Beneficiile proteinei din zer

Cu siguranţă ai văzut sau auzit cel puţin odată de proteine din zer şi de faptul că sunt „necesare” dacă vrei să pui masă musculară. Ei bine, oricine ţi-a spus că ai nevoie de proteină pentru a pune muşchi a avut dreptate.
  • Publicat:
Beneficiile proteinei din zer

Cu siguranţă ai văzut sau auzit cel puţin odată de proteine din zer şi de faptul că sunt „necesare” dacă vrei să pui masă musculară. Ei bine, oricine ţi-a spus că ai nevoie de proteină pentru a pune muşchi a avut dreptate.

Iată tot ce trebuie să ştii desrpre proteina din zer.

Ce este proteina din zer?

Laptele este compus din două proteine: cazeină şi zer. Proteina din zer se obţine prin separarea cazeinei din lapte. Zerul este un subprodus normal, rezultat în urma fabricării brânzeturilor.

După ce s-a filtrat şi purificat proteina produsă de zer, lichidul este transformat într-o pudră bogată în proteină de calitate şi lipsită de grăsime şi de lactoză.

Proteina din zer care este considerată o proteină completă care conţine toţi cei 9 aminoacizi esenţiali (BCAA) şi un conţinut redus de lactoză. Proteina din zer este folosită în mod traditional de culturişti şi atleţi deoarece proteinele din zer sunt cele mai eficiente în dezvoltarea masei musculare. Ultimele studii arată că proteina din zer poate fi utilă şi pentru slăbit, scăderea nivelului de cholesterol, întărirea sistemului imunitar şi vindecarea rănilor.

Odata cu noile cercetari stiintifice conduse , zerul este folosit si pentru alte scopuri cum ar fi : slabitul , tratarea cancerului sau vindecarea rănilor.

Compoziţia proteinei din  zer

Proteina din zer este un mix al următoarelor elemente:

  • alfa-lactalbumina
  • beta-lactoglobulina
  • albumina serică
  • imunoglobuline
  • alte proteine (lactotransferina, lactoperoxidaza, lactolina şi proteazo-peptone)

Tipuri de proteine din zer disponibile

Există trei tipuri principale de proteine din zer disponibile: concetrat proteic din zer (WPC), izolat proteic din zer (WPI) şi concentrate proteic din zer hidrolizat (WPH).

Izolat proteic din zer – cea mai pură formă  a proteinei din zer. Aceasta este cea mai procesată formă pentru a îndepărta toate grăsimile şi lactoză. Izolatul proteic din zer conţin cel puţin 90% proteine. Lipsesc o mulţime de substanţe nutritive de care putem beneficia, găsite în concentratul de proteine din zer. Izolatele proteice sunt recomandate pentru cei care vor să pună masă musculară de calitate în timp ce slăbesc şi sunt mai uşor de digerat, ajungând mai rapid la muşchi pentru a-l reface.

Concetrat proteic din zer – conţine un nivel redus de grăsimi şi carbohidraţi (lactoză). Procentul de proteine depide de concentraţia produsului. Concentratul proteic din zer are un nivel scăzut de grăsimi şi glucide – în funcţie de concentraţie.Concentratele proteice din zer inferioare pot avea până la 30% proteine, pe când cele superioare până la 90%. Nu este la fel de pur ca izolatul proteic din zer. Păstrează cele mai multe dintre substanţele nutritive benefice găsite în mod natural in zer.

Concentrat proteic din zer hidrolizat –  acest tip a fost pre-digerat pentru a fi absorbit mai bine de organism  şi a fost trecut prin hidroliza parţială, un proces necesar pentru ca organismul să absoarbă proteinele. Acesta este foarte uşor de digerat şi de absorbit, ajungând foarte rapid la muşchi. În  plus, este folosti în suplimente medicale şi în preparatele pentru sugari pentru că îmbunătăţeşte digestia şi are un potenţial alergen redus.

Beneficiile pentru sănătate ale proteinei din zer


Există o multe beneficii asociate cu un consum regulat al proteinei din zer, iar specialiştii în nutriţie găsesc constant noi propietăţi terapeutice ale acestei substanţe.

Pierzi grăsime, nu muşchi

Un studiu publicat în jurnalul Nutrition & Metabolism, arată că persoanele cărora li s-a administrat o formă de proteină din zer (prolibra – un conţinut ridicat de leucina, peptide bioactive şi calciu) au pierdut mai multă grăsime şi şi-au crescut cantitatea de muşchi decât grupul de control care nu a consumat proteine din zer.
Propietăţi anti-cancerigene

Rezultate promiţătoare au fost publicate în jurnalul medical Anticancer Research în ceea ce priveşte efectul proteinei din zer (WPC) şi a glutationului în tratamentele anti-cancer.  Cercetătorii de la Ohio State University au condus un studiu în care au descoperit că tratamentul cu proteine din zer folosit pe celulele de prostată a făcut ca nivelul de glutation să crească cu 64%.

Scade colesterolul

Potrivit unui studiu publicat în The British Journal of Nutrition s-a observat o scădere semnificativă a nivelului de colesterol total şi celui LDL pe o perioadă de 12 săptămâni în care subiecţii au consumat proteine din zer, comparativ cu grupul care a consumat cazeină .

Ameliorează simtomele astmului

Proteina din zer poate îmbunătăţi  sistemul imunitar în cazul copiilor care suferă de astm. Un studiu, publicat ăn jurnalul International Journal of  Food Science and Nutrition arată că în cazul copiilor cărora li s-au administrat proteine din zer timp de o lună, nivelul citokinelor s-a îmbunătăţit.

Reduce tensiunea arterială şi riscul bolilor cardiovasculare

O cercetare publicată îm International Dairy Journal arată că băuturile îmbogăţite cu proteine din zer au redus în mod semnificativ tensiune arterială în cazul pacienţilor care sufereau de hipertensiune, iar riscul de a dezvolta boli de inimă a scăzut, de asemenea. Un alt studiu publicat în Clinical and Investigative Medicine arată că proteinele din zer pot fiu de ajutor în reducerea greutăţii în cazul pacenţilor HIV pozitivi.

Posibile efecte adverse ale proteinei din zer

Acest tip de proteină aduce multe beneficii, însă trebuie consumată cu moderaţie. Persoanele intolerante la lactoză pot fi alergice la această substanţă. Dacă eşti alergic la produse lactate consultă un medic inainte de a consuma orice fel de proteină din zer. Un consum ridicat de proteină din zer poate conduce la creşterea procentului de grăsime corporală şi stresului asupra rinichilor. Femeile pot prezenta un risc mare în a dezvolta o serie de afecţiuni, printre ele regăsindu-se şi osteoporoza.
În cantităţi moderate, proteina din zer nu cauzează reacţii adverse. Cu toate acestea, un consum exagerat poate cauza:

  • Dureri de stomac
  • Crampe
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Greaţă
  • Dureri de cap
  •  Oboseală

Creşterea masei musculare  cu proteina din zer

Proteina din zer alături de exerciţii de rezistenţă pot îmbunătăţi sinteza proteinelor musculare în comparaţie şi ajută la creşterea masei musculare. Un studiu publicat în International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism susţine că suplimentare alimentaţiei cu proteina din zer în timpul antrenamentelor de rezistenţă oferă beneficii în plus în comparaţie cu simplul antrenament.

Ce cantitate de proteină din zer  trebuie să foloseşti?

20-25 de grame din acest tip de proteină pot fi consumate în fiecare zi, în functţe de stilul de viaţă, mai activ sau mai sedentar. Este foarte important să consulţi un medic specialist înainte de a folosi orice fel de supliment nutritiv.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”