Greşelile pe care le fac părinţii în alimentaţia copiilor

Părinţii alocă un buget lunar destul de mic atunci când vine vorba de pachetul de la prânz cu care îşi trimit copiii la şcoală şi uită să verifice coloranţii, sulfiţii, conservanţii şi amplificatorii de gust pe care produsele destinate celor mici le conţin.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Greşelile pe care le fac părinţii în alimentaţia copiilor

Părinţii alocă un buget lunar destul de mic atunci când vine vorba de pachetul de la prânz cu care îşi trimit copiii la şcoală şi uită să verifice coloranţii, sulfiţii, conservanţii şi amplificatorii de gust pe care produsele destinate celor mici le conţin.

Familiile din România cheltuiesc lunar aproximativ 150 de lei pentru pachetul celor mici, în timp ce în alte ţări europene investiţiile lunare de pe acest segment sunt cu până la 5-6 ori mai mari, conform unui studiu realizat de Unicorn Naturals. ,,Din păcate, piaţa din România nu este încă educată în ceea ce priveşte produsele sănătoase pentru copii, existând încă o diferenţă foarte mare faţă de vestul Europei sau Marea Britanie, de exemplu, unde piaţa de snack-uri naturale pentru copii a depăşit pragul de 81 de miliarde de lire sterline’’,  spune  Dragoş Erceanu, reprezentantul companiei care a realizat sondajul.

În general, părinţii români tind să acorde o atenţie mai deosebită alimentaţiei copiilor de până în 10 ani, însă aceştia au nevoie de o alimentaţie sănătoasă şi supervizată îndeaproape în toate etapele lor de dezvoltare.

La ce trebuie să fie atenţi părinţii atunci când aleg pachetul pentru cei mici?

Când vine vorba de alegerea pacheţelului pentru şcoală, părinţii ar trebui să fie foarte atenţi la etichetele produselor pe care le dau micuţilor, să îşi educe constant copiii şi, eventual, să facă alegerile pentru ei, asta până când aceştia se responsabilizează şi învaţă să facă singuri diferenţa între un aliment sănătos şi unul care le afectează sănătatea.

În primul rând, părinţii ar trebui să evite să le cumpere copiilor snack-uri sau dulciuri procesate care conţin coloranţi, conservanţi, sulfiţi, amelioratori sau amplificatori de gust, să aleagă alimente bogate în fibre şi proteine care să le susţină creşterea şi, de asemenea, să fie foarte atenţi la cantitatea de zahar pe care produsul respectiv o conţine, existând o diferenţă de indice glicemic între un îndulcitor rafinat şi fructoza naturală din fructe. “Puterea de cumpărare încă scăzută datorată veniturilor mai mici decât în alte părţi ale Europei, lipsa varietăţii şi a educaţiei în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă sau a programelor naţionale de încurajare a consumului de fructe şi legume (cum este 5 per Day în Marea Britanie, de exemplu) au efecte dezastroase în România, acestea fiind unele dintre principalele motive pentru care ţara noastră se plasează printre primele locuri în Europa în ceea ce priveşte rata de obezitate şi de diabet zaharat infantil“, susţine Dragos Erceanu.

Cum ar trebui să arate un pachet sănătos şi la ce valoare s-ar ridica investiţia lunară pentru aceasta?

Un pachet sănătos şi săţios pentru şcoală ar trebui să conţină pe lângă un sandvici integral şi o gustare pe măsură, asta pentru a împiedica copilul să consume alimente periculoase. În ceea ce priveşte costurile pe care părinţii ar trebui să le investească lunar pentru un pachet gustos, sănătos şi atractiv pentru cei mici, potrivit Unicorn Naturals, acestea se ridică la aproximativ 200-250 de lei/ lună, cu o medie de 10-12 lei/zi. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân