Fructele recomandate pacienţilor diabetici

Regimul alimentar al pacienţilor diabetici trebuie să fie unul echilibrat şi sănătoas, cu menţiunea că hidraţii de carbon (HC) sau glucidele (G) trebuie monitorizate pentru a menţine sub control zahărul din sânge. Este important să ştim că glucidele pot fi de 2 tipuri: simple (rapid absorbabile) şi complexe (lent absorbabile).
  • Publicat:
Fructele recomandate pacienţilor diabetici

Regimul alimentar al pacienţilor diabetici trebuie să fie unul echilibrat şi sănătoas, cu menţiunea că hidraţii de carbon (HC) sau glucidele (G) trebuie monitorizate pentru a ţine sub control zahărul din sânge. Este important să ştim că glucidele pot fi de două tipuri: simple (rapid absorbabile) şi complexe (lent absorbabile).

Fibrele sunt o parte a glucidelor complexe şi pot fi solubile în apă sau insolubile. Cele solubile au rol în scăderea absorbţiei glucidelor şi a grăsimilor alimentare, iar cele insolubile absorb apa şi contribuie astfel la combaterea constipaţiei.
În dieta pacientului diabetic trebuie să predomine glucidele complexe, nu cele simple, asta pentru a nu crea oscilaţii glicemice mari.

Important de menţionat este faptul că aportul zilnic de hidraţi de carbon trebuie adaptat stării de sănătate, vârstei, condiţiei fizice sau activităţii prestate. 

Pentru a afla care sunt alimentele indicate în cazul diabeticilor, i-am cerut ajutorul medicului nutriţionist Florin Ioan Bălănică. Iată ce spune specialistul pentru CSID!

,,În diabetul zaharat se pot consuma fructe, dar recomand să se opteze pentru fructele cu indice glicemic scăzut. Prin indice glicemic înţelegem cât de repede şi cât de mult creşte nivelul de zahăr din sânge (adică glicemia) atunci când consumăm un aliment.

Deşi sunt fructe dulci, fructele de pădure nu au un indice glicemic mare şi pot să constituie o alegere perfectă pentru micul dejun sau o gustare de dimineaţă. Ocazional, acestea pot fi variate cu fructe cu indice glicemic mediu, precum pepenele verde, ananasul, papaya, dar de preferat după exerciţii fizice de intensitate medie, cum ar fi mersul pe jos, cu bicicleta, yoga, streching, înot”, precizează Florin Ioan Bălănică. 

Merele, indicate în orice anotimp

Recomand pacienţilor diabetici să consume cu precădere mere, deoarece au un indice glicemic scazut şi pot fi procurate în orice anotimp. Ele pot fi o gustare perfectă la locul de muncă sau în pauza de studiu, putand fi consumate atât în stare crudă, cât şi coapte la cuptor, cu scorţişoară. Aceste fructe sunt bogate în pectine, fibre solubile cu rol antiinflamator şi reglator al tranzitului intestinal.

În sezonul cald pot fi consumate piersicile, fructe aromate şi suculente care au şi un indice glicemic scăzut. Compoziţia, bogată în fibre, vitamine şi antioxidanţi, aduce un aport nutritiv ideal pentru pacienţii diabetici. Recomand să fie consumate proaspete, nu confiate sau din compot.

Una dintre complicaţiile microvasculare ale diabetului este retinopatia diabetică, care poate fi prevenită prin consumul de fructe cu un conţinut ridicat de antioxidanţi, precum căpşune, zmeură, coacaze, mure, afine. Totodată, acestea întăresc şi sistemul imunitar şi pot preveni intercurenţele respiratorii sezoniere, care ar putea decompensa pacientul diabetic.

O atenţie sporită trebuie acordată sucurilor şi dulciurilor pentru diabetici. Acestea se pot consuma doar într-o cantitate mică, deoarece, deşi sunt destinate persoanelor cu diabet zaharat şi nu conţin zahar, au în compoziţie fructoză (glucid lent) ce îşi lasă amprenta pe profilul glicemic.

Deşi conţin fructoză şi alte zaharuri, fructele sunt bogate în vitamine şi antioxidanţi, enzime şi alte substanţe sanogene, aşa că nu trebuie exluse din alimentaţia pacienţilor diabetici, cu menţiunea că trebuiesc consumate într-o cantitate moderată, nu mai mult de un fruct pe zi. În cazul pepenelui nu se va opta pentru mai mult de o felie pe zi. Recomand consumul de kiwi, grapefruit, mere, fructe cu indice glicemic scăzut. Fructele foarte dulci, cum ar fi strugurii, perele sau fructele de sezon, se vor consuma ocazional, nu zilnic.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân