Consumul regulat de cafea poate reduce riscul diabetului de tip 2

O analiză a 30 de studii sugerează că un consum regulat de cafea reduce riscul apariţiei de diabet de tip 2 cu aproximativ 30%.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Consumul regulat de cafea poate reduce riscul diabetului de tip 2

O analiză a 30 de studii sugerează că un consum regulat de cafea reduce riscul apariţiei de diabet de tip 2 cu aproximativ 30%.

O nouă analiză a examinat o serie de studii ştiinţifice, bazate pe o populaţie totală de aproximativ 1,2 milioane de participanţi, pentru o mai bună înţelegere a modului în care consumul de cafea afectează dezvoltarea diabetului de tip 2 şi a complicaţiilor asociate acestuia.
Lucrarea “Consumul de cafea şi riscul redus de apariţie a diabetului de tip 2: o trecere în revistă sistematică bazată pe meta-analiză”(1), realizată de Prof. Conf. Mattias Carlström şi Susanna Larsson (2), a descoperit o serie de dovezi cuprinse în 30 de studii care indică faptul că prin consumul de cafea se reduce riscul apariţiei diabetului de tip 2 cu aproximativ 30%.

Analiza a relevat că atât cafeaua cu cafeină, cât şi cea decafeinizată contribuie la reducerea riscului de diabet de tip 2. Această asociere depinde de doză: riscul de diabet de tip 2 scade cu 7% (cafea cu cafeină) şi respectiv 6% (cafea decafeinizată) per ceaşcă de cafea pe zi. Cu toate acestea, reducerea riscului de apariţie a diabetului de tip 2 pare să fie uşor mai importantă în cazul cafelei cu cafeină.

Riscul relativ cumulat pentru diabet de tip 2 era de 0,71 pentru categoria cu cel mai mare consum de cafea (consum mediu de 5 ceşti pe zi) comparativ cu categoria cu cel mai mic consum (consum mediu de 0 ceşti pe zi).

Relaţia dintre consumul de cafea şi diabetul de tip 2 este de interes major, având în vedere creşterea incidenţei bolii la nivel mondial. Diabetul de tip 2 este de asemenea asociat mai multor complicaţii adverse, lucru ce conduce la o mai mare răspundere a individului, dar şi a sistemului sanitar.

Autorii au revizuit mecanismele potenţiale de bază care au contribuit la efectele consumului de cafea asupra riscului de diabet de tip 2. Aceste mecanisme potenţiale includ proprietăţile antioxidante ale cafelei, având în vedere că stresul oxidativ a fost asociat mai multor efecte adverse asupra funcţiilor cardiovasculare, metabolice şi renale.

S-a demonstrat că aportul mai mare şi pe termen lung de cafea poate reduce stresul oxidativ asociat diabetului de tip 2. De asemenea, mai multe studii au arătat că un consum regulat de cafea poate reduce nivelurile de markeri pro-inflamatorii: inflamaţia cronică de grad redus a fost asociată unor boli cardiovasculare şi metabolice, precum diabetul de tip 2.

Autorii lucrării remarcă faptul că sunt necesare studii clinice pe termen lung, randomizate şi controlate prin utilizarea unui placebo care să confirme asocierea observată între consumul protector de cafea şi riscul de diabet de tip 2, precum şi pentru a înţelege mai bine mecanismele care stau la baza acestei relaţii. Având în vedere că genotipul unei persoane modifică modul în care aceasta metabolizează cafeina, studiile intervenţionale trebuie să clasifice participanţii în mod corespunzător.

Deşi sunt necesare studii suplimentare, cunoştinţele existente obţinute din studiile epidemiologice subliniază prevenţia diabetului de tip 2 prin aportul sporit de cafea.

Autorii concluzionează că, împreună cu alte schimbări importante ale stilului de viaţă pentru eliminarea mai multor factori de risc, şi cafeaua ar putea oferi oportunităţi terapeutice noi pentru diabetul de tip 2 şi complicaţiile asociate acestuia.

Dacă vrei să afli mai multe lucruri despre cafea şi sănătate poţi vizita: www.coffeeandhealth.org

Note:

  • Această lucrare a fost finanţată parţial de ISIC, dar acest lucru nu a afectat în niciun mod realizarea sau conţinutul cercetării. Autorul a declarat că nu există un conflict de interese.
  • În Avizul său ştiinţific privind siguranţa cafelei, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a concluzionat că un consum de până la 400 mg de cafeină (echivalentul a până la 5 ceşti de cafea pe zi), din toate sursele nu generează îngrijorări pentru adulţii sănătoşi3. O ceaşcă de cafea furnizează aproximativ 75-100 mg cafeină.
  • Mai multe informaţii despre cafea şi diabetul de tip 2 pot fi găsite pe site-ul Coffee & Health.

Foto: Pixabay

Referinţe:

1. Carlström M. and Larsson S.C. (2018) Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis. Nutrition Reviews, 1093/nutrit/nuy014
2. Mattias Carlström, Associate Professor of Physiology, Department of Physiology and Pharmacology, Karolinska Institutet, Sweden; and Susanna Larsson, Associate Professor of Epidemiology and Senior Researcher, Unit of Nutritional Epidemiology, Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden
3. EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine. EFSA Journal, 13(5):4102

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”