Consumul zilnic de iaurt poate reduce riscul aparitiei cancerului de colon

Consumul zilnic de iaurt poate reduce riscul aparitiei cancerului de colon, prin actiunea bacteriilor lactive active existente in acest aliment, a declarat, miercuri, profesorul Radu Voiosu, medic primar hepatologie si gastro-enterologie si vicepresedinte al Societatii Romane de Gastroenterologie.
  • Publicat:
Consumul zilnic de iaurt poate reduce riscul aparitiei cancerului de colon
Consumul zilnic de iaurt poate reduce riscul aparitiei cancerului de colon

Consumul zilnic de iaurt poate reduce riscul aparitiei cancerului de colon, prin actiunea bacteriilor lactive active existente in acest aliment, a declarat, miercuri, profesorul Radu Voiosu, medic primar hepatologie si gastro-enterologie si vicepresedinte al Societatii Romane de Gastroenterologie.

Iaurtul este un aliment cu multiple beneficii in pastrarea si promovarea sanatatii, care deriva atat din continutul sau nutritional, complet si bine echilibrat la nivelul nutrientilor majori, cat si din contributia bacteriilor lactice active (Lactobacillus Bulgaricus si Streptococcus Thermophilus), a explicat profesorul Voiosu.

Aceste bacterii aduc consumatorilor beneficii pentru sanatate, precum ameliorarea digestiei lactozei (inclusiv pentru persoanele cu deficit de lactaza), stimularea raspunsului imunitar nespecific, reducerea riscului de cancer de colon prin promovarea mecanismelor de degradare fermentative in dauna celor putrefactive.

Un rol foarte important al iaurtului in dieta este mentinerea unei flore intestinale echilibrate, potrivit specialistului. Bacteriile din tulpina Bifidobacterium Animalis, prezente ca ferment de adaos, suplimentar culturii de fermentare de baza a iaurtului, sunt cunoscute in lumea stiintifica si medicala pentru efectul lor de accelerare a tranzitului intestinal lent.

In acest sens, exista o serie de studii de laborator si clinice, efectuate de echipe de cercetare din mai multe tari (intre care Franta si Japonia) si publicate in prestigioase reviste de specialitate, care atesta efectul de ameliorare a tranzitului intestinal lent prin ingestia iaurtului ce contine Bifidobacterium animalis (reducere cu circa 20 la suta a duratei tranzitului, si chiar mai mult, la un consum crescut de produs) si supravietuirea in numar mare a bacteriilor active asupra tranzitului intestinal, la trecerea prin tubul digestiv, pentru ca acestea sa poata actiona eficient in zona segmentelor colonului, a mai spus profesorul Voiosu.

In fenomenele ce se produc asupra continutului intestinului gros, un rol determinant il are flora intestinala, ecosistem bogat, divers si sensibil, cu rol determinant in degradarea resturilor alimentare, dar si in protectia si stimularea mecanismelor fiziologice ce se petrec local. In cadrul acestui ecosistem, bacteriile lactice tipice de iaurt se integreaza si contribuie la mentinerea unei flore normale si eficace, care se exprima ulterior in fiziologia normala la nivel intestinal.

Flora intestinala este supusa si ea unor agresiuni, prin medicamente, alcool, alimente cu PH scazut, imbatranire naturala, care o pot dezechilibra. De aceea, este necesara reimprospatarea bacteriilor ce compun flora intestinala prin consum frecvent de alimente ce contin bacterii lactice in stare activa, pentru asigurarea echilibrului global al organismului.

Reducerea duratei tranzitului intestinal (80 la suta din durata tranzitului are loc in colon) are doua consecinte principale, cum ar fi scurtarea duratei disponibile pentru fenomenele degradative din intestin, fenomene potential generatoare de compusi organici toxici si iritanti pentru intestin, cat si reducerea intervalului disponibil pentru absorbtia intestinala a compusilor organici toxici si iritanti.

Prin aceasta, iaurtul contribuie la purificarea organismului (reducerea generarii de toxine, eliminarea mai rapida a celor existente). Studiile clinice efectuate pe grupuri de persoane sanatoase au demonstrat, in mod repetat si la esantioane diverse ca varsta si dispunere geografica sau stil de viata si alimentar, efectul de reducere a duratei tranzitului intestinal si de imbunatatire a confortului digestiv.

Potrivit unui studiu realizat de Compania Danone, cu sprijinul Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, in Romania, 67 la suta dintre femei acuza frecvent simptome de balonare, 26,3 la suta, senzatie de greutate in abdomen, si 21,8 la suta, tranzit intestinal lent.

Studiul s-a desfasurat in sase mari orase din Romania: Bucuresti, Cluj, Brasov, Timisoara, Craiova si Constanta. In timpul studiului, 106 medici de familie au selectat 767 respondenti cu tulburari functionale digestive.
La studiu au participat atat femei, cat si barbati, impartiti pe grupe de varsta, cuprinse intre 18 si 70 de ani.

Acestia au consumat cate o portie de iaurt Activia pe zi, timp de 14 zile consecutiv, iar evaluarea s-a facut in baza a doua chestionare, pe care respondentii le-au completat inainte si dupa perioada de consum. Conform rezultatelor, 89 la suta dintre respondenti au recunoscut beneficiile iaurtului asupra organismului.

Astfel, dupa doua saptamani de consum zilnic de iaurt, 80 la suta dintre ei au spus ca tranzitul intestinal s-a imbunatatit, 65 la suta au declarat ca n-au mai avut senzatie de balonare, aproximativ acelasi procent inregistrandu-se si in cazul reducerii durerilor abdominale.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Capcana alimentelor dietetice
Capcana alimentelor dietetice
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân