Top 5 diete urmate de celebrităţi, periculoase pentru sănătate

Dieta cu aer, dieta biotică, dieta fără gluten, dieta pe bază de alcool şi dieta Dukan sunt cele cinci cure de slăbire ciudate urmate de celebrităţi şi pe care Asociaţia dieteticienilor britanici (BDA) le consideră periculoase pentru sănătate, citează Mediafax.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Top 5 diete urmate de celebrităţi, periculoase pentru sănătate

Dieta cu aer, dieta biotică, dieta fără gluten, dieta pe bază de alcool şi dieta Dukan sunt cele cinci cure de slăbire ciudate urmate de celebrităţi şi pe care Asociaţia dieteticienilor britanici (BDA) le consideră periculoase pentru sănătate, citează Mediafax.
 

Dieta cu aer sau respiraţionistă, care presupune înlocuirea alimentelor cu aer şi cu lumina soarelui, a fost urmată, printre alţii, de Michelle Pfeiffer şi Madonna. Michelle Pfeiffer a declarat că a urmat dieta respiraţionistă în perioada în care a făcut parte din secta cu acelaşi nume, la începuturile carierei sale la Hollywood, conform dailymail.co.uk. Asociaţia dieteticienilor britanici (BDA) avertizează că acest tip de dietă nu ar trebui urmată sub nicio formă, dat fiind că nu există nicio dovadă care să indice faptul că oamenii se pot hrăni cu oxigen şi cu lumina soarelui.

Pe locul al doilea în listă se află dieta biotică, ce promovează scăderea nivelului de grăsimi prin modificarea echilibrului hormonal. Această dietă asociază acumularea de grăsimi în diferite părţi ale corpului cu şase tipuri de hormoni – promotorii săi susţinând că, pentru a slăbi, oamenii trebuie să consume doar anumite alimente care influenţează hormonii responsabili cu depunerea ţesutului adipos. Nutriţioniştii britanici susţin că acest tip de dietă este o „pseudoştiinţă”, care pune în pericol sănătatea prin recomandarea fără discernământ a suplimentelor alimentare.

Dieta fără gluten, care este urmată de Gwyneth Paltrow, presupune renunţarea la alimente cu conţinut de gluten – o proteină regăsită în grâu, orz şi ovăz. Nutriţioniştii afirmă, pe de altă parte, că nu există nicio dovadă care să sugereze că un consum redus de gluten determină pierderea în greutate, acest fenomen fiind cauzat mai degrabă de renunţarea la prăjituri şi biscuiţi cu conţinut ridicat de calorii.

Dieta pe bază de alcool este o cură de slăbire preferată îndeosebi de top-modele şi se bazează pe un consum redus de alimente în timpul săptămânii – ceea ce înseamnă în majoritatea cazurilor faptul de a sări peste mese –, în ideea că numărul necesar de calorii poate fi asigurat de consumul excesiv de alcool din weekend. Această dietă cauzează o tulburare alimentară gravă, denumită alcoorexie. Experţii britanici susţin că urmarea unei diete bazate exclusiv pe alimente sărace în calorii este o „nebunie”, deoarece organismul nu beneficiază astfel de vitaminele şi de substanţele minerale necesare sănătăţii.

Dieta Dukan, denumită astfel după nutriţionistul francez Pierre Dukan, care a promovat-o, a fost considerată cea mai periculoasă dintre cele urmate de celebrităţi în anii 2010, 2011 şi 2012. Dieta, care garantează o scădere bruscă în greutate, se bazează pe consumul alimentelor bogate în proteine şi a celor sărace în carbohidraţi. Nutriţioniştii britanici susţin că dieta, care a fost urmată de Carole Middleton – mama lui Kate Middleton – şi de Jennifer Lopez, poate determina scăderea nivelului de energie, constipaţie şi respiraţie urât mirositoare.

„Când oamenii au nevoie de sfaturi medicale, se duc la medicul de familie, iar dacă îi dor dinţii, merg la dentist, dar unii oameni sunt dispuşi să creadă orice şi pe oricine când vine vorba despre nutriţie, alimente şi dietă”, a afirmat Sian Porter, nutriţionist şi purtător de cuvânt al BDA. „Poate că nu sună foarte tentant, dar adevărul este că, dacă doriţi să slăbiţi, faceţi acest lucru pe baza unei alimentaţii echilibrate, fiţi atenţi la mărimea porţiilor şi faceţi mişcare”, recomandă Sian Porter.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Cristea
Raluca Cristea este jurnalist şi redactor al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, având drept domenii de interes pe care le acoperă sănătatea, frumuseţea şi medicina naturistă. Raluca Cristea realizează materiale de interes pentru publicul larg având drept surse specialişti de top ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”