Dieta pentru durerile articulare

Dacă te confrunţi cu dureri articulare, specialiştii recomandă să îţi îmbunătăţeşti dieta cu anumite suplimente alimentare, dar şi să ai grijă la alimentaţie.
  • Publicat:
Dieta pentru durerile articulare

Durerile articulare sunt o problemă ce nu trebuie ignorată. Şi pentru a nu se agrava sau pentru a diminua intensitatea durerii, specialiştii spun că există o dietă ce poate fi de folos. Anumite suplimente alimentare, anumite alimente te pot ajuta să ai articulaţii sănătoase.

Omega-3

Uleiul de peşte acţionează destul de încet, deci ar fi bine să încerci consumul acestuia timp de cel puţin 3 luni pentru a vedea dacă într-adevăr are sau nu efect asupra corpului tău. Unii oameni nu suportă foarte bine dozele mari de ulei de peşte, din cauza faptului că le deranjează digestia. Dacă aceasta este o problemă şi pentru tine, se poate rezolva cu uşurinţă prin micşorarea dozelor zilnice sau prin consumul de peşte gras în loc de administrarea suplimentelor – cel puţin de două ori pe săptămână, dar nu mai mult de patru ori pe săptămână. Cu toate acestea, dacă suferi de gută, în general ar fi bine să eviţi pe cât posibil peştele. Dacă eşti vegetarian şi pur şi simplu nu tolerezi ideea de ulei de peşte sau peşte în sine, există şi alte modalităţi de a obţine Omega-3: din ulei de seminţe de in, ulei de rapiţă şi nuci, dar nu se ştie dacă sunt într-adevăr la fel de benefice precum EPA şi DHA găsite în uleiul de peşte.

Vitamina E

Există dovezi care sugerează faptul că vitamina E poate juca un rol primordial în tratamentul artritei prin prevenirea lezării celulelor oaselor şi articulaţiilor. De asemenea poate avea proprietăţi antiinflamatorii. Este important să incluzi vitamina E în dieta zilnică, în special atunci când consumi o mulţime de ulei de peşte, dar trebuie să eviţi dozele mai mari de 400 mg pe zi de vitamina E.

Alimente bogate în vitamina E: uleiuri vegetale (inclusiv soia, grâu şi măsline), germenii de grâu, seminţele de floarea soarelui, nucile şi avocado.

Seleniu

Deficienţa uşoară a seleniului este destul de frecventă şi a fost sugerat faptul că aceasta poate duce la o progresie mai rapidă a artritei. Seleniul este de obicei derivat din drojdie în scopuri medicinale. Este disponibil ca sub forma suplimentelor alimentare în format de capsule sau pur şi simplu vitamine dizolvabile în apă.

Vitamina D

De ce avem nevoie de vitamina D? Pentru a ajuta la menţinerea oaselor puternice şi sănătoase şi de asemenea este important de ştiut faptul că vitamina D joacă şi alte câteva roluri importante pentru a îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea organismului. Vitamina D este importantă pentru a procesa şi a reglementa cantitatea de calciu şi fosfat din corp. Aceste substanţe nutritive ajută la dezvoltarea structurii şi rezistenţei oaselor. Lipsa vitaminei D poate duce la apariţia osteoporozei. A nu avea suficientă vitamină D poate duce la dezvoltarea osteomalaciei, ceea ce face ca învelişul exterior al oaselor să fie moale; această condiţie poate fi cunoscută sub numele de rahitism.

În afară de sănătatea oaselor, vitamina D ajută organismul să aibă muşchi sănătoşi. Cercetările au sugerat faptul că vitamina D joacă un rol chiar şi în reducerea riscului de apariţie a anumitor forme de cancer.

Vitamina D este denumită uneori „vitamina soarelui”, deoarece cea mai bună sursă se obţine de la lumina soarelui (lumina soarelui permite organismului să producă vitamina D).


Alimentaţie

Unii oameni consideră că anumite alimente agravează artrita şi evită consumul lor. Singura modalitate de a te asigura că ai o intoleranţă alimentară este prin „excluderea şi provocarea” dietetică în care excluzi un anumit tip de hrană timp de câteva săptămâni. Această practică este apoi urmată de o „provocare”, în care reintroduci alimentele pentru a vedea dacă provoacă o anumită reacţie. Dacă problemele articulare sunt legate de o alergie alimentară, vei observa o apariţie a simptomelor în decursul câtorva zile. Este important să elimini toate alimentele pe care le testezi complet şi să le reintroduci unul câte unul. Pentru majoritatea oamenilor produsele lactate (lapte, brânză, iaurt) sunt importante surse de calciu, ceea ce este esenţial pentru oasele puternice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”