viaţă disciplinat prin introducerea exerciţiilor de respiraţie şi a asanelor în fiecare zi a vieţii tale. Nu va fi uşor la început. Pentru că vei căuta tot felul de motive să amâni momentul începerii exerciţiilor.  Ai nevoie de disciplină pentru a transforma timpii morţi – în care nu faci ceva pentru tine – într-un ritual care să îţi aducă echilibru. Se spune că mintea este stăpâna corpului. Ei bine, respiraţia este stăpâna minţii. Yoga te învaţă să respire, deci să îţi poţi controla mintea. Sănătatea devine o altă consecinţă.

Înveţi să FII

Încearcă să stai un minut fără email, Facebook, WhatsApp sau Candy Crush (sau orice mai e la modă zilele astea). Eşti în stare? Te descurci doar cu tine şi sunetul respiraţiei tale? Dacă nu poţi, începe practica de yoga chiar acum. Un alt beneficiu este că devii conştient de tine, de esenţa ta.

Să fii fericit

Yoga îţi stimulează producţia de hormoni responsabili cu starea de bine şi fericirea. Când vei începe serios să practici, vei vedea că te vei ţine departe de obiceiurile negative. Un alt beneficiu yoga este o viaţă fericită.

Să fii o persoană mai bună

Cu răbdare şi un sens de echilibru interior, vei deveni o nevastă mai bună, un părinte, frate, manager, fiu mai bun. În momentul în care te aşezi pe covoraşul de yoga, vei renunaţa la judecăţi sau inhibiţii. Cu fiecare respiraţie profundă, îţi vei schimba perspectiva asupra relaţiilor, priorităţilor şi asupra lumii întregi. Vei deveni mai umil, mai recunoscător, mai fericit! Într-un final, beneficiul suprem este o viaţă împlinită!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Gluten: când poate fi periculos
Gluten: când poate fi periculos
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”