Porumbul, un aliment de nelipsit din dieta noastra

Porumbul este folosit si in zilele noastre atat ca aliment, cat si pentru a produce medicamente (în prepararea penicilinei) si obiecte precum creioane colorate, cosmetice, lipici, etanol, plastic si multe altele.
  • Publicat:
Porumbul, un aliment de nelipsit din dieta noastra

Porumbul dulce sau porumbul zaharat este o cereala originara din America Centrala (Mexicul de astazi).

Cultivat incepand cu 9000-8000 i.Hr, porumbul era un aliment de baza al mayasilor si foarte apreciat de catre indienii americani, ce il foloseau atat ca mancare, cat si ca medicament, dar si pentru a produce diferite obiecte (pentru a împleti panusile plantei si a produce saltele de dormit, mocasini, cosuri si alte obiecte).

Porumbul este folosit si in zilele noastre atat ca aliment, cat si pentru a produce medicamente (în prepararea penicilinei) si obiecte precum creioane colorate, cosmetice, lipici, etanol, plastic si multe altele.

De exemplu, in China este folosit drept diuretic si la nivel global este recomandat bolnavilor de diabet, deoarece reduce tensiunea si nivelul zaharului in sange. De asemenea, datorita cantitatii ridicate de acid folic, porumbul are un rol esential in diviziunea celurala si contribuie inclusiv la tratarea depresiei, a acneei si in cresterea parului. Porumbul fiert are calitati antiinflamatorii si contribuie la echilibrarea tranzitului intestinal.

Datorita numarul destul de redus de kilocalorii este favorabil pentru mentinerea greutatii corporale optime, multumita concentratiei reduse de carbohidrati simpli, în comparatie cu alte cereale. Alaturi de orez, porumbul este singura planta din familia cerealelor care nu contine gluten.

Valori nutritionale pt porumb fiert fara sare (100g): 96 Kcal, 3.41 g proteine, 1.5 g lipide, 20.98 carbohidrati, 2.4 g fibre si 4.4 g glucide.

Stiai ca:

  • Panusile de porumb au fost folosite de catre indienii americani drept guma de mestecat.
  • În Brazilia si Indonezia, combinat¬ia dintre lapte si boabe de porumb dulce reprezinta baza multor mâncaruri traditionale.
  • În Pakistan, vânzatorii ambulanti gatesc porumbul în nisip încins acoperit cu tavi de metal.
  • În Antichitate, un cocean de porumb nu depasea marimea degetului mare de la mâna.
  • În America Centrala, porumbul se foloseste la prepararea tariei chicha, iar faina de porumb este folosita la prepararea tortillei.

Procesul de gatire si depozitare

Boabele de porumb dulce sunt zemoase si cel mai gustoase cand sunt gatite simplu, cu putin unt. Zaharurile naturale din porumb se dezintegreaza destul de repede, motiv pentru care trebuie consumat cat mai proaspat posibil.

Pentru fierberea porumbului dulce sunt necesare aproximativ 2 minute.
Înainte de a prepara porumbul dulce la gratar, în apa rece, pentru a nu se usca excesiv în timpul coacerii.

Porumbul dulce se pastreaza cel mai bine in frigider, invelit intr-o hartie de bucatarie umeda si fara a i se indeparta panusile. Acesta trebuie consumat, de preferat, la o zi sau doua de la preparare.

Citeste reteta de omleta spaniola cu porumb propusa de Anca Lungu.

Sursa: Electrolux

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”