Afinele, bune pentru slăbire

Afinele sunt fructele de pădure cele mai bogate în antioxidanţi, iar numeroasele lor beneficii le transformă în adevărate ,,comori’’ nutriţionale.  Afinele pot fi alegerea potrivită pentru cei care doresc să scadă în greutate, iar asta datorită nutriţienţilor şi conţinutului sărac în carbohidraţi.

“Recomand consumul de afine, atât în stare proaspătă, cât şi congelată, deaorece îşi păstrază majoritatea nutriţienţilor şi prin procesul de conservare. Acestea pot fi consumate la micul dejun sau la drept gustare, pentru că aduc un plus de energie şi nutriţienţii ideali pentru începerea zilei”, susţine medicul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?

Iată ce alte beneficii au fructele-minune în opinia specialistului!

Întăresc sistemul imunitar. Afinele sunt bogate în antioxidanţi (numiţi antocianina), vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care întăreşte imunitatea şi are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier ( ajută imunitatea prin creşterea hemoglobinei şi a concentraţiei de oxigen din sânge).

Afinele neutralizează radicalii liberi care pot promova boala şi îmbătrânirea în organism.

Scad colesterolul şi ne menţin tineri

Consumul regulat are efecte hipolipemiante, prin scăderea colesterolului şi nivelului de trigliceride. De asemenea, ajută la menţinerea sănătăţii tractului urinar.

Afinele conţin un compus format din moleculele grele, care are practic aceleaşi proprietăţi ca antibioticele. Moleculele mari şi grele spală practic bacteriile de pe pereţii tractului urinar şi previn declanşarea infecţiei.

Ajută vederea. Extractul de afine conţine un nivel ridicat de compuşi: antocianozide, carotenoide (luteină, zeaxantină), flavonoide care încetinesc pierderea vederii. Aceştia, prin proprietăţile lor antioxidative, pot preveni sau întârzia toate problemele legate de îmbătrânire, cum ar fi  degenerescenţa maculară, cataracta, miopia şi hipermetropia, uscăciunea ochilor şi infecţiile, în special cele de la nivelul retinei.

Menţin sănătatea creierului prin conţinutul de antocianine, vitamine A, complexul-B, C şi E, zinc, sodiu, potasiu şi alte minerale. Pot preîntâmpina apariţia tulburărilor nevrotice, deoarece previn degenerarea neuronilor şi a celulelor creierului şi ajută la menţinerea sănătăţii sistemului nervos central.

Afinele scad riscul dezvoltării bolilor de inimă. Conţinutul ridicat de fibre, antioxidanţii puternici şi abilitatea de a dizolva colesterolul rău fac din aceste fructe minune un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inimă.

Afinele, bune când ai probleme cu digestia

Ameliorează constipaţia şi ajută digestia. Dacă sunt consumate în mod regulat, fibrele conţinute de afine ţin la distanţă constipaţia, iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza şi acizii îmbunătăţesc digestia.

De asemenea, pot lupta împotriva cancerului, deoarece conţin anumiţi compuşi, cum ar fi pterostilbene (excelent remediu pentru cancerul de colon şi ficat) şi acid elagic, care, în combinaţie cu antocianina şi alţi antioxidanţi, precum vitamina C şi cupru, pot duce la prevenirea cancerului.

Afinul este cunoscut pentru proprietăţile sale antidiabetice, scade nivelul zahărului din sânge şi creşte sensibilitatea la insulină'', mai spune medicul nutriţionist.

 

 

Citește și:
7 motive pentru care trebui să mănânci afine
Miracolele din afine
Afine, struguri şi mere – armele de temut contra diabetului
Dieta cu afine te scapă de burtică şi îţi menţine sănătatea la cote maxime
Exclusiv Online - 27.06.2018

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.