Cum îţi dai seama dacă mănânci prea mulţi carbohidraţi?

Deşi nutriţioniştii nu au ajuns încă la un consens în privinţa carbohidraţilor, pentru mulţi oameni sunt cel mai bun combustil.
  • Publicat:
Cum îţi dai seama dacă mănânci prea mulţi carbohidraţi?

Deşi nutriţioniştii nu au ajuns încă la un consens în privinţa carbohidraţilor, pentru mulţi oameni sunt cel mai bun combustil.

O dietă săracă în carbohidraţi nu ne asigură necesarul de energie şi ne face mai lenţi. La căpătul opus, un aport prea mare carbohidraţi, fie ei şi carbohidraţi complecşi, ajunge să aibă un impact negativ asupra dispoziţiei, greutăţii, nivelului de energie, digestiei sau imunităţii. 

Un lucru este sigur, majoritatea oamenilor tind să consume mai mulţi carbohidraţi decât are nevoie metabolismul lor.

Cum poţi găsi o cale de mijloc? Ascultă-ţi corpul şi află de ce anume are nevoie. Este adevărat, la început poate fi dificil să  îţi dai seama, dar cu timpul vei învăţa ce alimente să alegi pentru a te simţi plin de energie.

Pentru a începe acest proces de interpretare a nevoilor organismului tău, răspunde cu da sau nu la aceste întrebări.

1. Te îngraşi repede atunci când dieta ta conţine mulţi carbohidraţi sănătoşi cum ar fi cerealele integrale, legumele şi fructele proaspete?

2. Te simţi obosit sau somnoros la scurt timp după ce ai consumat carbohidraţi?

3. Te simţi confuz după mese?

4. Ai poftă de dulciuri des?

5. Ai poftă de mâncăruri bogate în amidon frecvent?

6. Ai dificultăţi în a controla ce cantitate de zahăr sau carbohidraţi consumi?

7. Greutatea ta fluctuează uşor?

8. Ai scăderi dramatice ale nivelului de energie pe parcursul zilei?

9. Eşti ameţit sau irascil când îţi este foame?

10. Obişnuieşti să iei în greutate în zona feţei şi a abdomenului, mai mult decât în cea a şoldurilor şi a coapselor?

11. Apelezi la dulciuri sau carbohidraţi când te simţi obosit, nervos sau deprimat?

Dacă ai răspuns da la trei sau mai mult de trei dintre aceste întrebări, s-ar putea că mănânci mai mulţi carbohidraţi decât poate sistemul tău procesa eficient. Pentru a combate efectele negative, primul tău pas implică renunţarea al dulciuri, alimentele bogate în amidon şi cele procesate pentru o perioadă de timp.

Trebuie înţeles că în special carbohidraţii rafinaţi şi cei simplii stimulează aportul de hrană şi activează părţi din creier care te fac să mănânci fără control.

Care ar fi soluţia pentru a reduce aportul de carbohidraţi la cantitatea ncesară organismului tău? Iată trei paşi care te-ar putea ajuta:

Un nou început – timp de două săptămâni renunţă complet la zahăr şi cereale (inclusiv orez brun, porumb, ovăz şi quinoa)

Consumă mai multe legume cu frunze verzi şi grăsimi sănătoase – aceste alimente îţi vor oferi senzaţia de saţietate dar şi nutrienţii vitali pentru sănătate, dar şi mai mult control asupra a ceea ce mănânci.

Fă mai multă mişcare – vei tolera mai bine carbohidraţii dacă faci mişcare. Un stil de viaţă sedentar şi o dietă bogată în cereale nu sunt o combinaţie câştigătoare!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ceai verde pentru sănătate şi slăbire
Ceai verde pentru sănătate şi slăbire
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân