Calorii, kilocalorii si kilojouli. Care e diferenta?

Calorii, kilocalorii sau kilojouli, acestea sunt variantele înscrise pe etichete care pot oferi informaţii despre conţinutul caloric al unui produs. Iată diferenţa dintre calorii, kilocalorii şi kilojouli!
  • Publicat:
Calorii, kilocalorii si kilojouli. Care e diferenta?
Calorii, kilocalorii si kilojouli. Care e diferenta?

Calorii, kilocalorii, kilojouli, cine mai intelege ceva de pe ambalajele alimentelor atunci cand regimul alimentar impune un anumit aport energetic? Cum putem tine o dieta atunci cand nu stim la cate kilocalorii ar trebui sa ne restrangem, daca stim doar ce cantitate de calorii ni se permite? Ce sa mai vorbim de kilojouli!

Calorii (cal) sau kilocalorii (Kcal)?

Pentru a lipezi putin apele, trebuie sa mentionam de la inceput ca o kilocalorie este unitatea de masura pentru energia termica si este egala cu 1000 de calorii. Practic, kilocaloria este o “calorie mare”.

Cu toate ca multe dintre produsele comercializate au pe ambalaj trecuta si valoarea kilocaloriilor, dietele pentru slabit (sau pentru ingrasat) se bazeaza in mare majoritate pe calculul caloriilor. In plus, anternorii de fitness si nutritionistii, atunci cand fac recomandari in privinta eficientei anumitor programe de sport sau alimentatie, se raporteaza tot la calorii.

Ce este kilojoulul (KJ)?

Kilojoulul, ca si kilocaloria, este o unitate de masura a valorii energetice. O kilocalorie este echivalenta cu 4,18 kilojouli. Diferenta dintre ele este ca, in timp ce prima reprezinta o unitate de masura non-metrica si corespunde valorii de masa pound, cea de a doua este o unitate de masura metrica, ce corespunde kilogramelor.

Daca un aliment contine 100 kilocalorii sau 418 kilojouli, inseamna ca la o metabolizare completa aceasta cantitate de energie va fi degajata pentru ca organismul sa se foloseasca de ea. Corpul foloseste aceasta energie pentru activitati fizice sau pentru a mentine in functiune procesul metabolic (digestia, respiratia etc.).

De asemenea, corpul consuma energie chiar si in timpul somnului sau pentru a-si pastra temperatura.

1 Kcal = 1000 cal

1 Kcal = 4,18 KJ

La un consum kilocalorii sau kilojouli mai mare decat necesitatile organismului, energia-surplus va fi stocata sub forma de grasime. In cazul in care cantitatea de kilocalorii sau kilojouli acumulata este sub necesarul zilnic, corpul apeleaza la propriile depozite de grasime pentru a obtine energia de care are nevoie, aparand astfel pierderile in greutate.

Citeste si Jurnalul unei pofticioase mereu la dieta XII
Mananca, iubeste, hraneste-te, iubeste-te

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân