Dieta TLC, ideală pentru slăbire şi scăderea colesterolului

Dieta TLC - pe ce principii se bazează, care sunt alimentele pe care ai voie să le consumi, câte kilograme poţi da jos și ce beneficii are pentru sănătate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dieta TLC, ideală pentru slăbire şi scăderea colesterolului

Crezi că e cazul să scapi de câteva kilograme? Analizele tale indică o valoare crescută a colesterolului? Atunci te afli la locul potrivit, pentru că îţi vom dezvălui astăzi o dietă care are drept scop eliminarea excesului ponderal, dar şi reglarea nivelului de colesterol.

Vorbim în continuare despre dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) sau, în traducere, dieta schimbărilor terapeutice ale stilului de viaţă.

Află mai jos cât de sănătoasă este dieta TLC, pe ce principii se bazează, care sunt alimentele pe care ai voie să le consumi şi câte kilograme poţi da jos!

Dieta TLC – pe ce principii se bazează, alimente permise

Dieta TLC a fost inventată de specialiştii americani de la Institutul Naţional de Sănătate, în parteneriat cu Asociaţia Americană a Inimii şi o echipă de medici din cadrul programului educaţional privind ţinerea sub control a nivelului colesterolului, deci nu de vreo vedetă sau de vreun doctor obscur, aşa că merită să citiţi mai departe ce presupune acest regim alimentar.

Pe scurt, dieta TLC se bazează pe reducerea drastică a grăsimilor saturate, pe care le găsim de regulă în carnea grasă, produse lactate cu conţinut mare de grăsime şi prăjeli, care cresc nivelul colesterolului şi riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

De asemenea, trebuie consumate cât mai multe fibre, care au capacitatea de a reduce în mod natural nivelul de colesterol din sânge.

Scopul acestei diete este de a elimina excesul ponderal într-un mod cât mai sănătos, fără restricţii drastice, astfel încât regimul alimentar să poată fi urmat fără probleme, deci să devină un stil de viaţă. De asemenea, se urmăreşte reducerea nivelului colesterolului cu 8-10% în şase săptămâni.

Câte calorii ai voie să consumi în dieta TLC

Dacă trebuie să slăbeşti, consumă 1.200 de calorii/zi (femei) sau 1.600 de calorii/zi (bărbaţi).

Dacă nu e cazul să slăbeşti, dar trebuie să reduci nivelul colesterolului, setează-ţi ca obiectiv consumul a 1.800 de calorii/zi (femei) sau 2.500 de calorii/zi (bărbaţi).

În ambele situaţii, trebuie să limitezi consumul de grăsimi la sub 7% din totalul caloriilor zilnice şi pe cel de colesterol la sub 200 de miligrame/zi.

Dacă, după 6 săptămâni de regim, analizele nu indică o scădre cu 8-10% a nivelului de colesterol LDL, introdu în alimentaţie mai multe fibre vegetale.

Ai voie să consumi carne de pui fără pieliţă, curcan, vită slabă, lactate degresate, ouă, peşte, fructe, legume şi cereale integrale, dar totul în limitele calorice impuse. 

Câte kilograme poţi slăbi

În general, dietele low-fat sunt eficiente dacă vrei să slăbeşti, iar dieta TLC este una dintre acestea. Un studiu pe 120 de persoane, împărţite în două grupuri (unul care urma dieta Atkins, iar altul care urma dieta TLC), a relevat că dieta Atkins este mai eficientă, dar asta nu înseamnă că dieta TLC nu are niciun efect benefic.

Din contră, şi participanţii care urmaseră dieta TLC au slăbit, dar mai puţin decât cei din primul grup ce-i drept – au dat jos 9 kilograme, în comparaţie cu cele 14 kilograme „evaporate” cu ajutorul dietei Atkins (dar care, apropo, revin pe cântar la fel de repede cum au dispărut, odată ce închei regimul).

Aşadar, dacă scopul tău nu este să slăbeşti rapid şi mult (şi nici nu îţi recomandăm asta, pentru că apoi te vei confrunta cu exces de piele!), dieta TLC poate fi pe gustul tău.

Şi pentru că am amintit de gust, trebuie să îţi spunem că metodele de gătire sunt la fel de importante precum alimentele pe care le consumi. Sunt de preferat alimentele preparate la aburi, fierte, coapte, la grătar sau poşate.

Cât priveşte consumul de alcool, ar trebui să îl limitezi la un pahar, în cazul femeilor, sau două pahare, în cazul bărbaţilor. Consumul excesiv de alcool duce la creşterea trigliceridelor, grăsimi asociate cu apariţia bolilor cardiovasculare şi a diabetului.

Pe lângă regimul alimentar, este important să faci zilnic cel puţin 30 de minute de mişcare (mers pe jos, alergare, înot, ciclism, volei, antrenament la sală etc.). Exerciţiile fizice reduc semnificativ riscul de boli de inimă şi diabet, îţi modelează frumos corpul şi cresc nivelul de energie.

Dieta TLC poate fi urmată de oricine, inclusiv de copiii cu probleme de greutate, pentru că nu exclude categorii de alimente care conţin nutrienţi esenţiali.

Exemplu de meniu pentru o zi

Pentru o femeie care doreşte să se menţină în formă şi să reducă totodată nivelul colesterolului (1.800 de calorii/zi), iată cum arată un exemplu de meniu pe o zi:

Mic dejun:

  • o ceaşcă de fulgi de ovăz cu o ceaşcă de lapte degresat şi câteva stafide
  • două felii de pepene galben
  • un pahar cu suc de portocale
  • o ceaşcă de cafea cu 2 linguriţe de lapte degresat

Prânz: 

  • un sandvici din felii de pâine integrală cu muşchi de vită la grătar
  • 100 de grame de paste cu legume
  • un măr
  • o ceaşcă de ceai (la alegere) neîndulcit

Cină:

  • o portocală
  • o ceaşcă de orez fiert
  • câteva bucheţele de broccoli fiert
  • 10 căpşuni
  • un iaurt mic natural, degresat

Gustări între mese:

  • 50 de grame de popcorn făcut în ulei de rapiţă
  • o ceaşcă de piersici din compot

Dacă decizi să urmezi această dietă, nu ai nimic de pierdut, în afara kilogramelor de pe cântar şi a colesterolului. Ţine cont că nu este o dietă drastică, deci excesul ponderal nu dispare peste noapte, dar sănătatea ta va avea numai de câştigat!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”