10 sugestii de mic-dejun pentru bolnavii de diabet

Pe 14 noiembrie a fost celebrată Ziua Mondială a Diabetului, prilej cu care zeci de bucureşteni şi clujeni au avut ocazia să-şi testeze gratuit glicemia, greutatea şi tensiunea arterială, în scopul identificării simptomelor care pot indica un risc crescut de diabet.

În acest context, voluntarii de la Crucea Roşie Română şi Asociaţia de Voluntariat Dealul Spirii a pompierilor bucureşteni, au oferit pliante cu informaţii privind consecinţele acestei boli, dar şi cum trebuie să se comporte pacienţii când află că au boala.

Numarul total de diabetici înregistraţi în România este de 667.532 persoane, dintre care 220.000 sunt insulino-dependenţi. Conform unui studiu realizat în perioada 2012 - 2013, numărul bolnavilor este mult mai mare. Studiul arată că aproape 2 milioane de români suferă de diabet zaharat.

Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, ceea ce înseamnă că numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413 şi 1.967.200, arată rezultatele finale ale Studiului naţional privind prevalenţa diabetului.

Doamna doctor Ioana Dima, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, oferă câteva sfaturi de nutriţie pentru pacienţii deja diagnosticaţi cu diabet:

  • Micul dejun trebuie să existe. Doar o cafea nu îţi poate asigura necesarul de energie pentru întreaga zi.
     
  • Un mic dejun sănătos trebuie să conţină deopotrivă carbohidraţi (cereale integrale, pâine, fructe), proteine (ouă, lactate degresate) şi lipide sănătoase (caju/nuci/migdale, ulei de măsline).
     
  • Legumele, fructele şi cerealele integrale sunt o sursă foarte bună de fibre; acestea reglează tranzitul intestinal şi ne asigură o senzaţie de saţietate îndelungată.
     
  • Încercaţi să evitaţi consumul de dulciuri (glucide rafinate), băuturi cu zahăr, iaurturi (îndulcite) cu fructe, cerealele cu adaos de zahăr.
     
  • ​Nu faceţi din alimentele prăjite un obicei – dacă astăzi aţi mâncat o omletă cu legume, mâine optaţi pentru un bol de cereale integrale, lapte şi fructe sau pentru bruschete integrale cu roşii şi oregano.

Iată şi 10 idei de mic-dejun recomandate diabeticilor, potrivit complete-life.ro.

Citește și:
Startul zilei: cu sau fără micul dejun?
Micul dejun pe toate continentele globului! Tu pe care îl preferi?
Mic dejun: energie în 10 variante!
Românii, pe ultimul loc în topul consumului de lapte la micul dejun
Exclusiv Online - 17.11.2014 Sursă foto: Shutterstock

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.