3 tipsuri pentru o alimentaţie sănătoasă şi savuroasă

De ce e bine să mâncăm pastele al dente, cartofii reci sau să nu prăjim niciodată în ulei de măsline? Jurnaliştii de la Daily Mail au aflat răspunsurile de la experţi, iar noi trebuie să învăţăm din ele!
  • Publicat:
3 tipsuri pentru o alimentaţie sănătoasă şi savuroasă

 

De ce e bine să mâncăm pastele al dente, cartofii reci sau să nu prăjim niciodată în ulei de măsline? Jurnaliştii de la Daily Mail au aflat răspunsurile de la experţi, iar noi trebuie să învăţăm din ele! 
 
Mâncaţi cartofii după ce s-au răcit – Atunci când cartofii sunt copţi, celulele lor de amidon se umflă şi se sparg – acest proces se numeşte gelanitizare. Astfel, cartofii pot fi digeraţi mai uşor.

Însă, atunci când cartofii sunt răciţi după coacere, o parte din amidonul gelatinizat este transformat într-o formă solidă şi cristalină de amidon, care nu poate fi digerat în stomac, denumit amidon rezistent. Acest amidon rezistent, ca şi fibrele, ajunge în intestinul gros, unde are un rol important în reglarea tractului intestinal.

Potrivit unui studiu britanic, cartofii copţi conţin 7% amidon rezistent, însă acest procent ajunge la 13% după răcire.
 

Nu prăjiţi cu ulei de măsline extravirgin la temperaturi mari – Uleiul de măsline este bogat în grăsimi omega-6, care blochează reacţia organismului faţă de inflamaţiile ce apar în cazul unor boli cronice precum maladiile cardiace şi artrita. Multe persoane folosesc uleiul de măsline în defavoarea altor tipuri de uleiuri atunci când gătesc.

Însă uleiul de măsline extravirgin este mai puţin procesat în comparaţie cu alte uleiuri şi, din acest motiv, are un punct de fumigare mai scăzut – temperatura la care beneficiile nutriţionale sunt afectate prin fierbere.

După ce uleiul extravirgin a ajuns la această temperatură, compoziţia lui chimică este alterată şi produce mai mulţi radicali liberi – molecule dăunătoare care pot distruge celulele. Din acest motiv, uleiul de măsline nu este indicat în prepararea alimentelor la temperaturi foarte înalte. Folosiţi-l doar pentru salate şi sosuri reci.


Fierbeţi-vă pastele cu câteva minute mai puţin decât timpul recomandat – Pastele tind să aibă un indice glicemic (GI) scăzut, ceea ce înseamnă că ele vă asigură o senzaţie de saţietate pentru mai mult timp. Însă pentru a realiza acest lucru, ele trebuie să fie preparate „al dente” (să fie fierte, dar interiorul să fie ferm).

Atunci când pastele sunt tari, enzimele digestive din intestin au nevoie de mai mult timp pentru a transforma amidonul în zaharuri, pe care le eliberează lent în fluxul sangvin, oferind senzaţia de saţietate pentru mai mult timp.

Dacă pastele sunt fierte prea mult, indicele glicemic creşte, iar amidonul este descompus mai repede în zaharuri. Experţii recomandă să fierbeţi pastele cu 2-3 minute mai puţin decât timpul indicat de preparare, pentru a obţine această textură „al dente”.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Ai încerca frişca din nuci caju?
Ai încerca frişca din nuci caju?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”