10 alimente de evitat pe stomacul gol

Micul dejun este esenţial într-un regim alimentar echilibrat, iar asta pentru că aduce aportul de nutrienţi necesari pentru punerea în mişcare a organismului şi începerea activităţii cotidiene optime. Totuşi, unele alimente, deşi sunt sănătoase, nu trebuie consumate pe stomacul gol.
  • Publicat:
10 alimente de evitat pe stomacul gol

Micul dejun este esenţial într-un regim alimentar echilibrat, iar asta pentru că  aduce aportul de nutrienţi necesari pentru punerea în mişcare a organismului şi începerea activităţii cotidiene optime din punct de vedere fizic şi intelectual. Totuşi, unele alimente, deşi sunt sănătoase, nu trebuie consumate pe stomacul gol.

Ce mâncăm la micul dejun? Care sunt alimentele ce ne pot face mai mult rău decât bine? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care CSID le-a dezbătut împreună cu nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.

Cafeaua

Deşi face parte din ritualul de dimineaţă şi este o sursă de antioxidanţi şi cafeină, cafeaua are un pH acid, putând agrava simptomatologia gastritei de reflux. Totodată, aciditatea internă creşte riscul dezvoltării celulelor pretumorale.

Citricele

Recomand evitarea consumului de citrice pe stomacul gol, deaorece au un efect iritant pe mucoasa esofagiană. Trebuie să ne intre în reflex  şi să începem dimineţa cu un pahar cu apă cu lămâie, singura din categoria citricelor care în  contact cu sucul gastric scade aciditatea.

Foietajele

În ciuda aspectului îmbietor şi al gustului plăcut, e de evitat consmul de croissante sau alte foietaje la micul dejun, deoarece drojdia din conţinut este iritantă pe mucoasa gastrică şi are totodată potenţial gazogen( poate provoca flatulenţă).

Cartoful dulce

Taninul şi pectinele din compoziţia cartofului dulce  stimulează producţia de acid clorhidric de către mucoasa gastrică, crescând astfel producţia de suc gastric, ceea ce determină afecţiuni gastrice.

Roşiile

Roşiile au în compoziţie un nivel ridicat de acid tanic, care creşte aciditatea, riscul dezvoltării unui ulcer gastric şi alte patologii digestive.

Bananele

Deşi smoothie-ul este promovat în societatea modernă ca un mic dejun rapid şi sănătos,  trebuie să acordăm atenţie fructelor pe care le alegem şi combinaţiilor. Bananele, prin conţinutul lor ridicat în magneziu, consumate pe  stomacul gol, pot duce la creşterea bruscă a magneziemiei, care poate avea efecte nocive pe aparatul cardiovascular.

Perele

 Consumul de fibre la micul dejun este esenţial, dar  perele au în compozitie  fibre brute, care au  efect agresiv pe mucoasa gastrică. Este important să protejăm stratul de mucus de la acest nivel. Acesta este un component important al barierei antiacide gastrice, iar afectarea lui duce la apariţia de leziuni mucosale din cauza agresiunii enzimelor digestive.

Condimentele

Alimentele picante au efect iritant şi cresc aciditatea gastrică. Aceasta poate precipita  apariţia simptomatologiei digestive, cu scăderea considerabilă a calităţii vietii, dar mai ales creşterea riscului complicaţiilor gastroenterologice.

Alcoolul

Consumul de alcool pe stomacul gol determină în mod direct creşterea alcoolemiei. Alcoolul provoacă vasodilataţie, tahicardie (creşterea pulsului) şi hipertensiune arterială. Pe măsura creşterii concentraţiei sangvine a alcoolului, vor  apărea şi manifestările neuropsihice, dezinhibiţie şi pierderea controlului.

Băuturile carbogazoase

Sucurile carbogazoase, atât cele dulci, cât şi cele dietetice, consumate pe stomacul gol, în afară de potenţialul agresiv mucosal, perturbă procesele digestive. Dacă sunt consumate reci, acestea scad vascularizaţia locală, încetinând astfel metabolismul.

E de preferat începerea rutinei zilnice cu un mic dejun variat, bogat în nutrienţi, corect echilibrat din punct de vedere al vârstei, sexului şi gradului de activitate fizică. Totodată, este de evitat consumul de alimente acide cu potenţial iritant al mucoasei gastrice, pe stomacul gol, din cauza dezechilibrului de ph pe care îl creează.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”