3 diete de slăbit la menopauză. Te scapă garantat de kilogramele în plus!

Cum slăbim la menopauză: sfaturi, diete şi trucuri utile pentru femeile care vor să scape de excesul ponderal.
  • Publicat:
3 diete de slăbit la menopauză. Te scapă garantat de kilogramele în plus!
Sursa foto: Shutterstock @LightField Studios

Orice femeie care avansează în vârstă şi se apropie de menopauză începe să piardă din cantitatea de estrogen, una din consecinţe fiind şi kilogramele în plus care se adună în zona abdomenului. Grăsimea din această zonă are nu doar un aspect inestetic, dar vine la pachet cu un risc crescut pentru infarctul miocardic, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, cât şi alte probleme inflamatorii.

Femeile sunt predispuse la surplusul de grăsime din zona abdominală, în special în perioada apropierii de menopauză. Acest lucru este consecinţă a faptului că estrogenul din organism scade, iar grăsimea de pe fese, coapse, şolduri este redistribuită în zona abdominală. Nivelul ridicat de stres şi de cortizol secretat în situaţiile de stres ar putea fi cauze ale grăsimii abdominale, explică dr. Virgil Popescu.

De ce este atât de greu să slăbim la menopauză?

Cauzele care joacă un rol important în creşterea în greutate pe parcursul menopauzei includ:

  • Fluctuaţiile hormonale – nivelul fie ridicat, fie foarte scăzut de estrogen poate duce la creşterea depozitelor de grăsime.
  • Pierderea masei musculare – acest lucru se întâmplă din cauza vârstei, a schimbărilor hormonale şi a scăderii activităţii fizice.
  • Somnul insuficient majoritatea femeilor au probleme cu somnul în timpul menopauzei, iar lipsa somnului este legată de creşterea în greutate.
  • Rezistenţa crescută la insulină femeile devin adesea imune la insulină odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce face ca pierderea în greutate să fie mai dificilă.

Ce dietă este eficientă la menopauză?

O reducere a numărului de calorii este necesară pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, reducerea masivă a caloriilor poate accentua pierderea de masă musculară, ceea ce accelerează scăderea ratei metabolice care apare odată cu vârsta.

Cercetătorii au examinat obiceiurile alimentare ale femeilor aflate la menopauză, înscrise într-un studiu de pierdere în greutate. Ei au identificat câteva obiceiuri alimentare comune femeilor care îşi doreau să scape de kilogramele în plus şi să se menţină în formă.

În topul listei se află renunţarea la deserturi şi la băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr, urmate de limitarea cantităţii de carne şi de brânzeturi, apoi de consumul crescut de fructe şi legume, care conţin multe fibre.

Persoanele care au micşorat consumul de deserturi şi de băuturi dulci au reuşit să piardă în greutate şi să se menţină. Totuşi, deşi este tentant să încerce o dietă drastică, săracă în calorii, pentru a pierde rapid din greutate, acest lucru nu este o idee bună.

Cercetările demonstrează că limitarea drastică a numărului de calorii cauzează pierderea masei musculare şi o scădere a ratei metabolice. Mai mult decât atât, insuficienţa aportului de calorii poate duce la pierderea de masă osoasă, care creşte riscul de osteoporoză, afirmă specialistul.

Dieta cu un nivel scăzut de carbohidraţi

Multe studii au arătat că dietele sărace în carbohidraţi sunt excelente pentru pierderea în greutate. De asemenea, sunt benefice pentru a reduce grăsimea abdominală.

Un studiu realizat de Societatea Americană de Nutriţie a ajuns la concluzia că o reducere a carbohidraţilor din dietă are efecte benefice asupra compoziţiei organismului, asupra distribuţiei de grăsime şi a metabolismul glucozei.

Dieta mediteraneeană

Deşi dietele mediteraneene sunt bine cunoscute pentru îmbunătăţirea sănătăţii şi reducerea riscului de boli de inimă, studiile arată că pot fi benefice şi pentru cei care îşi doresc să piardă în greutate.

Dietele mediteraneene se bazează pe mâncarea tradiţională pe care oamenii din ţări precum Grecia sau Italia obişnuiau să o consume în urmă cu 50-60 de ani.

Acestea constau în alimente precum ouă, nuci, seminţe, legume, lactate, peşte, ierburi, fructe de mare şi ulei extravirgin.

Zahărul, îndulcitorii şi toate alimentele procesate sunt total excluse din alimentaţie. Studiile realizate de Asociaţia Canadiană Medicală au ajuns la concluzia că o dietă mediteraneeană poate fi utilă în reducerea riscului de obezitate şi hiperglicemie.

Dieta vegetariană

Un studiu efectuat pe femeile aflate la menopauză a raportat o pierdere în greutate semnificativă şi îmbunătăţiri în domeniul sănătăţii în cadrul unui grup cu un regim alimentar vegetarian. Cu toate acestea, o abordare vegetariană mai flexibilă, care include produse lactate şi ouă, a dovedit rezultate uimitoare la femeile mai în vârstă. Fibrele au şi ele un rol extrem de important într-un regim alimentar destinat scăderii şi menţinerii ponderale.

Fibrele contribuie la curăţarea colonului, reduc riscul de constipaţie şi sunt de două tipuri: insolubile (faină din grâu, tărâţe din grâu, fistic, nuci, diferite tipuri de legume) şi solubile (ovăz, mazăre, fasole, mere, citrice, morcovi, psyllium, in).

Spre deosebire de grăsimi, proteine sau carbohidraţi pe care organismul le descompune şi le absoarbe, fibrele nu sunt digerate de către organism. Pe lângă faptul că fibrele au un rol esenţial în procesul de slăbire, ele contribuie şi la menţinerea sănătăţii şi la detoxifierea organismului, concluzionează dr. Virgil Popescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”