10 beneficii pe care bananele le pot avea pentru organism

Dulce şi cremoasă, banana este fructul pe care îl consumăm drept gustare sau într-un shake, dimineaţa, la micul dejun, indiferent de vârstă. Deşi ne poate aduce şi kilograme în plus, beneficiile ei nu pot fi trecute cu vederea.
  • Publicat:
  • Actualizat:
10 beneficii pe care bananele le pot avea pentru organism

Dulce şi cremoasă, banana este fructul pe care îl consumăm drept gustare sau într-un shake, dimineaţa, la micul dejun, indiferent de vârstă. Deşi ne poate aduce şi kilograme în plus, beneficiile ei nu pot fi trecute cu vederea.

“Recomand consumul ocazional de banane, în special în prima parte a zilei, la micul dejun sau drept gustare, deoarece aduc un aport considerabil de glucide şi energie. Totodată, pot fi consumate după antrenament, deoarece potasiul din conţinut poate preveni crampele musculare”, susţine nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?  

Aceste fructe au numeroase avantaje pentru organism. Iată care sunt acestea în opinia specialistului!

 

  1. Persoanele cu boli cardiovasculare ar trebui să consume banane ocazional, deoarece prin conţinutul bogat în potasiu sunt adjuvanţi nutriţionali hipotensori.
  2.  În plus, faţă de aceste beneficii cardiovasculare, potasiul găsit în banane poate ajuta, de asemenea, la sănătatea oaselor, deoarece poate contracara pierderea urinară crescută de calciu. Astfel şi demineralizarea osoasă.
  3. Bananele au un efect antiacid care protejează împotriva ulcerului gastric. Substanţele din banane ajută la activarea celulelor care compun mucoasa stomacului, astfel încât acestea produc o barieră de mucus gros, ca protecţie împotriva acizilor din stomac. Totodată, o serie de compuşi, care se găsesc în banane şi se numesc inhibitori de protează, ajută la eliminarea bacteriilor din stomac, agenţi patogeni ai ulcerului gastric.
  4. În sindromul diareic organismul este epuizat rapid de electroliţi şi bananele sunt ideale în această perioadă, iar asta pentru că redau echilibrul fluidelor şi refac rezervele de potasiu, electrolit care ajută la reglarea funcţiei cardiace.
  5. Bananele conţin pectină, o fibră solubilă care ajută la normalizarea tranzitului.
  6. Bananele sunt o sursă de fructooligozaharide, un compus prebiotic care hrăneşte bacteriile bune din colon. Aceste bacterii benefice produc vitamine şi enzime digestive care îmbunătăţesc capacitatea noastră de a absorbi nutrient.
  7. Bananele sunt o sursă foarte bună de vitamine, B6 şi C.
  8. Bananele conţin minerale şi vitamine importante precum (fier, magneziu, calciu, fosfor, vitamina A, E, acid folic şi caroten).
  9. Un  mineral pe care îl găsim în banane este manganul este  un mineral care participă la funcţiile metabolice şi la sănătatea oaselor.
  10. Bananele oferă o cantitate mare de fibre care dau senzaţia de saţietate şi ajută la optimizarea tranzitului intestinal.

”Bananele sunt bogate în zaharuri şi au un indice glicemic mare, ceea ce înseamnă că organismul nostru produce insulină după ce le consumăm. De aceea ar trebui evitate de cei cu tulburări ale metabolismului glucidic, de diabetici.

Propun ca aceste fructe să fie  servite cu moderaţie,  deoarece sunt hipercalorice, bogate în glucide, iar atunci când sunt consumate în exces pot duce la creştere în greutate.

Bananele trebuie introduse în alimentaţie în situaţii individualizate, când proprietăţile sanogene depăşesc dezavantajul calori”, adaugă Florin Ioan Bălănică.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân