Regimul miraculos anti-îmbătrânire

Okinawa este o insulă din Sudul Japoniei unde rata deceselor cauzate de probleme cardiovasculare este cea mai scăzută din ţară. Okinawa este locul unde sunt cei mai mulţi oameni a căror vărstă a depăşit suta de ani şi ţara îndelung studiată şi de japonezi şi de americani pentru a afla secretul longevităţii. Este evident că nutriţia joacă un rol important, nefiind o întâmplare faptul că "dieta Okinawa" este subiect al conferinţelor despre alimentaţie din întreaga lume.
  • Publicat:
Regimul miraculos anti-îmbătrânire

Okinawa este o insulă din Sudul Japoniei unde rata deceselor cauzate de probleme cardiovasculare este cea mai scăzută din ţară. Okinawa este locul unde sunt cei mai mulţi oameni a căror vărstă a depăşit suta de ani şi ţara îndelung studiată şi de japonezi şi de americani pentru a afla secretul longevităţii.

Este evident că nutriţia joacă un rol important, nefiind o întâmplare faptul că „dieta Okinawa” este subiect al conferinţelor despre alimentaţie din întreaga lume.

Cele mai multe informaţii referitoare despre acest regim alimentar provin din studiile realizate de Makoto Suzuki, un cardiolog de la Universitatea din Ryukyu, care a publicat peste 700 de articole ştiinţifice despre dietă şi îmbătrânire în Okinawa, începând cu anii ’70. j.Willox şi C. Willox s-au alăturat echipei de cercetare a lui Suzuki şi au sintetizat descoperirile într-o carte considerată o adevărată Biblie în materie de stil de viaţă sănătos Programul Okinawa, publicată în 2011. Aceştia, după ce au studiat timp de 25 de ani stilul alimentar al oamenilor de pe insulă, au ajuns la următoarele concluzii:

 – Nativii au o alimentaţie foarte variată, în special de origine vegetală. Varietatea pare să fie extrem de importantă. În studul realizat pe centenarii din Okinawa s-a descoperit că aceştia consumă 206 alimente diferite în mod regulat, inclusiv condimente. Persoanele centenare consumă zilnic aproximativ 18 alimente diferite, ceea ce vine în contrast cu sărăcia culturii noastre a fast-food-ului.

– Mănâncă cel puţin cinci feluri de mâncare cu zarzavaturi sau fructe pe zi. Populaţia consumă zilnic cel puţin 7 tipuri de zarzavaturi şi fructe de culori diferite.Zarzavaturile, cartofii şi legumele, precum şi derivatele din soia (tofu, de exemplu) sunt alimentele din dieta Okinawa. În jur de 30% din caloriile zilnice sunt obţinute din zarzavaturi.

– Cerealele reprezintă baza alimentaţiei. Japonezii mănâncă orez alb zilnic şi îl suplimentează cu tăiţei soba sau udon ( cele două categorii principale de paste). ÎN Okinawa orezul este cea mai întâlnită mâncare.

– Consumă puţin zahăr, iar atunci când o fac îl preferă pe cel din trestie. Sunt căteva studii care spun că zahărul din trestie ar avea chiar proprietăţi anticancerigene.

Pe lângă aceste principii alimentare, trebuie menţionat şi faptul că populaţia de aici mănâncă de cel puţin 3 ori/săptămână peşte şi, spre deosebire de alte regiuni ale Japoniei, aici se consumă şi porc (doar o dată sau de două ori pe săptămână).

Studiile lui Makoto Suzuki mai arată că:

– Locuitorii din Okinawa consumă o treime din cantitatea de zahăr pe care o consumă restul Japoniei, ceea ce înseamnă că dulciurile nu se află în alimentaţia lor.

– Consumă doar jumătate din cantitatea de sare pe care o ingerează restul japonezilor: 7 grame zilnic spre deosebire de 12 grame în restul ţării.

– Consumă mai puţine calorii zilnic: 1785, în comparaţie cu media de 2070 din celelalte părţi ale Japoniei.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”