Sunt indicate merele în curele de slăbire sau e doar un mit? Ce beneficii au!

Merele sunt fructe accesibile şi valoroase din punct de vedere nutriţional. Acestea pot fi consumate tot timpul anului şi sunt indicate pentru funcţionarea normală a organismului.

„Un măr mâncat în fiecare zi poate ţine medicul departe", spune un proverb. Dar oare chiar aşa stau lucrurile?

„Recomand consumul de mere, în special a celor verzi, deoarece au număr scăzut de carbohidraţi şi sunt bogate în fibre. Sunt indicate în cazul celor care doresc să scadă în greutare”, precizează medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Iată care sunt, în opinia specialistului, avantajele consumului de mere!

  1. Merele conţin o gamă variată de vitamine: A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E, PP, oligoelemente şi minerale. Acestea conţin 80-86% apă, iar seminţele au 30% uleiuri esenţiale.
  2. Merele previn răcelile şi infecţiile, iar asta datorită substanţelor active pe care le conţin. Ba mai mult, pot face minuni şi în timpul tratamentului.
  3. Au un conţinut redus de calorii şi normalizează procesul digestiv.
  4. Sunt benefice în afecţiunile tractului gastro-intestinal. Prin conţinutul semnificativ de pectină curăţă organismul de toxine şi alte substanţe dăunătoare sănătăţii.
  5. În general, vitaminele din mere combat procesele de oxidare nocivă din organism. Acidul malic, tartric şi citric opresc procesul de putrefacţie şi fermentaţie al alimentelor din intestine.
  6. De asemenea, taninurile din mere sunt foarte bune în prevenirea unei boli frecvent întâlnite: litiaza renală. Sucul de mere previne formarea calculilor biliari.
  7. Merele combat stresul, depresia, oboseala, iar asta deoarece au potasiu, magneziu, siliciu şi iod.
  8. Merele ajuta la normalizarea nivelului de colesterol în ficat, iar asta pentru că au pectină, fructoză, magneziu, acid ascorbic. 
  9. Aceste fructe îmbunătăţesc circulaţia sangvină, previn bolile cardiovasculare, diabetul, astmul, dar şi anumite forme de cancer.
  10. Merele vindecă constipaţia, anemia, atonia intestinală, oboseala, slăbiciunea. În general, sunt un bun remediu pentru anemie, mai ales în cazul copiilor şi femeilor însărcinate.

„Susţin consumul de mere zilnic, în special în prima parte a zilei, la gustarea de dimineaţă. Persoanelor care doresc să scadă în greutate le recomand merele verzi”, adaugă medicul nutriţionist.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Florida consideră mărul un fruct minune. Ei au descoperit că femeile vârstice, care mănâncă aceste fructe în fiecare zi, au cu 23% mai puţin colesterol rău (LDL) şi cu 4% mai mult colesterol bun (HDL), iar asta după doar şase luni. 

De asemenea, alţi specialişti demonstrează, printr-un sudiu publicat în Jurnalul alimentelor, că merele au beneficii şi pentru sănătatea noastră neurologică. Cercetătorii au descoperit că, dacă includem aceste fructe în regimul nostru de viaţă, ne putem proteja celulele neuronale de neurotoxicitatea indusă de stresul oxidativ , iar aces lucru poate juca un rol important în reducerea riscului tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
 
Surprizele nu se opresc însă aici. Un studiu care a implicat 9.208 bărbaţi şi femei a relevat că cei care au consumat cele mai multe mere pe o perioadă de 28 de ani au cel mai mic risc de a face accident vascular cerebral.


 

Citește și:
Detaliul neştiut despre consumul de mere
Dieta cu mere: minus 4 kilograme în 5 zile!
Tinereţe cât ai zice mere, nuci, peşte
Tinerete, sanatate si frumusete cu... mere
Îmbunătăţeşte-ţi digestia cu băuturi pe bază de oţet de mere
Exclusiv Online - 13.03.2018

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.