Carne recomandată diabeticilor: ce sortimente sunt permise şi în ce cantităţi

Am voie să consum ocazional o friptură dacă am fost diagnosticat cu diabet?

Iată una dintre întrebările persoanelor care suferă de cea mai frecventă boala de nutriţie.

Carnea nu creşte glicemia, în schimb grăsimea favorizează rezistenţa la insulină.

La cei mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu diabet, această afecţiune se asociază şi cu hipertensiune arterială, cu un nivel crescut al grăsimilor din sânge sau cu un nivel crescut al acidului uric.

„Din această cauză, consumul de carne, în special de carne grasă sau carne tocată, prăjită este destul de problematic”, spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Aşadar, dacă pacienţii cu diabet îşi ţin sub control afecţiunile conexe, nu există restricţii majore în privinţa cărnii.

„Poate consuma aproximativ 100 de grame de carne pe zi. Modul de preparare: copt sau fiert, nu prăjit în ulei”, spune medicul.

În diabet, problema nu o reprezintă proteina din carne, ci grăsimea. Aceasta creşte rezistenţa la insulină. Aşadar, ar trebui evitată. Este mai uşor în privinţa cărnii de pasăre, deoarece grăsimea se găseşte imediat sub piele, deci e localizată. În muşchiul de vită, de oaie sau de porc, grăsimea se află între fibre. Deci e imposibil de înlăturat. Acesta e motivul pentru care cantitatea de carne roşie trebuie redusă.

În plus, lângă o friptură preparată la cuptor fără ulei, evitaţi o combinaţie dezastruoasă.

„Este de preferat să se evite combinaţia din proteinele animale din carne şi amidonoase, glucide, chiar dacă sunt glucide integrale, pentru că procesul de absorbţie a alimentelor nu se mai face corespunzător”, spune dr. Andreea Dragomirescu, nutriţionist.

O singură alernativă e permisă.

„Pentru cei care vor să consume carne, cea mai bună alegere este ca ea să fie consumată cu legume”, spune dr. Andreea Dragomirescu.

Este vorba de alăturarea dintre carnea la cuptor şi salate generoase cu puţin ulei de măsline şi la fel de puţin oţet natural. Lângă o carne fiartă, puteţi adăuga pentru gust un sos cu hrean, ulei de măsline şi oţet natural.

O friptură la cuptor se asociază corect şi cu mazăre, fasole verde sau ciuperci, peste care e indicată zeama unei lămâi. În felul, acesta veţi reuşiţi şi să slăbiţi, obiectiv esenţial în controlarea diabetului.  

„Prin slăbire, rezistenţa la insulină scade, prin alimentaţie mai săracă în lipide, rezitenţa la insulină scade. Şi atunci diabetul zaharat se ameliorează”, spune medicul endocrinolog.

Astfel, pacienţii pot să îşi reducă doza de insulină, la recomandarea medicului, şi îşi vor controla boala doar prin dietă.

Citește și:
Cele mai periculoase alimente pentru diabetici
Reţete de dulciuri pentru diabetici
Cele mai bune şi cele mai rele diete de slăbire pentru bolnavii de diabet
Exclusiv Online - 09.06.2017

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.