Ce este Aquafaba – un nou trend în materie de alimentaţie sănătoasă

Data viitoare când deschizi o conservă de năut, nu arunca lichidul – ci pune-l spre păstrare în frigider.
  • Publicat:
Ce este Aquafaba – un nou trend în materie de alimentaţie sănătoasă

Data viitoare când deschizi o conservă de năut, nu arunca lichidul – ci pune-l spre păstrare în frigider. Lichidul rămas în conserve sau cel rămas după ce scurgem năutul fiert se află la baza unui nou fenomen în materie de alimentaţie sănătoasă. Lichidul cunoscut sub numele aquafaba a devenit o adevărată senzaţie pentru că poate fi folosit ca alternative la produsele lactate şi la ouă în nenumărate reţete de la maioneză la merengue!

Se pare că acest lichid vâscos are aceleaşi proprietăţi cu ale albuşului de ou şi poate fi folosit ca înlocuitor în produse care vor fi astfel mai sărace în colesterol şi potrivite unei diete vegetariene sau vegane! Mai mult, după ce lichidul se transformă în spumă şi este preparat termic nu rămâne gustul sau aroma vegetală a năutului!

Dacă ţi-am trezit curiozitatea în privinţa acestui noi trend şi vrei să ştii mai multe înainte să înlocuieşti ouăle din deserturile tale preferate, iată cinci lucruri pe care trebuie să le ştii despre aquafaba!

Există două moduri în care se poate obţine

Fie apelezi la apa pe care o arunci în mod după ce fierbi leguminoase, fie optezi pentru lichidul din conservele de linte, fasole, mazăre, năut sau chiar tofu. Pentru ca apa aceasta să poată fi folosită cu succes este nevoie ca ea să fie concentrată, adică să aibă consistenţa asemănătoare albuşului de ou. În cazul în care foloseşti apa în care ai fiert leguminoase, dacă lichidul nu este destul de vâscos se va mai fierbe pentru a deveni mai concentrat. Lichidul se mixează până când obţii o textură care seamană cu albuşurile bătute sau frişca.

A ajuns rapid virală pe internet

Spre deosebire de kale (varza creaţă) sau quinoa, aquafaba nu este un aliment aflat la dispoziţia oamenilor de zeci de ani care a devenit dintr-odată cool. Potrivit aquafaba.com, povestea începe cu un bucătar francez pe nume Joël Roessel, care a început să experimenteze cu lichidul din conserve în căutarea unei alternative pentru ou şi a scris despre rezultatele sale pe propriu blog. În februarie 2015, doi oameni de ştiinţă au postat pe YouTube un clip în care transformă lichidul dintr-o conservă de într-o spumă şi fac un mouse de ciocolată!

Cel care a descoperit proprietăţile culinare ale acestei substanţe este un inginer american, Goose Wohlt,  care a încercat să facă o bezea din această apă. A reuşit şi a creat niste bezele identice ca textura şi gust cu cele din ou. Apoi, tot mai multă lume a început să experimenteze. Goose Wohlt a postat pe un Facebook descoperirea sa şi cu ajutorul comunităţii vegane a dat numele de aquafaba acestei ape de la leguminoase – o combinaţie între cuvintele din latină folosite pentru apă (aqua) şi bob (faba). De aici trendul s-a răspândit cu repeziciune. 

Informaţiile nutritive sunt limitate

Tocmai pentru că aquafaba este un aliment nou, analiza nutritivă oficială nu este încă disponibilă. Singura analiză care există (pe aquafaba.com) arată că aquafaba din apa în care a fost fiert năutul conţine aproximativ 3-5 calorii pe lingură şi nu este o sursă importantă de carbohidraţi, proteine, grăsimi, vitamine sau minerale.

Analize ulterioare ar putea arăta nivelul antioxidanţilor, vitaminelor B sau a altor compuşi benefici – care nu au fost incluşi în analiza iniţială.

Momentan, cele mai mari avantaje al aquafaba sunt:

  • nu conţine gluten
  • are puţine calorii
  • imită consistenţa ouălelor şi a produselor lactate
  • versatilă în bucătăria vegetariană şi vegană

Ai nevoie de un mixer profesionist

Cele mai multe videoclipuri şi reţete care se găsesc pe internet, folosesc un mixer profesionist sau un robot de bucătărie. Este mai bine să folosiţi lichidul de la năut sau de la fasole albă, acesta nu va influenţa culorea şi gustului desertului. Un blender clasic nu este cea mai bună opţiune pentru că viteza acestuia distruge spuma. Multe persoane pun accesoriile de mixare la răcit înainte de mixare.

Cum poţi folosi aquafaba

Până în acest moment cei care au experimentat în bucătărie cu aquafaba au reuşit să obţină bezele, macarons, Pavlova, maioneză îngheţată şi chiar mozzarella vegetală!

Ca regulă generală 1 ou = 3 linguri de aquafaba.

Pentru unele dulciuri, cum ar fi cookies, brownies, clătite sau waffe, nu este necesar să transformaţi aquafaba în bezea, ci doar să o “spumaţi” puţin.

Pentru a obţine spuma necesară în cazul bezelelor, macarons sau mousse se procedează astfel:

  • Scurge lichidul şi pune-l într-un vas răcit în prealabil la frigider timp de câteva ore.
  • Mixează lichidul cu un mixer profesionist până când se transformă într-o spumă groasă, care nu cade de pe lingură şi se comportă exact ca albsuşurile de ou!
  •  Adaugă treptat zahărul şi restul ingredientelor (daca vrem mousse de ciocolată, adaugam ciocolata topită şi răcită uşor)
  • Merengue din aquafa se coace similar cu cel obişnuit.

O altă opţiune simplă este îngheţata pentru care ai nevoie de aquafaba, fructe congelate şi miere de albine.

Trucuri!

  • Caută leguminoase care nu au sare adăugată, mai ales dacă foloseşti o cantitate mare de lichid
  •  Păstrează cantitatea de zahăr adăugată la minimm foloseşte opţiuni naturale (agave, stevia, miere de albine, xylitol, sirop de arţar sau zahăr de cocos)
  • Optează pentru reţete care conţine super-alimente cum ar fi ciocolata neagră, seminţele de chia, nuci, condimente, ierburi proaspete (busoioc) şi fructe!
  • Aquafaba nu se împacă bine cu grăsimea. Dacă adaugi ulei sau o aromă uleioasă, aceasta se va lăsa
  • Bezelele se topesc dacă foloseşti altceva în afară de zahăr.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”