Consumul de peşte, un antidepresiv puternic

Oricât ar părea de ciudat, consumul de peşte vă micşorează dramatic şansele de a cădea într-o depresie majoră.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Consumul de peşte, un antidepresiv puternic
Sursa foto: shutterstock

Oricât ar părea de ciudat, consumul de peşte vă micşorează dramatic şansele de a cădea într-o depresie majoră.

Acesta este un adevăr recunoscut în lumea întreagă, conform cercetării psihiatrului Joseph R. Hibbeln, de la Institutul de Sănătate Publică din America.

Rata depresiei a crescut constant odată cu scăderea consumului de peşte

Este limpede, spune el, că rata depresiei în America de Nord a crescut constant odată cu scăderea consumului de peşte.

Japonezii (vezi aici în ce constă dieta japoneză), cei mai mari mâncători de peşte din lume (peste 63 kilograme pe an de locuitor) prezintă de departe cea mai mică rată a depresiilor majore, doar 0,12 procente, conform datelor ştiinţifice.

Americanii, în schimb, cu un consum mediu de doar 23 de kilograme de peşte pe an, au o rată a depresiei  de 3%, iar locuitorii Noii Zeelande, care mănâncă rar peşte (numai  11 kilograme de persoană pe an), au o incidenţă a depresiei de 5,8%, de 50 de ori mai mare decât în Japonia.

Este, într-adevăr, o corelaţie perfectă, afirmă Hibbeln, între ţările cu consum scăzut de peşte şi ratele crescute ale depresiilor majore. În cercetările ulterioare, savantul a descoperit că acelaşi lucru este valabil pentru depresiile postpartum la femei, însă starea se ameliorează cu cât consumul de peşte creşte.

Semnele biologice ale consumului insuficient de peşte se arată în sângele pacienţilor depresivi

Mai mult decât atât, semnele biologice ale consumului insuficient de peşte se arată în sângele pacienţilor depresivi. Aceştia au în general mai puţină grăsime de peşte de tip Omega 3 în celulele sanguine, iar nivelul sanguin al Omega 3 este un indicator al gravităţii depresiei.

Astfel, cu cât nivelul de Omega 3 este mai scăzut, cu atât depresia este mai gravă. În mod corespunzător, cu cât pacienţii deprimaţi includ mai multe grăsimi Omega 3 în regimurile lor alimentare, cu atât mai puţin gravă este depresia.

Un studiu australian recent efectuat pe 21 de pacienţi deprimaţi a confirmat că cei mai grav afectaţi prezentau dezechilibre ale acizilor graşi,  constând în niveluri extrem de scăzute ale unturii de peşte în sânge şi membranele celulelor.

De ce? Dovezile sugerează că untura de peşte de tip DHA contribuie la reglarea serotoninei, un neurotransmiţător cunoscut pentru însuşirea sa de a da buna dispoziţie. Persoanele deprimate au adeseori niveluri scăzute de serotonină.

Citește și: Beneficiile uleiului de pește pentru sănătatea inimii și creierului

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: